Body Chief, jako lider cateringu dietetycznego w Polsce, mając świadomość wpływu prowadzonego biznesu na środowisko naturalne, podejmuje wyzwanie walki o ograniczenie negatywnych skutków działalności branży cateringu dietetycznego. Tak samo, jak kreowaliśmy trend zdrowego odżywiania i zmiany trybu życia, tworzymy i realizujemy strategię ograniczenia wykorzystywania tworzyw sztucznych i wprowadzenia opakowań przyjaznych środowisku.
Korzystając z produktów marki Body Chief nadal możesz nie rezygnować z własnych przyzwyczajeń i preferencji w zakresie odżywiania wpływając pozytywnie na ochronę środowiska naturalnego.
Od początku wiedzieliśmy, że nasza strategia musi zakładać zdecydowane działania, dlatego od wielu miesięcy zespół Body Chief intensywnie pracował nad procesem wymiany opakowań z tworzyw sztucznych na pudełka przyjazne środowisku. Spotkaliśmy się z liderami zmian w branży opakowań, testowaliśmy dostępne rozwiązania i wspólnie z producentami dopracowywaliśmy modele dostosowane do potrzeb cateringu dietetycznego. Proces wymiany nie jest zadaniem prostym ani krótkoterminowym. Wymaga podziału projektu na etapy, z uwagi na konieczność uwzględnienia wielu aspektów; w zakresie trwałości, bezpieczeństwa produktu, wytrzymałości, z zachowaniem nurtu low waste w ramach dostępnych technologii. Po wyborze optymalnego rozwiązania, przystąpiliśmy do etapu szkoleń naszego zespołu, opracowania i wdrażania standardów produkcyjnych, aby zagwarantować Tobie jak najwyższą jakość naszych produktów.
Plastikowe pojemniki najczęściej wykorzystywane do zabezpieczenia dostarczanych do Ciebie posiłków, zastąpiliśmy pudełkami wykonanymi z naturalnego, biodegradowalnego materiału - celulozy. Użycie tych pudełek oznacza ograniczenie jednostkowe zużycia plastiku aż o 90%. Jedyny element wykonany z tworzywa sztucznego to wewnętrzna folia zabezpieczająca pudełka, gwarantująca jakość i bezpieczeństwo zapakowanego produktu.