Gdyby jakaś dieta miała być celebrytką, była by to właśnie dieta ketogeniczna: sposób żywienia polegający na radykalnym ograniczeniu węglowodanów na rzecz tłuszczów, aż do wprowadzenia organizmu w stan ketozy; ostatnimi czasy prawdopodobnie najbardziej szumna, obecna w mediach, dyskutowana, kochana i nienawidzona. Jedni zapewniają, że odmienia życie na lepsze, inni – przestrzegają. Czas więc wyjaśnić – krok po kroku – czym jest dieta keto, skąd się wzięła i co na jej temat sądzą dietetycy Body Chief!
Bezwzględną dominantą tej diety są tłuszcze. Natomiast tym, co dieta keto redukuje niemal równie bezwzględnie, są węglowodany. Nie tylko cukier, słodycze i produkty mączne! Także owoce czy warzywa o większej zawartości węglowodanów, np. fasola czy groch. Dlaczego tak?
Chodzi o „przestawienie” organizmu, aby energię pozyskiwał z ciał ketonowych (które są produktem spalania tłuszczów) zamiast z glukozy zmagazynowanej w postaci glikogenu, z którego zapasów organizm korzysta w pierwszej kolejności. Nie ma węglowodanów – nie ma glikogenu. I organizm przez cały czas korzysta z zapasów tłuszczu. Brzmi jak bardzo szybki sposób na chudnięcie? No to wiedz, że wcale nie odchudzanie było powodem, dla którego dieta ketogeniczna w ogóle powstała.
Punkt wyjścia to padaczka. Dawne domysły dotyczące jej przyczyn połączyły toksyny zalegające w układzie pokarmowym ze szkodliwym działaniem na układ nerwowy. W latach 20. XX wieku chorzy na padaczkę zaczęli więc testować głodówki. Szybko się okazało, że utrzymanie takiej głodówki przez kilkanaście dni przynosiło efekty! To sprowokowało naukowców do przyjrzenia się sprawie. I prędko wskazali właśnie wysokie stężenie ciał ketonowych jako dobroczynnie działające na zmniejszenie liczby napadów.
Dieta keto stała się realną pomocą dla osób chorych na padaczkę, ale… na krótko. Wyparły ją pojawiające się na rynku leki przeciwpadaczkowe. Z czasem dieta keto została w pamięci znacznie węższej grupy osób cierpiących na lekooporną odmianę padaczki oraz medyków, którzy trzymają pieczę nad prowadzeniem leczenia i suplementacji takich osób. Za sprawą dr Roberta Atkinsa wróciła w latach 70. już w kontekście redukcji masy ciała.
Nietrudno się domyślić, jaki jest efekt wizualny, gdy organizm przechodzi na energię pobieraną z tłuszczów. Utrata masy ciała bywa w przypadku diety ketogenicznej spektakularna, a więc łatwo zauważana przez otoczenie (oczywiście pod warunkiem, że utrzymany zostanie deficyt kaloryczny).
Co więcej – dla wielu osób przejście na dietę wysokotłuszczową oznacza znacznie mniej wyrzeczeń przy bardzo lubianych daniach. Camemberty, apetycznie ciągnący się ser żółty, soczysty kotlet… Nagle okazuje się, że to wcale nie są produkty „zakazane”! Ba – przy obecnej powszechnej dostępności różnego rodzaju słodzików i bita śmietana na deser staje się zupełnie osiągalna. Łatwo sobie wyobrazić, że o ile zdanie „możesz jeść dużo awokado, nie szczędzić sobie oliwy z oliwek” jest miłe, to zdanie „Pizza? Możesz, tylko zjedz sam wierzch, bez ciasta. I weź podwójny ser!” wywołuje często znacznie szerszy uśmiech na twarzy.
Nie można powiedzieć, że dieta ketogeniczna jest „łatwa” w utrzymaniu – każdy, kto spróbuje zredukować podaż węglowodanów do maksimum 10% dziennej energii z posiłków zorientuje się, że tak nie jest, i że – na przykład – pomidor też ma węglowodany. Niemniej dieta keto zrobiła w ostatnim czasie oszałamiającą karierę – jest widoczna w mediach społecznościowych, jest uznawana za skuteczną (w kontekście odchudzania), a efektowne zdjęcia „przed” i „po” robią znacznie większe wrażenie niż ostrożne głosy lekarzy i dietetyków.
