wróć do listy aktualności
data.title
28-07-2025 Porady

Desery w diecie lekkostrawnej – czy są możliwe? 5 słodkich przepisów

Przejście na dietę lekkostrawną oznacza już sporo ograniczeń, warto więc wiedzieć, co – mimo wszystko – można bezpiecznie jeść. A można jeść nawet lekkostrawne słodycze i desery, o ile, rzecz jasna, nie jemy ich zbyt wiele i o ile wiemy, jak takowe przygotować. Poznaj więc kilka przepisów na lekkostrawne ciasto i inne słodkości!

 

 

Lekkostrawne desery – wybierz „luźny” stan skupienia

Jedną z ważnych reguł jedzenia łagodnego dla układu trawiennego jest rozdrabnianie pokarmów, spożywane ich w formie miękkiej, często rozgotowanej, nawet „papkowatej”. Stąd bardzo solidnymi kandydatami na lekkostrawne słodycze są kisiele, galaretki, musy i budynie. Oczywiście: jest kilka „ale”:

• jeśli kisiel sporządzasz ze świeżych owoców z małymi pestkami, np. truskawek, pestek tych należy się pozbyć (musisz np. przetrzeć truskawki przez drobne sito)

• budyniów czy innych mas nie gotuj na bardzo tłustych mlekach czy śmietankach (wybieraj chude mleka lub napoje roślinne)

 

A jeśli lekkostrawne ciasto, to jakie?

Jeśli do wyboru masz albo proszek do pieczenia, albo drożdże – zdecydowanie idź w kierunku drożdży. Świetną opcją są też wszelkiego rodzaju ciasta „przemycające” niektóre owoce i warzywa, np. marchewkowe, cukiniowe, na bazie pulpy z dyni czy banana… Zwróć zresztą uwagę, że taki dodatek nadaje wypiekom sporo apetycznej wilgoci, a niektóre z nich – słodyczy ograniczającej konieczność dodawania cukru do ciasta lekkostrawnego.

Lżejsze i łagodniejsze dla żołądka będą też ciasta z dodatkiem np. jogurtów (zazwyczaj, dzięki takiemu składnikowi, można do nich dodać mniej tłuszczu). Natomiast prawdziwy leciutki top ciast lekkostrawnych to oczywiście biszkopty i babki – ciasta o prostym składzie i dość niskotłuszczowe, często jedzone „na sucho” lub z owocami.

Co słodkiego na diecie lekkostrawnej? Owoce!

No właśnie – owoce. Wiele z nich jest jak najbardziej dopuszczonych na łatwo strawnym żywieniu. Są doskonałą bazą do galaretek, kisieli czy sosów owocowych. Niektórych z nich należy oczywiście unikać (przede wszystkim cytrusy czy owoce mocno kwaśne, np. kiwi), przy części trzeba postarać się o usunięcie bardzo małych pestek (poziomki, truskawki, maliny), jednak warto je traktować jako lekkie (i zdrowe!) źródło smaku i naturalnego cukru dla lekkostrawnych słodyczy, które chcesz przygotować w domu.

Na czym lekkostrawne desery nie powinny bazować?

Jest kilka bardzo kategorycznych „NIE” dla lekkostrawnych słodyczy. Najważniejsze to:

• tłuste kremy, szczególnie te na bazie śmietany kremówki czy serka mascarpone

• ciasta smażone na głębokim tłuszczu, np. pączki, faworki

orzechy, przede wszystkim te dodawane do ciast w całości (np. częsty dodatek orzechów włoskich czy pekan do ciast marchewkowych). W niewielkich ilościach i mocno rozdrobnione są jednak dopuszczalne

serniki na bazie tłustych serów twarogowych, makowce

 

Zrób lekkostrawne ciasto i desery w domu! 5 przepisów na lekkostrawne słodycze

 

Skyrnik z brzoskwiniami

 

Składniki:

• 600 g skyra (naturalnego lub waniliowego)

• 3 jajka

• 2-3 łyżki cukru pudru (w zależności od preferencji)

• 2 budynie śmietankowe

• Świeże brzoskwinie (ew. z puszki)

• Okrągłe lub podłużne biszkopty do wyłożenia blaszki

 

Wykonanie:

  1. 1. Skyr i jajka wyjmij wcześniej z lodówki, żeby uzyskały temperaturę pokojową.
  2. 2. Białka oddziel od żółtek i ubijaj je długo na bardzo gęstą pianę. Ubijanie mikserem powinno trwać nawet 10 minut – tak, aby powstała bardzo gęsta i lśniąca masa (jak na bezę). Dopiero wtedy zmniejsz obroty miksera i dodaj żółtka. Ubijaj jeszcze przez 3-4 minuty. Na koniec, na najmniejszych obrotach, powoli dodaj proszek budyniowy oraz cukier puder. UWAGA: jeśli zdecydujesz się na skyr waniliowy oraz budynie z dodatkiem cukru, dodaj mniej cukru pudru.
  3. 3. Wyłącz mikser. Powstałą gładką masę połącz łyżką ze skyrem.
  4. 4. Niewielką blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na dnie biszkopty. Bardzo powoli wylej masę serową na ciastka.
  5. 5. Brzoskwinie obierz ze skórki i pokrój w sporą kostkę. Ułóż na wierzchu ciasta (owoce zatopią się nieco w masie podczas pieczenia).
  6. 6. Piecz w 180⁰C przez około 40 minut. Ciasto powinno być z wierzchu wyraźnie ścięte i zarumienione. Podawaj po dokładnym wystudzeniu. 

