wróć do listy aktualności
data.title
7/18/2022 Porady

Jedzenie na podróż – co jeść podczas wyjazdu?

Bez względu na to czy podróż jest długa czy krótka, to warto na jej czas przygotować jedzenie i płyny, które nie będą wymagały przechowywania w lodówce i będzie można po nie w każdej chwili sięgnąć.” Takie podejście zabezpieczy komfort przemieszczania się. Co więcej, przygotowując posiłki na drogę, czas podróży nie wydłuży się przez konieczność poszukiwania sklepu, stacji benzynowej czy restauracji. Pamiętaj jednak, że nie każdy posiłek, który zjesz w domu lub w biurze, sprawdzi się w trakcie letniej podróży. Co powinno się jeść oraz co warto zabrać ze sobą na dłuższą podróż?

Niezastąpiona kanapka i tosty

Każdy doskonale wie, że kanapki idealnie sprawdzają się w trakcie podróży, jednak do ich przygotowania warto wybrać dodatki, które szybko się nie zepsują i nie wpłyną na jakość transportowanego posiłku. W tego typu propozycjach należy zatem unikać serów twarogowych, wędlin oraz dodatku dużej ilości krojonych soczystych warzyw. Warto na podróż samochodem (lub innym środkiem transportu) przygotować jak najprostszą kanapkę np. z żółtym serem, pastą warzywną lub hummusem.

Jako świeży dodatek świetnie sprawdzą się takie warzywa jak np. sałata, rzodkiewka czy kiełki, ponieważ zminimalizują ryzyko podmoczenia kanapki. W sklepie warto zwrócić uwagę na dobór odpowiedniej jakości pieczywa . Wyższą wartość odżywczą ma pełnoziarnista bułka i razowy chleb, niż zwykłe pszenne pieczywo.

Fit przekąski do chrupania

Przed wyjazdem dobrze jest zaopatrzyć się w zdrowe przekąski, które są łatwe do przetransportowania, np. zbożowe batony, granola, orzechy, suszone owoce czy chrupkie pieczywo. Do podróżnej torby z prowiantem warto zabrać ze sobą umyte wcześniej świeże owoce i warzywa. Doskonale podczas podróży sprawdzą się banany, jabłka, czereśnie czy marchewka. Dodatkowo wybierając odpowiednie przekąski należy zwrócić uwagę na artykuły, które mogą się roztopić z uwagi na wysokie temperatury np. produkty zwierające czekoladę.

Obiad na trasie

Osobom, które chcą zjeść podczas podróży ciepły posiłek można polecić zakup dobrej jakości gotowych posiłków liofilizowanych, które wymagają jedynie zalania wrzątkiem dostępnym na każdej stacji paliw. Jeżeli zajdzie potrzeba zaopatrzenia się w prowiant w punktach dostępnych na trasie, to zamiast propozycji typu fast food, jak np. zapiekanka czy hot-dog warto wybrać z menu sałatkę lub kanapkę.

Uzupełnianie płynów

Zazwyczaj osoby podróżujące unikają picia płynów na trasie w obawie przed częstym robieniem postojów. Jest to niewłaściwe podejście, ponieważ nawet delikatne odwodnienie może powodować uczucie zmęczenia oraz obniżać zdolność koncentracji, szczególnie przy wysokiej temperaturze. Podczas podróży najlepiej stosować tę samą zasadę co na co dzień – pić często, ale małymi łykami.

Przeczytaj również: Jak prawidłowo nawodnić organizm?

Dodatkowe wskazówki

W czasie podróży należy dbać o czystość i higienę rąk. Niezbędnym wyposażeniem torby z prowiantem powinien być żel antybakteryjny oraz chusteczki. Dla ułatwienia logistyki kanapki zamiast w papier lub folię aluminiową można dodatkowo zapakować w sztywne pudełko, które będzie je chronić przed zgnieceniem. Podczas upałów posiłki można umieścić w specjalnie do tego przeznaczonych torbach termicznych lub przenośnych lodówkach z wkładami chłodniczymi, które pozwolą na dłużej zachować świeżość pożywienia.

Jeśli masz dodatkowe pytania zachęcamy do kontaktu z dietetykiem Body Chief pod numerem telefonu +48 601 444 466 lub adresem e-mail [email protected]