Można by powiedzieć, że zasada diety ketogenicznej jest prosta: wprowadzić i utrzymać organizm w stanie ketozy. By tego dokonać, dzienna podaż węglowodanów nie powinna przekroczyć 10% (choć obecne są głosy bardziej radykalne, że ma to być maksymalnie 5%). Udział tłuszczów to 70-80%, a białka – około 20%, co pokrywa się z zaleceniami dla standardowej diety. W tym wypadku nie można sobie pozwolić na małe dietetyczne „grzeszki” i odstępstwa, bo organizm, po otrzymaniu zastrzyku glukozy, od razu chce przejść do standardowego trybu funkcjonowania. To, czy Twój organizm znajduje się w stanie ketozy, możesz sprawdzić badając krew lub mocz (istnieją wygodne testy paskowe, by zrobić to w domu).
Sęk w tym, że medialność diety ketogenicznej oraz mała dostępność konkretnych badań nad jej negatywnymi skutkami (np. – nikt nie przepadał wpływu diety keto na stan kobiet w ciąży) sprawiają, że w mediach społecznościowych łatwo ją przekształcać według swoich upodobań. No i łatwo stać się instagramowym ekspertem z dowodem w postaci własnej redukcji masy ciała. Dlatego warto przypomnieć kilka zasad diety keto:
A ta zła często smakuje bardziej. Medialne zniekształcenia sprawiły, że dieta ketogeniczna kojarzona jest z mięsem, serami, tłuszczami odzwierzęcymi. Na nieco dalszym planie znajdują się cenne tłuste ryby – makrela, łosoś… Tymczasem to one wraz innymi nienasyconymi kwasami tłuszczowymi (obecnymi np. w olejach roślinnych, nasionach, pestkach, orzechach, awokado) powinny być tą „dobrą twarzą” diety ketogenicznej.
Produkty zawierające kwasy tłuszczowe nasycone (tłuste mleka i jogurty, śmietany, sery, wszelkiego rodzaju tłuste mięso) przynoszą Ci w pakiecie coś jeszcze: białko. Popularny medialnie przekaz jest taki, że… to świetna wiadomość! Białko daje uczucie sytości, a jeśli ktoś chce zbudować masę mięśniową, to już w ogóle bajka. Tymczasem białko również można „przedawkować”, obciążając układ trawienny i nerki, pogarszając stan skóry (a to dopiero początkowa faza nadmiernej podaży białka). Dla osób „pilnujących” ketozy najważniejsze jest jednak to, że duże ilości białka stymulują glukoneogenezę, czyli, mówiąc najprościej: zwiększają obecność glukozy w organizmie i hamują produkcję ciał ketonowych!
|
Produkty zalecane na diecie ketogenicznej |
Produkty niezalecane diecie ketogenicznej |
Mięso i ryby |
Im bardziej tłuste, tym lepiej: wołowina i wieprzowina, boczek, żeberka, karkówka, tłuste ryby (makrela, łosoś, karp), tłuste wędliny (salami, salceson) |
Piersi chudego drobiu (np. kurczak, indyk) – dozwolone rzadziej i zawsze z dodatkiem tłuszczu, np. do smażenia |
Nabiał |
Tłuste sery (np. camembert, sery żółte typu cheddar, parmezan), ricotta, mascarpone, jogurty i mleka o wysokiej zawartości tłuszczu, np. jogurt grecki, śmietana |
Skyr, chude twarogi, jogurty, chude mleko |
Mąki (i produkty z nich wypiekane) |
Migdałowa, kokosowa, lniana, słonecznikowa |
Wszelkie mąki zbożowe, ziemniaczana, krupczatka |
Orzechy, nasiona, pestki |
Praktycznie wszystkie orzechy i pestki: brazylijskie, słonecznik, chia, ziemne, pestki dyni, nerkowce i inne |
