Czy wiesz, że Twoje codzienne wybory żywieniowe mogą wpływać na poziom stanu zapalnego w organizmie? Dieta przeciwzapalna to sposób odżywiania, który wspiera zdrowie, redukując przewlekłe stany zapalne – główną przyczynę wielu chorób cywilizacyjnych, takich jak cukrzyca, choroby sercowo-naczyniowe czy depresja. Sprawdź, jakie produkty zawierają właściwości przeciwzapalne oraz jak powinna wyglądać codzienna dieta przeciwzapalna.
Przeczytaj również: Produkty bogate w białko - jakie produkty mają najwięcej białka?
Stan zapalny to rodzaj reakcji obronnej organizmu na obecność szkodliwych czynników: bakterii, wirusów, patogenów oraz toksyn. Może powstać również pod wpływem działania czynników fizycznych, takich jak: uraz, ciepło, zimno, promieniowanie.
Pojawienie się stanu zapalnego ma na celu przywrócenie równowagi organizmowi, usunięcie przyczyny jego powstania oraz regenerację uszkodzonych tkanek. W warunkach prawidłowych wygasza się on samoistnie. W sytuacji długotrwałego utrzymywania się reakcji zapalnej, może dojść do obniżenia odporności organizmu oraz do rozwoju niektórych chorób.
Przewlekły stan zapalny może towarzyszyć chorobom, ale również może je powodować. Jest on charakterystyczny szczególnie w przypadku: cukrzycy typu 2, nowotworów, chorób układu sercowo-naczyniowego, chorób reumatycznych oraz depresji. Przewlekły stan zapalny, który utrzymuje się dłużej niż powinien, może jednak prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych. Na jego nasilenie wpływa m.in. nieodpowiednia dieta o wysokim indeksie prozapalności (DII).
Przetworzona, wysokokaloryczna, bogata w kwasy nasycone oraz cukier dieta sprzyja zaburzeniom homeostazy w organizmie i w konsekwencji powstawaniu stanu zapalnego. W przeciwieństwie do niej, dieta przeciwzapalna pomaga zmniejszyć poziom markerów zapalnych, takich jak białko C-reaktywne (CRP).
Wykazano, iż pokarmy, które spożywamy mogą oddziaływać pro- lub przeciwzapalnie na nasz organizm. We współczesnej dietetyce, narzędziem określającym potencjał prozapalny danego sposobu odżywiania jest indeks prozapalności diety, czyli wskaźnik DII (ang. Dietary Inflammatory Index). Parametr ten ocenia wpływ diety na stężenie markerów stanu zapalnego. Im wyższy wskaźnik DII, tym większy potencjał prozapalny analizowanej diety.
Przeprowadzono szereg badań, celem wyodrębnienia zasad diety sprzyjającej wygaszaniu stanu zapalnego i niwelującej ryzyko wystąpienia chorób cywilizacyjnych. Dieta przeciwzapalna bazuje na produktach o działaniu antyzapalnym i eliminuje te o charakterze prozapalnym.
Zdrowa mikrobiota jelitowa odgrywa kluczową rolę w regulacji stanu zapalnego. Dieta bogata w prebiotyki i probiotyki wspomaga rozwój "dobrych" bakterii jelitowych, które pomagają ograniczać procesy zapalne. Warto dodać do diety jogurty naturalne, kefiry oraz kiszone warzywa, aby wesprzeć zdrowie jelit.
Przewlekły stan zapalny negatywnie wpływa na funkcje poznawcze i może zwiększać ryzyko depresji oraz choroby Alzheimera. Dieta przeciwzapalna, bogata w omega-3 i antyoksydanty, wspiera zdrowie mózgu, poprawia koncentrację i chroni przed zaburzeniami neurologicznymi.
Choroby cywilizacyjne, takie jak cukrzyca, nadciśnienie czy nowotwory, są powiązane z przewlekłym stanem zapalnym. Włączenie do diety produktów przeciwzapalnych może zmniejszyć ryzyko tych chorób, wspierając mechanizmy obronne organizmu.
Dieta przeciwzapalna skupia się na dostarczeniu organizmowi wszelkich składników odżywczych niezbędnych w zapobieganiu i leczeniu chorób powiązanych ze stanem zapalnym. Za wzory diety antyzapalnej uznano dietę śródziemnomorską, dietę DASH oraz dietę wegetariańską.
Sprawdź naszą dietę wegetariańską – Dieta Vege
Z uwagi na działanie prozapalne w diecie przeciwzapalnej powinno się unikać spożywania:
I śniadanie: Pasztet koperkowy z żytnim pieczywem na zakwasie i pomidorem
II śniadanie: Jogurt naturalny z marchewkową granolą i pomarańczą
Obiad: Makaron z łososiem i sosem szpinakowym z suszonymi pomidorami
Podwieczorek: Owsiane ciasteczka z makiem i truskawkami
Kolacja: Sałatka nicejska
Dieta przeciwzapalna wspiera utratę masy ciała, ponieważ eliminuje wysokokaloryczne produkty przetworzone i zwiększa spożycie błonnika, który daje uczucie sytości. W celu ościągnięcia takiego edektu należy zaplanować ietę o takiej kaloryczności, która pozwoli na wygenerowanie deficytu energetycznego. Wpływ nadwagi na przewlekły stan zapalny jest dobrze udokumentowany, dlatego utrata wagi może znacznie poprawić Twoje zdrowie.
Dieta przeciwzapalna to nie tylko sposób na walkę z przewlekłym stanem zapalnym, ale także klucz do długotrwałego zdrowia. Dzięki niej możesz wspomagać pracę mózgu, zdrowie serca oraz mikrobiotę jelitową. Pamiętaj, aby wybierać świeże, nieprzetworzone produkty i unikać tych o wysokim indeksie prozapalności.
Sprawdź naszą lekkostrawną dietę pudełkową Soft, która nie obciąża układu pokarmowego i wspiera proces regeneracji organizmu – Dieta Soft
Szukasz diety dopasowanej do Twoich potrzeb? Skontaktuj się z dietetykiem Body Chief pod numerem telefonu +48 601 444 466 lub adresem e-mail [email protected], który pomoże Tobie dobrać odpowiednią dietę.