Od wielu lat mięso jest podstawowym składnikiem wielu sposobów odżywiania ze względu na wysoką zawartość pełnowartościowego białka. W ostatnich latach obserwujemy jednak trend ograniczania spożywania mięsa i produktów odzwierzęcych. Dietetycy Body Chief wyjaśniają, dlaczego mięso w diecie jest ważne oraz dlaczego warto je ograniczyć. Wskazują także na zdrowe alternatywy, dzięki którym zamienisz mięso w diecie.
Przeczytaj również: Dieta wysokobiałkowa - zasady, działanie, przykładowy jadłospis
Mięso i produkty odzwierzęce są bogatym źródłem pełnowartościowego białka. Dostarczają do organizmu wszystkich niezbędnych aminokwasów. Dodatkowo są źródłem witamin i składników mineralnych, m.in. witamin z grupy B, żelaza, cynku, miedzi czy magnezu. Mimo, iż mięso od lat gości na polskich stołach, coraz większa grupa osób rezygnuje całkowicie lub częściowo z jego spożywania.
Niewątpliwie mięso zawiera wiele cennych składników odżywczych, jednakże spożywanie go w nadmiarze może sprzyjać rozwojowi chorób takich, jak miażdżyca czy rak jelita grubego. Rezygnując z mięsa ogranicza się jednocześnie spożycie tłuszczów nasyconych. Osoby jedzące ich zbyt dużą ilość w codziennej diecie są bardziej narażone na choroby układu sercowo-naczyniowego.
Wegetarianie rzadziej zapadają na choroby serca, nadciśnienie tętnicze czy problemy z wątrobą. Dla wielu osób równie ważne jak względy zdrowotne, są kwestie związane ze środowiskiem. Duże zapotrzebowanie na mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego sprawia, że zwierzęta hodowane są często w bardzo złych warunkach. Dodatkowo produkcja mięsa generuje ogromne zużycie wody, a także emituje znaczne ilości gazów cieplarnianych do atmosfery.
Warto zaznaczyć, że dobrze zbilansowana dieta bezmięsna jest w stanie dostarczyć organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych.
Wyróżniamy kilka rodzajów diet eliminujących mięso:
Rezygnując z mięsa, należy uwzględnić dostarczanie organizmowi jak największej ilości białka pochodzenia roślinnego. Zaleca się łączyć białka tak, aby maksymalnie wykorzystać obecne w nich, niezbędne dla organizmu amiokwasy, czyli łączyć produkty zbożowe z roślinami strączkowymi lub nabiałem. Dzięki takim kombinacjom, posiłek będzie zawierał pełnowartościowe białko. Do najpopularniejszych i najlepszych roślinnych zamienników mięsa zaliczane są poniższe.
Tofu to produkt pozyskiwany z napoju sojowego, nazywany również wegańskim twarogiem. Tempeh również produkowany jest z soi, jednak powstaje na drodze fermentacji. Obydwa produkty charakteryzują się wysoką zawartością białka oraz jego dobrą strawnością.
Tofu i tempeh mają szerokie zastosowanie kulinarne. Obydwa produkty mają niższą zawartość oligosacharydów i kwasu fitynowego w stosunku do nieprzetworzonych ziaren soi. Oznacza to, że są lepiej tolerowane przez osoby z problemami układu pokarmowego.
Rośliny strączkowe, takie jak fasola, ciecierzyca, soja, soczewica czy groch, są bardzo dobrymi zamiennikami mięsa. Charakteryzują się wysoką zawartością białka, ale również są dobrym źródłem witamin z grupy B czy żelaza niehemowego. Dodatkowo w roślinach strączkowych nie ma tłuszczów nasyconych, a więc ryzyko chorób związanych z zaburzeniami lipidowymi spada.
Odznaczają się niską kalorycznością oraz wysoką zawartością błonnika pokarmowego. Warto jednak pamiętać, że nie są źródłem białka, a jedynie nadają smak i aromat potrawom roślinnym. W grzybach wyczuwalny jest smak “umami”, który jest charakterystyczny dla smaku mięsnego.
Są to sproszkowane zielone lub niebieskie algi morskie, bogate w witaminy z grupy B, żelazo oraz białko. Spirulinę warto włączyć do diety w postaci dodatku do koktajli czy smoothies.
Rynek zamienników mięsa w ostatnich latach mocno się rozwija. Sklepy oferują coraz więcej propozycji wegetariańskich i wegańskich odpowiedników mięsa, np. burgery roślinne, wegańskie wędliny itp.. Wiele z nich jest dobrym źródłem białka. Ważne jednak, aby przed zakupem roślinnego zamiennika mięsa przeczytać dokładnie etykietę i wybierać te o dobrym składzie.
W Body Chief dostępnych jest aż 5 propozycji zestawów eliminujących mięso. Dieta VEGE, VEGE+FISH, OFFICE BOX VEGE, VEGAN oraz IF VEGAN – każdy znajdzie coś dla siebie!
Jeśli masz dodatkowe pytania zachęcamy do kontaktu z dietetykiem Body Chief pod numerem telefonu +48 601 444 466 lub adresem e-mail [email protected]