Wszelkiego rodzaju nasiona roślin strączkowych (groch, fasola, soja, soczewica, ciecierzyca) |
Owoce |
W niewielkich ilościach jagody, jeżyny, poziomki, niezbyt słodkie truskawki, grapefruit, niezbyt słodkie pomarańcze |
Najsłodsze, tj. banany, gruszki, winogrona, jabłko, ananas i wiele innych |
Warzywa |
Wszelkiego rodzaju sałaty, roszponka, jarmuż, rukola, brokuł, ogórek, cukinia, cebula, kapusta, brukselka… |
Warzywa skrobiowe: ziemniaki, bataty, buraki, marchew, dynia, kukurydza |
Słodkości |
Śmietana czy galaretki słodzone erytrolem, tłuste kremy z ciastami na bazie mąki migdałowej |
Wszystko, co zawiera cukier, miód, mąki lub słodkie owoce |
Pozostałe |
Jaja, wszelkiego rodzaju tłuszcze (ale z pierwszeństwem dla awokado, oliwy z oliwek, olejów roślinnych) |
Wszelkiego rodzaju makarony (poza makaronem konjac), kasze, ryże, otręby, płatki |
• Dzień 1
Potrzebne składniki: tuńczyk z puszki, jaja, majonez, szczypiorek, keto pieczywo, ogórek kiszony, sól, pieprz
Sposób przygotowania: Jajka ugotuj, pognieć widelcem, dodaj do nich tuńczyka, szczypiorek i majonez, dopraw do smaku, podawaj z pieczywem i ogórkiem kiszonym.
Potrzebne składniki: żeberka wieprzowe, boczek, kapusta kiszona, pieczarki, olej, sól, pieprz
Sposób przygotowania: Żeberka podpiecz na patelni na oleju, następnie na tym samym oleju podsmaż boczek, na końcu dodając pieczarki. Całość umieść wraz z kapustą kiszoną w naczyniu żaroodpornym i upiecz.
Potrzebne składniki: mix sałat, camembert, sezam, jaja, suszone pomidory, ogórek zielony, migdały, oliwa.
Sposób przygotowania: Camembert obtocz w jajku i sezamie, następnie zapiecz go w piekarniku. Na mixie sałat połóż pokrojone na kawałki suszone pomidory, ogórka zielonego, podprażone płatki migdałów i polej całość oliwą (możesz też dodać zalewę z pomidorów).
• Dzień 2
Potrzebne składniki: twaróg tłusty, jaja, mąka migdałowa, proszek do pieczenia, mascarpone, maliny, erytrytol, olej
Sposób przygotowania: twaróg wymieszaj z jajkiem, mąką, proszkiem do pieczenia, erytrytolem i usmaż na dobrze natłuszczonej patelni placuszki. Do mascarpone dodaj odrobinę erytrytolu i posmaruj placki. Na górę dodaj niewielką ilość malin.
Potrzebne składniki: miruna, mascarpone, śmietanka 30%, czosnek, fasolka szparagowa, masło, orzechy włoskie, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz
Sposób przygotowania: mirunę podsmaż na oleju, następnie dodaj mascarpone, śmietankę, czosnek, koncentrat i gotuj do utworzenia sosu. Fasolkę podsmaż na maśle z drobno zmielonymi w blenderze orzechami.
Potrzebne składniki: Udka kurczaka, cheddar, jaja, mąka migdałowa, mozzarella, pomidory koktajlowe, sól, pieprz, olej roślinny
Sposób przygotowania: kurczaka zapanieruj w jajku, mące migdałowej i serze. Usmaż na większej ilości oleju. Przygotuj sałatkę z mozzarelli i pomidorków koktajlowych.
• Dzień 3
Potrzebne składniki: jaja, boczek, ser cheddar, szpinak, mąka kokosowa, pomidory koktajlowe, sól, pieprz
Sposób przygotowania: boczek podsmaż na patelni, następnie dodaj szpinak. Całość wymieszaj w miseczce z jajkami, mąką i serem. Z masy wypiecz muffinki i zjedz z ogórkiem.
