Dieta wątrobowa jest sposobem żywienia, który ma wspomóc chory narząd w procesie leczenia i regeneracji. Dodatkowo ma na celu odżywienie organizmu, a jednocześnie ograniczenie produkcji żółci przez wątrobę.
Przeczytaj również: Dieta trzustkowa – co jeść przy chorej trzustce?
Wątroba jest największym organem w ludzkim organizmie i jako jedyna ma zdolność do samoregeneracji. Położona jest pod przeponą i stanowi część układu pokarmowego. Jest uznawana za jeden z ważniejszych narządów w organizmie. Jej główną funkcją jest detoksykacja - neutralizuje toksyny, które powstają w procesach przemiany materii oraz są spożywane z pokarmami i lekami.
Najczęściej zaburzenia pracy wątroby są spowodowane długotrwałym i zbyt dużym spożyciem alkoholu, nadmierną masą ciała oraz zakażeniem wirusem zapalenia wątroby typu B i C. Nieobojętne jest również przyjmowanie przez długi okres leków, a także nieprawidłowa dieta.
Jak wspomniano powyżej, choroby wątroby mogą dawać różne symptomy, ale wśród nich są takie, które bez wątpienia powinny wzbudzić niepokój i skłonić do natychmiastowej konsultacji lekarskiej. Takimi objawami są: żółtaczka, ataki padaczki, osłabienie i szybka męczliwość, zaburzenia pracy układu pokarmowego (w tym również biegunki tłuszczowe), zaburzenia krzepnięcia krwi oraz niskie ciśnienie tętnicze.
Dieta wątrobowa to sposób odżywiania, który ma na celu wsparcie jej funkcjonowania. Jest to dieta łatwostrawna, z modyfikacjami różniącymi się zależnie od tego, jakie zaburzenie wątroby występuje. W przypadku stłuszczenia jest to dieta normobiałkowa, o obniżonej zawartości tłuszczy ze standardową ilością błonnika. W razie zapalenia wątroby stosowana dieta także charakteryzuje się normalną zawartością białka i obniżoną ilością tłuszczu, natomiast ograniczany jest w niej błonnik w związku z tym, że może powodować wzdęcia i biegunki. W chorobach przebiegających z encefalopatią wątrobową (wytwarzaniem toksyn w związku z wcześniejszym uszkodzeniem narządu) stosowana jest zupełnie inna dieta – niskobiałkowa, dodatkowo z uwzględnieniem niskiej zawartości błonnika oraz tłuszczu. Nie istnieje zatem jedna, uniwersalna dieta wątrobowa. Warto jednak zaznaczyć, że punktem wspólnym, łączącym wszystkie możliwe sposoby żywienia w chorobach wątroby jest dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu.
Grupa produktów |
Produkty zalecane |
Produkty niezalecane |
Produkty zbożowe |
Pieczywo jasne, pieczywo typu graham, kasza jaglana, kuskus, ryż biały, płatki owsiane, makaron pszenny drobny |
Pieczywo pełnoziarniste, ciemne, grube kasze, pełnoziarniste makarony |
Nabiał |
Maślanka, kefir, jogurty naturalne, chude twarogi, jaja, chude mleko |
Sery żółte, pleśniowe, serki topione, tłuste twarogi, mleko pełnotłuste, jogurty słodzone |
Mięso i ryby |
Drób, jagnięcina, cielęcina, mięso z królika, dorsz, mintaj, szczupak, halibut, flądra |
Wieprzowina, wołowina, baranina, mięso z kaczki i gęsi, węgorz, makrela, śledź, łosoś, sardynka |
Warzywa |
Ogórek, pomidor (bez skórki), sałaty (masłowa, lodowa, roszponka, szpinak), cukinia, pietruszka, seler, kalafior, brokuł, ziemniaki |
Kapusty (biała, czerwona), nasiona roślin strączkowych (groch, fasola, ciecierzyca), cebula, czosnek, por |
Owoce |
Banan, owoce cytrusowe, maliny, truskawki, jabłko (bez skórki) |
Śliwka, gruszka, arbuz, winogrono |
Tłuszcze |
Oliwa z oliwek, olej rzepakowy, margaryny roślinne |
Twarde margaryny, masło klarowane, smalec, słonina |
Napoje |
Woda mineralna niegazowana, słabe napary z herbat owocowych, ziołowych, słaba herbata czarna bez cukru, kawa zbożowa, soki owocowo-warzywne |
Mocna kawa i herbata, woda i napoje gazowane |
Substancje słodzące |
Miód, stewia, cukier, słód jęczmienny, syrop daktylowy, melasa, syrop ryżowy, gorzka czekolada |
Sztuczne słodziki (np. aspartam, sacharyna, acesulfam K) |
Przyprawy i zioła |
Majeranek, koperek, oregano, bazylia, kminek, kwasek cytrynowy, cynamon, goździki, wanilia, anyż |
Pieprz czarny, papryka ostra i chilli, ocet, curry, gorczyca (w tym musztarda) |
Źródło: opracowanie własne
Potrawy w diecie wątrobowej nie muszą kojarzyć się z monotonną i mało smaczną dietą papkowatą. Jadłospis osób cierpiących na schorzenia wątroby można tak skomponować, aby był pełnowartościowy, lekki i jednocześnie smaczny.
W ofercie diet pudełkowych Body Chief znajduje się zestaw SOFT, opierający się na zasadach diety lekkostrawnej, kierowanej do osób z zaburzeniami funkcjonowania układu pokarmowego, w tym ze schorzeniami wątroby.
Podstawę diety stanowią oczyszczone produkty zbożowe, mleko i produkty mleczne bez laktozy, chude mięso i ryby, tłuszcze dodawane na zimno, a także owoce i warzywa (zwykle w formie przetworzonej – gotowane, pieczone, pozbawione skórki). Poniżej przestawiamy przykładowy jadłospis diety SOFT:
Jeśli masz dodatkowe pytania zachęcamy do kontaktu z dietetykiem Body Chief pod numerem telefonu +48 601 444 466 lub adresem e-mail [email protected]