 

Deser biszkoptowy z kakao i musem truskawkowym  

 

Składniki na 4 duże desery:

• Opakowanie biszkoptów podłużnych

• 300 ml jogurtu naturalnego o niskiej zawartości tłuszczu

• 300 g truskawek świeżych lub mrożonych

• 2 łyżki ciemnego kakao

• 2 łyżki płynnego miodu

 

Wykonanie:

  1. 1. Truskawki zblenduj i przetrzyj przez sitko o drobnych oczkach, aby pozbyć się pestek.
  2. 2. Jogurt połącz w jednolitą masę z miodem.
  3. 3. Biszkopty pokrusz na dość duże kawałki (około 4 kawałki z jednego biszkopta).
  4. 4. W dużym pucharku przekładaj warstwowo: jogurt, biszkopty, szczypta kakao, mus, ponownie jogurt, biszkopty itd.

 

Chlebek bananowy dwukolorowy

 

Składniki: 

• 3 spore, bardzo dojrzałe banany

• 2 szklanki mąki pszennej

• 1 płaska łyżeczka sody

• 100 ml oleju roślinnego, np. rzepakowego

• 2 jajka

• 50 g mocno gorzkiej czekolady (około pół tabliczki)

• 0,5 szklanki cukru

• 0,5 szklanki jogurtu naturalnego o niskiej zawartości tłuszczu

• Czubata łyżeczka ciemnego kakao

• Czubata łyżeczka cynamonu

 

Wykonanie:

  1. 1. Banany rozgnieć widelcem, dodaj do nich jogurt i wymieszaj.
  2. 2. Białka ubij na sztywno, ubijając dodaj żółtka, następnie dodaj cukier i – nadal ubijając na wolnych obrotach – dodawaj powoli olej.
  3. 3. W dużej misce połącz mokre składniki (banany z jogurtem oraz masę jajeczną).
  4. 4. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę.
  5. 5. W osobnej misce wymieszaj wszystkie składniki suche poza kakao i cynamonem.
  6. 6. Połącz wszystkie składniki (poza czekoladą, kakao i cynamonem). Dokładnie wymieszaj łyżką ciasto, aż powstanie gładka (dość gęsta) masa.
  7. 7. Nieco mniej niż połowę ciasta odłóż do naczynia, które przed chwilą się opróżniło. Do tej mniejszej części dodaj kakao, cynamon i rozpuszczoną czekoladę – wymieszaj.
  8. 8. Do podłużnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia przełóż najpierw ciemną masę, na nią wylej masę jasną.
  9. 9. Piecz w 180⁰C przez około 50-60 minut (patyczek, którym nakłujesz ciasto, powinien być wilgotny, bo ciasto będzie wilgotne jeszcze przez kilka dni, jednak nie powinien się kleić do palca).

 

 

Kisiel „Owocowa tęcza”  

 

Składniki na 4 duże porcje:

• 3,5 szklanki wody

• 0,5 szklanki borówek

• 0,5 szklanki truskawek

• 0,5 szklanki agrestu

• 0,5 szklanki brzoskwiń

• 0,5 szklanki wiśni

(Uwaga – owoce można zamieniać wg swoich gustów)

• 3,5 łyżki mąki ziemniaczanej

• Cukier (około łyżki; można zrezygnować, jeśli lubi się mało słodkie desery)

 

Wykonanie:

  1. 1. Odlej około ¾ szklanki wody i rozprowadź w niej mąkę ziemniaczaną. Podziel na 5 równych części.
  2. 2. Jeśli w wybranych przez Ciebie owocach są pestki, usuń je (w przypadku małych pestek trzeba przetrzeć zblendowany mus przez drobne sitko).
  3. 3. Pozostałą wodę rozlej w równych porcjach do 5 garnuszków, dodaj do niej (opcjonalnie) po odrobinie cukru. Do każdego z garnuszków dodaj też owoce.
  4. 4. Zagotuj wodę z owocami (jeśli owoce należą to twardszych, np. agrest, możesz potrzymać je we wrzątku trochę dłużej). Do gotującej się wody dodawaj porcję rozprowadzonej w wodzie mąki ziemniaczanej – wciąż mieszając.
  5. 5. Po zagotowaniu gęstniejącej masy przelej ją od razu do pucharka. Czynność powtórz z każdą kolejną porcją wody z owocami oraz wody z mąką ziemniaczaną.
  6. 6. Odstaw do ostudzenia.