Potrzebne składniki: kurczak, czosnek, grzyby leśne, mascarpone, czerwona kapusta, majonez, pietruszka, sól, pieprz
Sposób przygotowania: kurczaka podsmaż na patelni z czosnkiem, następnie dodaj grzyby, podlej wodą i zagotuj, dodaj mascarpone. Kapustę poszatkuj, dodaj do niej majonez i posiekaną natkę pietruszki.
Potrzebne składniki: kurczak, pomidory z puszki, chili, cebula, śmietanka 30%, orzechy ziemne, przyprawy: kmin rzymski, garam masala, cynamon, kolendra, olej, sól, pieprz
Sposób przygotowania: kurczaka podsmaż do miękkości, dodaj pomidory, śmietankę i przyprawy i całość zagotuj. Posyp posiekanymi orzechami.
• Dzień 4
Potrzebne składniki: jogurt o wysokiej zawartości tłuszczu (np. grecki), borówki, wiórki kokosowe, słonecznik, orzechy nerkowca, płatki migdałów
Sposób przygotowania: składniki musli wymieszaj, podawaj z jogurtem i borówkami.
Potrzebne składniki: makaron konjac, łosoś, śmietanka 30%, szpinak, cebula, suszone pomidory, olej, sól, pieprz
Sposób przygotowania: Na patelni zeszklij cebulkę, dodaj do niej i podsmaż łososia, następnie dodaj szpinak, suszone pomidory i zalej śmietanką i utwórz sos. Sos podawaj z makaronem konjac.
Potrzebne składniki: kapusta pekińska, ogórek kiszony, cebula czerwona, pomidor, kurczak, majonez, ketchup o obniżonej zawartości cukru, olej, przyprawa gyros, oliwa z oliwek
Sposób przygotowania: kurczaka podsmaż z przyprawą gyros. Warzywa pokrój, dodaj kurczaka i majonez wymieszany z ketchupem i przyprawą do gyrosa. Całość skrop oliwą z oliwek
• Dzień 5
Potrzebne składniki: frankfurterki, keto chleb, majonez, musztarda, pomidor, oliwa z oliwek, zioła prowansalskie
Sposób przygotowania: kiełbaski podgrzej, majonez wymieszaj z musztardą, a pomidora pokrój na kawałki, polej oliwą z oliwek i posyp ziołami prowansalskimi.
Potrzebne składniki: mięso mielone wołowe, jajko, cukinia, kalafior, cebula czerwona, olej, ser feta, sól, pieprz
Sposób wykonania: mięso wymieszaj z jajkiem i uformuj kotleciki, usmaż. Warzywa pokrój na kawałki, wymieszaj z oliwą z oliwek i ulubionymi ziołami, podpiecz w piekarniku i wymieszaj z fetą. Podawaj z klopsikami.
Potrzebne składniki: mix sałat, boczek, jaja, awokado, majonez, ser pleśniowy, ogórek zielony, sól, pieprz, pestki słonecznika
Sposób przygotowania: boczek podsmaż na patelni, jajka usmaż na wytopionym z boczku tłuszczu. Ogórka i awokado pokrój na mniejsze kawałki. Ser zetrzyj na drobnych oczkach tarki i wymieszaj z majonezem. Całość wymieszaj i polej resztą oleju z patelni, posyp pestkami słonecznika.
• Dzień 6
Potrzebne składniki: pomidory z puszki, chorizo, cebula, olej, jaja, keto pieczywo, sól, pieprz, kumin
Sposób przygotowania: cebulkę podsmaż na oliwie z chorizo, dodaj pomidory z puszki, na koniec wbij jajka, posyp przyprawami i przykryj pokrywką, poczekaj aż jajka się zetną. Podawaj z pieczywem.
Potrzebne składniki: karkówka, papryka żółta, papryka zielona, fasolka szparagowa, cebula czerwona, oliwa z oliwek, sól, pieprz, majeranek, słodka papryka
Sposób przygotowania: karkówkę pokrój na plastry, zamarynuj w oliwie i przyprawach i wstaw na noc do lodówki. Warzywa pokrój w dużą kostkę, skrop oliwą i dopraw wg uznania (jeśli potrzebne). Całość piecz w piekarniku (zacznij od mięsa, po około pół godzinie dodaj warzywa).
