
Przejście na dietę lekkostrawną oznacza już sporo ograniczeń, warto więc wiedzieć, co – mimo wszystko – można bezpiecznie jeść. A można jeść nawet lekkostrawne słodycze i desery, o ile, rzecz jasna, nie jemy ich zbyt wiele i o ile wiemy, jak takowe przygotować. Poznaj więc kilka przepisów na lekkostrawne ciasto i inne słodkości!
Jedną z ważnych reguł jedzenia łagodnego dla układu trawiennego jest rozdrabnianie pokarmów, spożywane ich w formie miękkiej, często rozgotowanej, nawet „papkowatej”. Stąd bardzo solidnymi kandydatami na lekkostrawne słodycze są kisiele, galaretki, musy i budynie. Oczywiście: jest kilka „ale”:
• jeśli kisiel sporządzasz ze świeżych owoców z małymi pestkami, np. truskawek, pestek tych należy się pozbyć (musisz np. przetrzeć truskawki przez drobne sito)
• budyniów czy innych mas nie gotuj na bardzo tłustych mlekach czy śmietankach (wybieraj chude mleka lub napoje roślinne)
Jeśli do wyboru masz albo proszek do pieczenia, albo drożdże – zdecydowanie idź w kierunku drożdży. Świetną opcją są też wszelkiego rodzaju ciasta „przemycające” niektóre owoce i warzywa, np. marchewkowe, cukiniowe, na bazie pulpy z dyni czy banana… Zwróć zresztą uwagę, że taki dodatek nadaje wypiekom sporo apetycznej wilgoci, a niektóre z nich – słodyczy ograniczającej konieczność dodawania cukru do ciasta lekkostrawnego.
Lżejsze i łagodniejsze dla żołądka będą też ciasta z dodatkiem np. jogurtów (zazwyczaj, dzięki takiemu składnikowi, można do nich dodać mniej tłuszczu). Natomiast prawdziwy leciutki top ciast lekkostrawnych to oczywiście biszkopty i babki – ciasta o prostym składzie i dość niskotłuszczowe, często jedzone „na sucho” lub z owocami.
No właśnie – owoce. Wiele z nich jest jak najbardziej dopuszczonych na łatwo strawnym żywieniu. Są doskonałą bazą do galaretek, kisieli czy sosów owocowych. Niektórych z nich należy oczywiście unikać (przede wszystkim cytrusy czy owoce mocno kwaśne, np. kiwi), przy części trzeba postarać się o usunięcie bardzo małych pestek (poziomki, truskawki, maliny), jednak warto je traktować jako lekkie (i zdrowe!) źródło smaku i naturalnego cukru dla lekkostrawnych słodyczy, które chcesz przygotować w domu.
Jest kilka bardzo kategorycznych „NIE” dla lekkostrawnych słodyczy. Najważniejsze to:
• tłuste kremy, szczególnie te na bazie śmietany kremówki czy serka mascarpone
• ciasta smażone na głębokim tłuszczu, np. pączki, faworki
• orzechy, przede wszystkim te dodawane do ciast w całości (np. częsty dodatek orzechów włoskich czy pekan do ciast marchewkowych). W niewielkich ilościach i mocno rozdrobnione są jednak dopuszczalne
• serniki na bazie tłustych serów twarogowych, makowce
Skyrnik z brzoskwiniami
Składniki:
• 600 g skyra (naturalnego lub waniliowego)
• 3 jajka
• 2-3 łyżki cukru pudru (w zależności od preferencji)
• 2 budynie śmietankowe
• Świeże brzoskwinie (ew. z puszki)
• Okrągłe lub podłużne biszkopty do wyłożenia blaszki
Wykonanie:
Deser biszkoptowy z kakao i musem truskawkowym
Składniki na 4 duże desery:
• Opakowanie biszkoptów podłużnych
• 300 ml jogurtu naturalnego o niskiej zawartości tłuszczu
• 300 g truskawek świeżych lub mrożonych