 

Ciasto biszkoptowe z kremem budyniowym i galaretką

 

Składniki na spód biszkoptowy:

• 3 jajka

• 7 łyżek mąki pszennej

• 7 łyżek mąki krupczatki

• 7 łyżek drobnego cukru

Składniki na krem:

• 500 ml mleka 1,5% (najlepiej bez laktozy)

• Opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego

• Dwie łyżki cukru

• Kopiasta łyżka miękkiego masła (najlepiej o obniżonej zawartości tłuszczu)

Dodatkowo:

• Dwa opakowania ulubionej galaretki

• Opcjonalnie: owoce, np. banan, brzoskwinie

 

Wykonanie:

  1. 1. Przygotuj ciasto na biszkopt. Bardzo długo ubijaj białka jaj na sztywno. Mają uzyskać konsystencję białek na bezę – gęstą i lśniącą (może to zająć 10-15 minut). Dodaj żółtka, ubijaj jeszcze przez 3 minuty. Zwolnij obroty, dodaj powoli cukier (nadal ubijając). Po dodaniu cukru ubijaj jeszcze tak długo, jak długo będziesz słyszeć dźwięk kryształków cukru pod łopatkami miksera. Gdy cukier się rozpuści, zmniejsz obroty i bardzo powoli dodaj mąkę. Miksuj już tylko do rozprowadzenia mąki w cieście.
  2. 2. Dno prostokątnej blaszki wyłóż papierem, na papier wylej puszyste ciasto biszkoptowe. Piecz w 170⁰C przez około 15-20 minut (do suchego patyczka).
  3. 3. Przygotuj krem: ugotuj budyń wg instrukcji na opakowaniu (zwróć uwagę, czy cukier jest już w paczce z budyniem, czy trzeba go dodać). Ostudź budyń bardzo dokładnie, najlepiej niech postoi w lodówce. Ubij mikserem miękkie masło, ubijając, dodawaj małymi porcjami budyń – aż do połączenia w jedną masę.
  4. 4. Przygotuj galaretkę według instrukcji na opakowaniu. Przestudź ją do momentu, gdy płyn zacznie lekko gęstnieć (zauważysz przy przelewaniu łyżką, że zaczyna w konsystencji przypominać śmietanę).
  5. 5. Na biszkopcie rozprowadź krem. Wyłóż na niego ulubione owoce (bez pestek). Bardzo powoli zalewaj wszystko galaretką. Odstaw wszystko do lodówki, aż galaretka zupełnie stężeje.  

 

Albo… zamów słodkości razem z lekkostrawnym cateringiem Body Chief!

Nie każdy ma rękę do pieczenia. Nie każdy chce też brać na siebie ciężar planowania i komponowania łatwo strawnego żywienia. Zawsze pozostaje więc opcja zamówienia cateringu zbilansowanego przez dietetyków Body Chief – na diecie Soft podwieczorki osłodzone są lekkostrawnymi ciastami i deserami.

 

Podsumowanie: najczęściej zadawane pytania (FAQ)

Czy na diecie lekkostrawnej można jeść słodycze?

Tak, choć nie powinny w niej oczywiście zajmować bardzo istotnego miejsca. Ciasta i desery lekkostrawne podlegają tym samym zasadom, co cała dieta lekkostrawna. Ich włączenie w menu (w rozsądnych ilościach) często czyni dietę łatwiejszą do przyjęcia i utrzymania.

Jakie słodycze nie są lekkostrawne?

Smażone na głębokim tłuszczu (np. pączki), z tłustymi kremami na bazie śmietany czy mascarpone, makowce, serniki na tłustych twarogach, desery i ciasta z dodatkami orzechów.

Czy lekkostrawne ciasta można przygotować w domu?

Tak – zarówno ciasta jak i inne rodzaje lekkostrawnych deserów, np. kisiele czy galaretki, można przygotować samodzielnie. Zyskuje się wtedy pewność co do użycia wyłącznie lekkostrawnych składników.

 

Jeśli do kompletu potrzeba Ci jeszcze przepisów na główny posiłek, znajdziesz je w tekście Lekkostrawny obiad – 5 prostych przepisów. Podpowiadamy także Co jeść na lekkostrawne śniadanie. Masz dodatkowe pytania? Zadaj je naszym dietetyczkom pod numerem telefonu 601 444 466 lub adresem mailowym [email protected] 

Autorka: 

Julia Włodarczyk
Julia Włodarczyk

mgr dietetyki

Tytuł magistra dietetyki uzyskała na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu. Doświadczenie zawodowe zbierała w szpitalu (edukacja pacjentów z zakresu diabetologii), Domu Pomocy Społecznej (prowadzenie warsztatów dietetycznych) i poradni dietetycznej (układanie jadłospisów i przeprowadzanie konsultacji). Spośród wielu zawodowych zainteresowań skupia się między innymi na dietetyce sportowej, która mocno koresponduje z jej pasjami.