Potrzebne składniki: kurczak, szpinak, pomidor, ogórek zielony, tahini, oliwa, sól, pieprz
Sposób przygotowania: kurczaka usmaż. Pomidora i ogórka pokrój, dodaj kurczaka i polej sosem z oliwy i tahini.
• Dzień 7
Potrzebne składniki: jaja, mąka migdałowa, erytrytol, śmietanka 30%, mascarpone, pomarańcza
Sposób przygotowania: ubij białka jajek na sztywną pianę, dodaj erytrytol, a następnie żółtka i mąkę migdałową. Wstaw do piekarnika. Śmietankę ubij z erytrytolem, a następnie dodaj mascarpone. Biszkopt podawaj z kremem śmietankowym i pomarańczą.
Potrzebne składniki: polędwica, brokuły, śmietanka 30%, ser mimolette, cebula, olej, sól, pieprz, masło, płatki migdałowe
Sposób przygotowania: cebulkę podsmaż na oleju, dodaj mięso. Całość zalej śmietanką i dodaj ser, gotuj do rozpuszczenia. Podawaj z ugotowanym brokułem (podsmaż na maśle płatki migdałowe i polej nimi brokuła).
Potrzebne składniki: łosoś, mleczko kokosowe, kalafior, pasta curry, sól, pieprz
Sposób przygotowania: łososia przypraw i podsmaż na patelni, następnie zalej mleczkiem kokosowym, dodaj ugotowanego kalafiora i pastę curry.
Wszystkie produkty potrzebne w wyżej wymienionym jadłospisie znajdziesz na dole strony w poręcznej liście!
Inaczej cukier złożony, czyli polisacharyd. Powstaje w wyniku wiązania cząsteczek glukozy (ta z kolei jest dostarczana do organizmu wraz z pożywieniem w postaci węglowodanów). Dla organizmu stanowi swego rodzaju „magazyn” energii potrzebnej do wszelkiego rodzaju aktywności. Odkładany jest przede wszystkim w mięśniach i wątrobie.
To nazwa potoczna określająca zespół objawów, jakie często dotykają osoby przechodzące na dietę ketogeniczną w pierwszych dniach wprowadzenia organizmu w stan ketozy. Ciało „przestawiające się” na nowy sposób żywienia może zareagować problemami z układem trawiennym (zaparcia lub biegunki), bólami głowy, huśtawkami nastroju, zmęczeniem, bólem mięśni a nawet drgawkami i gorączką.
Wiele z tych symptomów kojarzonych jest właśnie z grypą, stąd taka nazwa. Choć – oczywiście – stan ten nie ma nic wspólnego z wirusem grypy i nie jest zaraźliwy. Może się utrzymywać przez kilka dni, aż do dwóch tygodni, jednak przebieg grypy ketonowej jest mocno zindywidualizowany.
Stan metaboliczny, na którym opiera się dieta ketogeniczna (stąd zresztą jej nazwa): ze względu na brak glukozy zmagazynowanej w glikogenie organizm zaczyna pobierać energię z ciał ketonowych, które powstają w procesie utleniania tłuszczów. Ważna jest świadoma kontrola stężenia ciał ketonowych we krwi lub moczu. Nie może być ono za niskie (bo organizm „wyjdzie” ze stanu ketozy), ale nie może też zbliżyć się do zagrożenia kwasicą ketonową.
No i warto pamiętać, że ketoza może mieć wiele przyczyn, nie tylko zmianę diety na ketogeniczną. Mogą to być np. głodówki czy bardzo intensywny i długotrwały wysiłek fizyczny. Jeśli chcesz poczytać o tym więcej, zajrzyj do artykułu „Co to jest ketoza i czy jest zdrowa?”.
Stan niebezpieczny dla życia człowieka. Powstaje, gdy organizm masowo wytwarza ciała ketonowe (zwolennicy diety keto podkreślają ogromną różnicę w stężeniu ciał ketonowych we krwi – podczas gdy dla ketozy tzw. „odżywczej” może być to od 2 do nawet 8 mmol/L, w zakwaszonym organizmie osoby z kwasicą ketonową będzie to więcej niż 10 mmol/L). Kwasica ketonowa to jedno z największych zagrożeń osób chorych na cukrzycę typu I – do roku 1921, kiedy wyizolowano insulinę, była powodem wielu śpiączek i zgonów. Temat różnic i podobieństw między kwasicą ketonową oraz ketozą to jedna z podstaw sporów różnych środowisk o bezpieczeństwo diety ketogenicznej.
