Woda odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia i dobrego samopoczucia. Wielu z nas zdaje sobie sprawę z konieczności regularnego picia wody, ale czy znamy właściwy sposób nawadniania organizmu? Jednym z ciekawszych podejść jest Japońska Dieta Wodna, która nie tylko skupia się na ilości spożywanej wody, ale także na jakości i sposobie jej spożywania. W tym artykule przeanalizujemy między innymi zasady tej diety oraz jej potencjalne korzyści zdrowotne.
Przeczytaj również: Jak prawidłowo nawodnić organizm? Ile wody pić? Wskazówki
Japońska Dieta Wodna (JDW) nie ma konkretnego pomysłodawcy. Pod tą nazwą kryje się zbiór rytuałów i zasad dotyczących pór picia wody, ilości wypijanych napojów oraz jakości spożywanych posiłków. Jest ona w zasadzie zbiorem rekomendacji dotyczących sposobu nawadniania organizmu i odżywiania. Twórcy tej diety skupiają się na korzystnym wpływie wody na funkcjonowanie organizmu. Nie polega ona, jak błędnie można myśleć, na piciu samej wody bez jedzenia.
Dieta wodna wymusza na nas świadome i zaplanowane picie wody. Metoda ta ma wspomóc wyrobienie sobie dobrych nawyków, które prowadzić będą nas do właściwego nawodnienia organizmu. JDW ma skutkować szybką utratą nadmiernej masy ciała, a także sprawić, że organizm zostanie oczyszczony z toksyn. Dieta na wodzie ma na celu poprawienie kondycji i samopoczucia. Wpływa również pozytywnie na wygląd skóry i sylwetki. Według filozofów, stosując dietę wodną zapewniasz organizmowi wsparcie w leczeniu wielu chorób.
Główne założenie japońskiej diety wodnej to zapewnienie odpowiedniego nawodnienia organizmu, które jest kluczowe dla prawidłowego funkcjonowania.
W przypadku Japońskiej Diety Wodnej powinno wybierać się wodę jako główne źródło płynów w ciągu dnia. Należy zwrócić uwagę na mineralizację takiej wody i wybrać taką, która najbardziej będzie odpowiadała naszym preferencjom. To czy jest gazowana czy nie, nie ma wielkiego znaczenia. Zaleca się natomiast zrezygnować z picia soków, słodkich napojów oraz napojów energetyzujących. Nie należą one do zdrowej żywności, a wręcz przeciwnie – powodują one wprowadzenie do organizmu sporych ilości cukru i szkodliwych dla zdrowia substancji.
Zgodnie z zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia średnie dzienne zapotrzebowanie na wodę dla mężczyzn wynosi 2,5 litra, a dla kobiet – 2,0 litry. Ilość wody, którą powinieneś spożywać możesz obliczyć w naszym kalkulatorze.
Kolor moczu może nam wskazać, czy nasze nawodnienie jest odpowiednie. Kiedy organizm jest odpowiednio nawodniony, mocz powinien przyjmować jasno-słomkowy kolor. Gdy jego kolor się zmienia na ciemniejszy oznacza to, że organizm otrzymuje zbyt mało płynów. Odwodnienie powoduje nadmierną suchość skóry – zmniejsza się jej elastyczność, a błony śluzowe przesuszone. Do innych skutków odwodnienia należą: obrzęki (jako mechanizm chroniący przed nadmierną utratą wody), problemy trawienne czy zaparcia. Odwodnienie wpływa także na gorsze funkcjonowanie układu nerwowego i krążenia, co objawia się pogorszoną koncentracją, bólem głowy, opóźnionym reagowaniem na bodźce. Organizm produkuje też mniej potu, przez co termoregulacja może być zaburzona.
Nawet niewielkie niedobory płynów ok. 2% mogą wpłynąć negatywnie na organizm. Odwodnienie powoduje rozdrażnienie, zmęczenie czy gorsze samopoczucie. Utrata wody o 20% może doprowadzić do śmierci, dlatego tak ważne jest zadbanie o odpowiednie nawodnienie.
JDW nie jest dietą odchudzającą. Jej celem jest odpowiednia podaż wody w ciągu dnia, a nie ograniczenie spożycia pokarmów. Odpowiednia ilość przyjętych płynów każdego dnia może ułatwić i wspomóc proces odchudzania. Zastąpienie wodą wszystkich słodkich napojów znajdujących się w diecie pozwoli w dużym stopniu ograniczyć podaż cukru.
Jakie są zatem efekty diety wodnej?
Taka zmiana jest doskonałym sposobem na zmniejszenie masy ciała, obwodu talii i bioder oraz procentowej zawartości tkanki tłuszczowej.
JDW nie określa szczegółowych zasad dotyczących diety. Powinna się ona opierać na zdrowych, zróżnicowanych produktach. Dieta powinna być bogata w różnokolorowe warzywa, owoce, produkty zbożowe pełnoziarniste, chudy nabiał, mięso, ryby czy tłuszcze pochodzenia roślinnego dodawane na zimno. Ważne, aby dostarczyć organizmowi wszystkich potrzebnych witamin i składników mineralnych. Należy pamiętać także o odpowiedniej podaży błonnika pokarmowego, który umożliwi prawidłową pracę układu pokarmowego oraz utrzymanie odpowiedniego poziomu glukozy we krwi. Duże ilości błonnika znajdują się w świeżych warzywach, owocach, pełnoziarnistych produktach zbożowych, nasionach roślin strączkowych czy orzechach.
Unikaj natomiast żywności przetworzonej. Zawiera ona dużo szkodliwych dodatków, konserwantów czy barwników. Żywność przetworzona zawiera także często ogromne dawki soli, cukru czy nasyconych kwasów tłuszczowych. Zamiast nich wybieraj produkty świeże. Te, które są poddanezaawansowanej obróbce mają najczęściej niską wartość odżywczą i wysoką wartość energetyczną.
Pamiętaj, aby nie pić wody przynajmniej 20 minut przed posiłkiem i 2h po posiłku.
45 minut przed śniadaniem 2 szklanki wody
Jeśli masz dodatkowe pytania zachęcamy do kontaktu z dietetykiem Body Chief pod numerem telefonu +48 601 444 466 lub adresem e-mail [email protected]