Nasiona roślin strączkowych są powszechnie wykorzystywane w dietach wykluczających spożycie mięsa. Czy rzeczywiście są dedykowane wyłącznie jaroszom? W poniższym artykule postaramy się odpowiedzieć na to pytanie.
Przeczytaj również: Polskie superfoods - poznaj 7 produktów.
Nasiona roślin strączkowych należą do rodziny bobowatych. Najbardziej znani przedstawiciele to fasola, groch, bób, łubin, soczewica, ciecierzyca i soja. W ostatnich latach odnotowano, że ich spożycie stale wzrasta. Przyczyną jest trend dotyczący popularyzacji diety roślinnej lub o dominującej zawartości produktów roślinnych.
Rośliny strączkowe charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym przez co korzystnie wpływają na regulację poziomu cukru we krwi. Dodatkowo stanowią cenne źródło białka - 100g poszczególnych nasion roślin strączkowych dostarcza od ok. 20g (fasola, groch, ciecierzyca) do ok. 40g (soja) protein. Co więcej, kiedy są wykorzystywane w postaci zamiennika białka zwierzęcego mogą przyczynić się do obniżania poziomu cholesterolu we krwi. Obfitują także w błonnik dzięki czemu wpływają korzystnie na perystaltykę jelit i są pomocne przy zwalczaniu zaparć.
Warto podkreślić, że nasiona roślin strączkowych są także skarbnicą witamin z grupy B, witaminy A, C, PP oraz zawierają wiele składników mineralnych, przede wszystkim wapnia, fosforu, żelaza, magnezu, potasu i kwasu foliowego. Poprzez ich regularną konsumpcję dostarczymy również wielu przeciwutleniaczy i fitoestrogenów mających udowodniony korzystny wpływ w prewencji chorób sercowo-naczyniowych oraz chorób nowotworowych.
Wiele osób wyklucza z codziennej diety nasiona roślin strączkowych w obawie przed powstawaniem nieprzyjemnych wzdęć czy gazów. Odpowiadają za nie związki należące do grupy węglowodanów złożonych (oligosacharydów). Trawienie jest utrudnione ze względu na brak enzymów rozkładających ich wiązania.
Poniżej podpowiemy, jak przygotować nasiona roślin strączkowych do konsumpcji, tak aby uniknąć dyskomfortu trawiennego i w pełni cieszyć się ich smakiem.
Nie polecamy spożywania nasion roślin strączkowych osobom w trakcie rekonwalescencji po operacjach wątroby, jelit czy trzustki, a także po zabiegach usunięcia woreczka żółciowego.
Jeśli masz dodatkowe pytania zachęcamy do kontaktu z dietetykiem Body Chief pod numerem telefonu +48 601 444 466 lub adresem e-mail [email protected]