Ujmując rzecz najbardziej lakonicznie, jak się da: to jeden z trzech makroskładników składających się na podstawy żywienia człowieka (obok białka i tłuszczów). Inna nazwa to sacharydy lub cukrowce. W konwencjonalnych dietach są podstawowym źródłem energii, dlatego w przypadku diety keto to właśnie one mają ulec znacznej redukcji na rzecz tłuszczów. Znacznie więcej przeczytasz w tekście „Czym są węglowodany?”.
Mimo swej „prozdrowotnej” (w kontekście padaczki) genezy dieta ketogeniczna budzi wątpliwości i niepokoje w środowiskach medycznych. Szczególnie teraz, gdy jej medialna i internetowa popularność zniekształca jej pierwotne założenia i przykrywa niewielką dostępność badań naukowych. Do głównych „red flagów” należą:
Niezwykle ważne jest dostarczenie odpowiedniej ilości składników mineralnych w przypadku stosowania diet, które mogą okazać się niedoborowe pod tym kątem. Drażliwość, drgania powiek, brak energii mogą być objawem niedoboru elektrolitów. Dieta ketogeniczna wyklucza produkty zbożowe, niektóre warzywa i owoce. Może więc powodować niedobory witamin (A, B1, B6, kwasu foliowego) oraz składników mineralnych (wapnia, żelaza, magnezu i potasu). Osoby na diecie ketogenicznej powinny być zatem świadome potencjalnego ryzyka i rozważyć włączenie suplementacji indywidualnie ustalonej po konsultacji z lekarzem.
Dieta ketogeniczna może mieć znaczący wpływ na poziom cholesterolu we krwi, szczególnie w przypadku, gdy nie będzie ona odpowiednio zbilansowana (czyli gdy roślinne i rybie źródła tłuszczu znikną pod obfitością żółtego sera i czerwonego mięsa). Duża zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych może prowadzić do zwiększenia poziomu cholesterolu LDL (frakcji uznawanej za „złą”). W tej kwestii korzystne może okazać się włączenie suplementacji kwasów omega-3, które wykazują udowodniony korzystny wpływ na gospodarkę lipidową. Niemniej na tej diecie kontrola poziomu cholesterolu jest więcej niż wskazana!
Łatwiej trafić na badania porównujące skuteczność diet wysokotłuszczowych (a więc diety keto) i niskotłuszczowych w redukcji masy ciała. Natomiast wiele badań śledzących wpływ diety ketogenicznej na konkretne jednostki chorobowe (np. padaczkę lekooporną u dzieci) jest albo dość leciwych, albo prowadzonych na wąskiej grupie. Podstawowe problemy z badaniem wpływu długofalowego stosowania diety keto na organizm mają dwa powody.
Po pierwsze – większość badań, ze względu na specyfikę diety keto, zakłada krótki okres obserwacji, zazwyczaj jedynie 6 miesięcy po 2 lata (na tej podstawie trudno mówić o skutkach po, na przykład, stosowaniu diety przez 15 lat). Po drugie: brak konkretów jeśli chodzi o same zasady diety keto. Ma ona różne warianty (a każdy z nich ma swoich zwolenników), a bez tej spójności trudno o precyzyjne dane i wnioski.
Mimo powszechnej popularności diety ketogenicznej zdecydowanie warto podkreślić, że nie jest to uniwersalny model żywienia. Nadmierna ilość tłuszczów jest znacznym obciążeniem dla układu pokarmowego, a korzystanie z ciał ketonowych jako źródła energii nie jest naturalnie przebiegającym procesem w organizmie. Zdrowe osoby przechodzące na dietę keto powinny zdecydowanie:
Głosy krytykujące dietę ketogeniczną bywają często dość radykalne, niemniej trzeba podkreślić, że istnieją wskazania do skorzystania z jej założeń. Są to:
Wniosek? Mimo niewielu długofalowych badań przeprowadzanych na szerokiej grupie można uznać, że w niektórych przypadkach dieta ketogeniczna może być cenną metodą leczniczą lub wspomaganiem leczenia. Jednak ze względu na swój mocno wykluczeniowy charakter wprowadzanie jej w takim charakterze zawsze powinno być konsultowane (na bieżąco) z lekarzem prowadzącym, a działanie tzw. „na własną rękę” nie jest w naszej opinii bezpiecznym pomysłem.