• 2 łyżki ciemnego kakao
• 2 łyżki płynnego miodu
Wykonanie:
Chlebek bananowy dwukolorowy
Składniki:
• 3 spore, bardzo dojrzałe banany
• 2 szklanki mąki pszennej
• 1 płaska łyżeczka sody
• 100 ml oleju roślinnego, np. rzepakowego
• 2 jajka
• 50 g mocno gorzkiej czekolady (około pół tabliczki)
• 0,5 szklanki cukru
• 0,5 szklanki jogurtu naturalnego o niskiej zawartości tłuszczu
• Czubata łyżeczka ciemnego kakao
• Czubata łyżeczka cynamonu
Wykonanie:
Kisiel „Owocowa tęcza”
Składniki na 4 duże porcje:
• 3,5 szklanki wody
• 0,5 szklanki borówek
• 0,5 szklanki truskawek
• 0,5 szklanki agrestu
• 0,5 szklanki brzoskwiń
• 0,5 szklanki wiśni
(Uwaga – owoce można zamieniać wg swoich gustów)
• 3,5 łyżki mąki ziemniaczanej
• Cukier (około łyżki; można zrezygnować, jeśli lubi się mało słodkie desery)
Wykonanie:
Ciasto biszkoptowe z kremem budyniowym i galaretką
Składniki na spód biszkoptowy:
• 3 jajka
• 7 łyżek mąki pszennej
• 7 łyżek mąki krupczatki
• 7 łyżek drobnego cukru
Składniki na krem:
• 500 ml mleka 1,5% (najlepiej bez laktozy)
• Opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego
• Dwie łyżki cukru
• Kopiasta łyżka miękkiego masła (najlepiej o obniżonej zawartości tłuszczu)
Dodatkowo:
• Dwa opakowania ulubionej galaretki
• Opcjonalnie: owoce, np. banan, brzoskwinie
Wykonanie:
Nie każdy ma rękę do pieczenia. Nie każdy chce też brać na siebie ciężar planowania i komponowania łatwo strawnego żywienia. Zawsze pozostaje więc opcja zamówienia cateringu zbilansowanego przez dietetyków Body Chief – na diecie Soft podwieczorki osłodzone są lekkostrawnymi ciastami i deserami.
Czy na diecie lekkostrawnej można jeść słodycze?
Tak, choć nie powinny w niej oczywiście zajmować bardzo istotnego miejsca. Ciasta i desery lekkostrawne podlegają tym samym zasadom, co cała dieta lekkostrawna. Ich włączenie w menu (w rozsądnych ilościach) często czyni dietę łatwiejszą do przyjęcia i utrzymania.
Jakie słodycze nie są lekkostrawne?
Smażone na głębokim tłuszczu (np. pączki), z tłustymi kremami na bazie śmietany czy mascarpone, makowce, serniki na tłustych twarogach, desery i ciasta z dodatkami orzechów.
Czy lekkostrawne ciasta można przygotować w domu?
Tak – zarówno ciasta jak i inne rodzaje lekkostrawnych deserów, np. kisiele czy galaretki, można przygotować samodzielnie. Zyskuje się wtedy pewność co do użycia wyłącznie lekkostrawnych składników.
Jeśli do kompletu potrzeba Ci jeszcze przepisów na główny posiłek, znajdziesz je w tekście Lekkostrawny obiad – 5 prostych przepisów. Podpowiadamy także Co jeść na lekkostrawne śniadanie. Masz dodatkowe pytania? Zadaj je naszym dietetyczkom pod numerem telefonu 601 444 466 lub adresem mailowym [email protected]
Autorka:
mgr dietetyki
Tytuł magistra dietetyki uzyskała na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu. Doświadczenie zawodowe zbierała w szpitalu (edukacja pacjentów z zakresu diabetologii), Domu Pomocy Społecznej (prowadzenie warsztatów dietetycznych) i poradni dietetycznej (układanie jadłospisów i przeprowadzanie konsultacji). Spośród wielu zawodowych zainteresowań skupia się między innymi na dietetyce sportowej, która mocno koresponduje z jej pasjami.