Jeden z kilku wariantów diety niskowęglowodanowej - dieta Low Carb - to model żywienia cechujący się obniżeniem zawartości węglowodanów w codziennej diecie. Zobacz, jakie są zasady diety Low Carb oraz jak powinien wyglądać jadłospis.
Przeczytaj również: Dieta IF - czym jest Intermittent Fasting - nowy trend na odżywianie?
Dieta Low Carb jest modelem żywieniowym cechującym się obniżeniem zawartości węglowodanów w posiłkach. Stopień zmniejszenia podaży wskazanego makroskładnika zależny jest od wybranego wariantu tej diety.
Główną zasadą diety Low Carb jest obniżenie podaży węglowodanów, a co za tym idzie ilości produktów bogatych w ten makroskładnik w posiłkach. Zwiększony zostaje udział energii z tłuszczów i opcjonalnie z białka, w zależności od tego, na jaki wariant diety się zdecydujemy. Pod kątem produktowym wykluczeniu ulegają te artykuły spożywcze, które cechują się wysoką zawartością węglowodanów, dzięki czemu łatwiej jest utrzymać ustalony limit. Bazę posiłków stanowić będą produkty zawierające głównie tłuszcze oraz białko, np. mięsa, ryby, jaja, nabiał, tłuszcze roślinne i zwierzęce, orzechy, nasiona, pestki.
Ze względu na ograniczenie zawartości węglowodanów w diecie konieczne jest dostarczenie energii z innego źródła, dlatego też przy komponowaniu posiłków zwiększa się ilość tłuszczów oraz w niektórych przypadkach białka. Tłuszcze stanowią główne źródło energii, a ich podaż wynosić może od 40% do nawet 80% energetyczności diety. Podaż białka jest zależna od przyjętego założenia i mieści się w granicach 10-30% przyjmowanej energii.
Zastanawiając się, co można jeść w diecie Low Carb, warto kierować się zasadą eliminacji produktów o wysokiej zawartości węglowodanów. W poniższej tabeli podzielono artykuły spożywcze na te, które są zalecane ze względu na niską podaż węglowodanów oraz te, które nie są wskazane przy chęci stosowania diety Low Carb.
Grupy produktów |
Zalecane |
Niezalecane |
Mięso i ryby |
dozwolone wszystkie gatunki i rodzaje |
- |
Nabiał |
jogurty, sery, twarogi, kefiry, maślanki |
produkty z dodatkiem cukru np. jogurty owocowe |
Jaja |
dozwolone |
- |
Tłuszcze, orzechy, pestki i nasiona |
dozwolone |
- |
Produkty zbożowe |
- |
ograniczenie produktów zbożowych do minimum |
Warzywa |
pomidor, ogórek, cukinia, brokuł, sałaty, szpinak, szparagi, papryka, oliwki, kapusta, bakłażan |
marchew, buraki, kukurydza, ziemniaki, bataty, soczewica, ciecierzyca, groch, fasola |
Owoce |
jagody, maliny, borówki, truskawki, śliwki, cytrusy, wiśnie |
banany, winogrono, ananas, mango, jabłka, gruszki |
Źródło: Tabele składu i wartości odżywczej żywności, PZWL, Warszawa 2017
Warto podkreślić, że produkty bogate w węglowodany nie są złymi składnikami, które mogą wykazywać niekorzystny wpływ na nasze zdrowie. Ich eliminację z diety zaleca się ze względu na wybór zastosowania danego modelu żywieniowego.
Jak w każdej diecie, rezultaty jej stosowania są zależne od wielu czynników. Jeżeli celem jest redukcja masy ciała i w związku z tym ograniczy się ilość przyjmowanej energii w diecie, to efekt ten powinien się pojawić. Dzięki wyższej zawartości tłuszczów oraz białka w daniach wydłuży się czas odczuwania sytości po spożyciu posiłku. Wskazane makroskładniki spowalniają opróżnianie żołądka i są dłużej trawione. W przypadku chęci nadbudowany masy ciała również można zastosować dietę niskowęglowodanową, uwzględniając wystarczającą, indywidualną nadwyżkę energetyczną.
Należy wspomnieć, że dieta ze znacznym ograniczeniem podaży węglowodanów nie jest polecana osobom, które są bardzo aktywne fizycznie. W takim przypadku odpowiednia podaż wszystkich makroskładników jest kluczowym aspektem do utrzymania dobrej formy i osiągnięcia zadowalających wyników w trakcie treningu.
Oto, jak może wyglądać przykładowy jadłospis w diecie Low Carb:
I Śniadanie: Jajecznica z chorizo i pomidorem
II śniadanie: Jogurt naturalny z malinami i orzechami
Obiad: Pieczony łosoś z warzywami
Podwieczorek: Orzechowe kulki mocy
Kolacja: Sałatka z szynką długodojrzewającą i figą z sosem musztardowym
Z myślą o osobach, które chcą ograniczyć podaż węglowodanów w diecie stworzony został zestaw LESS CARB. Jest to wariant diety o średniej zawartości węglowodanów, obniżonej do bezpiecznego minimum. Dzięki temu może być stosowana przez osoby, które ze względu na swój stan zdrowia nie mogą znacząco ograniczyć ilości przyjmowanych węglowodanów, a także przez osoby, które są średnio aktywne fizycznie.
Zdecydowanie warto podkreślić, że dieta Low Carb jest modelem żywieniowym polegającym na wprowadzeniu znacznych eliminacji produktowych, dlatego przed rozpoczęciem jej należy skonsultować się z lekarzem i dietetykiem. Samo ograniczenie spożycia węglowodanów nie jest gwarancją redukcji masy ciała, a jedynie odpowiednie dostosowanie energetyczności wpłynie na pozytywne efekty odchudzania.
Body Chief to jeden z największych cateringów dietetycznych w Polsce. Każdego dnia dostarczamy torby pełne dietetycznych dań do ponad 1000 miejscowości. Sprawdź naszą ofertę i dołącz do tysięcy zadowolonych klientów.