Z kolei do medialnych (i coraz bardziej popularnych) zaleceń stosowania diety ketogenicznej przez osoby cierpiące na insulinooporność czy cukrzycę środowisko naukowe podchodzi ostrożnie, mimo że zmniejszona podaż węglowodanów wydaje się w tym układzie więcej niż pożądana. Powód? Ponownie: zbyt krótkie próby badawcze uniemożliwiające jednoznaczne interpretacje wyników oraz zbliżona skuteczność mniej restrykcyjnych modeli żywieniowych, np. diety o niskim indeksie glikemicznym.
Mimo wielu znaków zapytania popularność diety ketogenicznej rośnie, podobnie jak grupa osób, które dziś nie wyobrażają sobie bez niej życia. Jeśli kusi Cię sprawdzenie na własnej skórze, jak Twój organizm poczuje się na tym modelu żywieniowym, a nie masz za bardzo czasu i głowy do planowania tego dość wymagającego menu, możesz skorzystać z opcji cateringu keto dostępnego w Body Chief:
W tym układzie zbilansowane keto posiłki pojawią się każdego dnia (lub w wybrane dni) pod Twoimi drzwiami, a nad urozmaiceniem diety czuwać będą wykwalifikowani dietetycy.
Inaczej dieta keto lub ketogenna – zakłada wprowadzenie organizmu w stan ketozy przez zredukowanie podaży węglowodanów do maksymalnie 10% całodziennej podaży energii. Organizm, nie mając zapasu glukozy, przechodzi na tryb czerpania energii z ciał ketonowych, które powstają w wyniku spalania kwasów tłuszczowych.
Utrzymanie organizmu w stanie ketozy rzeczywiście może prowadzić do utraty masy ciała, i to dość szybkiej, bo organizm korzysta przecież, mówiąc potocznie, z zapasów tłuszczu. Oczywiście działa to wtedy, gdy ogólny bilans kaloryczny nie jest dodatni. Niemniej dieta ketogeniczna budzi wiele wątpliwości i dyskusji między jej zwolennikami i przeciwnikami, a niewielka ilość precyzyjnych badań prowadzonych na większych grupach i przez dłuższy okres sprawia, że ostrożnie należy podchodzić do stwierdzenia, że dieta keto jest dobra na odchudzanie.
Nie – zarówno w przypadku ciąży jak i karmienia piersią dieta ta, ze względu na brak badań przeprowadzonych na takiej grupie, nie jest zalecana.
Nie, a jest to jedno z najpowszechniejszych zniekształceń tej diety popularyzowane między innymi przez media społecznościowe. Podaż białka na diecie ketogenicznej powinna być taka sama, jak na standardowej diecie, a więc w okolicach 20% całej podaży energii. Organizm potrafi wytwarzać ograniczone ilości glukozy, np. z aminokwasów glukogennych (jednego z rodzajów „cegiełek”, z których zbudowane są białka). Z tego powodu dieta ketogeniczna nie powinna być dietą wysokobiałkową, a często właśnie tak jest przedstawiana w mediach.
Dieta ketogeniczna wygląda atrakcyjnie w oczach osób z zaburzeniami pracy trzustki i wydzielania insuliny. Eliminuje przecież nie tylko produkty z wysokim indeksem glikemicznym, ale też redukuje podaż węglowodanów na tyle, że osoby cierpiąca na cukrzycę insulinozależną szybko będą mogły zmniejszyć dawki insuliny. Choć tutaj pojawia się też inny problem – przy posiłkach o bardzo niskiej zawartości węglowodanów trudno będzie podać optymalną (małą) dawkę, co paradoksalnie może utrudnić utrzymanie wymaganego poziomu glukozy we krwi. Środowisko medyczne ostrożnie wypowiada się na temat łączenia diety keto z cukrzycą. Decyzję o przejściu na dietę keto zarówno w przypadku cukrzycy jak i insulinooporności należy bezwzględnie skonsultować z lekarzem prowadzącym (diabetologiem).
Zachęcamy do kontaktu z dietetykiem Body Chief pod numerem telefonu +48 601 444 466 lub adresem e-mail [email protected], który odpowie na wszystkie nurtujące Cię pytania i pomoże dobrać dietę skrojoną do Twoich potrzeb
Bibliografia:
Dieta ketogeniczna - przegląd piśmiennictwa - CUBER, Iwona, AGHADI, Artur, BIAŁOWĄS, Edyta, DYBAŁA, Ewelina, MAZUREK, Magdalena & GÓRNA, Marta. Ketogenic diet - a literature review. Journal of Education, Health and Sport. 2023;13(4):132-141. eISSN 2391-8306.
Dieta ketogeniczna w świetle badań naukowych, dr n. med. J. Malinowska, Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, www.ncez.gov.pl
Dieta ketogenna, lek. med. K. Pol, Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, www.ncez.gov.pl
Dieta ketogeniczna-mechanizm działania i perspektywy zastosowania w terapii: dane z badań klinicznych, Pondel, N., Liśkiewicz, D., & Liśkiewicz, A. (2020). Postępy Biochemii, 66(3), 270a-286.
Dieta ketogeniczna – mechanizm działania i perspektywy zastosowania w terapii: dane z badań klinicznych. N. Pondel, A. Liśkiewicz, D. Liśkiewicz Postępy Biochemii. (2020) 270-286.
Autorka:
mgr dietetyki
Tytuł magistra dietetyki uzyskała na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu. Doświadczenie zawodowe zbierała w szpitalu (edukacja pacjentów z zakresu diabetologii), Domu Pomocy Społecznej (prowadzenie warsztatów dietetycznych) i poradni dietetycznej (układanie jadłospisów i przeprowadzanie konsultacji). Spośród wielu zawodowych zainteresowań skupia się między innymi na dietetyce sportowej, która mocno koresponduje z jej pasjami.
Lista zakupów:
Mięsa, ryby
Tuńczyk w puszce
Łosoś
Miruna
Żeberka wieprzowe
Boczek
Kurczak, udka kurczaka
Mięso mielone wołowe
Karkówka
Chorizo
Frankfurterki
Polędwica
Nabiał
Camembert
Twaróg tłusty
Ser pleśniowy
Mascarpone
Mozarella
Ser Mimolette
Ser Cheddar
Ser feta
Śmietanka 30%
Jogurt o wysokiej zawartości tłuszczu (np. grecki)
Tłuszcze
Olej roślinny
Oliwa z oliwek
Masło
Warzywa
Awokado
Ogórki kiszone
Ogórki zielone
Brokuły
Kapusta kiszona
Czerwona kapusta
Kapusta pekińska
Czosnek, cebula żółta, cebula czerwona
Fasolka szparagowa
papryka żółta, papryka zielona
Pomidory
Pomidory koktajlowe
Pomidory z puszki
Mix sałat
Szpinak
Cukinia
Kalafior
Suszone pomidory
Chili
Owoce
Pomarańcze
Maliny
Borówki
Mąki, wypieki
Keto pieczywo (np. migdałowe, twarogowe)
Mąka migdałowa
Mąka kokosowa
Proszek do pieczenia
Pozostałe
Makaron konjac
Jaja
Majonez
Mleczko kokosowe
Pieczarki
Sezam, migdały, orzechy włoskie, orzechy ziemne , nerkowce, płatki migdałów, pestki słonecznika
Wiórki kokosowe
Erytrol
Koncentrat pomidorowy
Grzyby leśne
Musztarda, ketchup o obniżonej zawartości cukru
Tahini
Pasta curry
Przyprawy, zioła
Szczypiorek, natka pietruszki
Kmin rzymski
Kumin
Garam masala
Cynamon
Kolendra
Sól, pieprz
Majeranek
Zioła prowansalskie
Słodka papryka
Przyprawa do gyrosa