wróć do listy aktualności
data.title
4/26/2022 Porady

Kaloryczność alkoholu – czy wiesz, ile kalorii ma alkohol?

Jedna z najczęściej wybieranych używek - alkohol - może nieść niepożądane konsekwencje w przypadku zbyt częstego spożywania. Czy wiesz, jaki jest wpływ alkoholu na dietę? Nasz dietetyk wyjaśnia, ile kalorii ma alkohol oraz czy na diecie można go spożywać. Z artykułu dowiesz się:

  • Alkohol etylowy - co to za związek?
  • Produkty, z których pozyskuje się alkohol
  • Ile kalorii ma alkohol etylowy?
  • Kaloryczność alkoholu - tabela produktów
  • Alkohol a dieta - czy na diecie można pić alkohol
  • Wykluczenie alkoholu z diety - korzyści

Przeczytaj także: Histamina - rola, alergia, nietolerancja, produkty.

Alkohol etylowy – co to za związek?

Alkohol to organiczny związek chemiczny, którego jedną ze składowych stanowi etanol. Jest stosowany w wielu gałęziach przemysłu, m.in. w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym, chemicznym i energetycznym.

Jego regularne spożycie przyczynia się do wielu zaburzeń funkcjonowania organizmu i może wpływać na pracę układu nerwowego, pokarmowego i hormonalnego oraz na metabolizm. Alkohol jest substancją silnie uzależniającą w związku z tym obowiązują odpowiednie regulacje prawne dotyczące zakazu sprzedaży i spożycia wyrobów alkoholowych przez nieletnich. W Polsce obejmuje on osoby poniżej 18 roku życia, jednak w niektórych państwach, np. w Stanach Zjednoczonych, Islandii czy Litwie jest on nałożony na osoby, które nie skończyły 21 lat.

Produkty, z których pozyskuje się alkohol

Alkohol etylowy, który jest wykorzystywany do celów spożywczych pozyskuje się w wyniku fermentacji alkoholowej z owoców, warzyw i zbóż, między innymi z:

  • - winogrona,
  • - buraków cukrowych,
  • - ziemniaków,
  • - kukurydzy,
  • - pszenicy,
  • - jęczmienia,
  • - żyta,
  • - owsa.

Co ciekawe, z pszenicy, jęczmienia, kukurydzy i żyta uzyskuje się największą wydajność etanolu.

Ile kalorii ma alkohol etylowy?

Wielu z nas niejednokrotnie zastanawiało się, ile kalorii ma alkohol etylowy. Normy żywienia podają, że kaloryczność 1 g alkoholu dostarcza 29,3 kJ (7 kcal). Należy podkreślić, że nie jest to wartościowa energia, a jedynie tzw. „puste kalorie”.To co jest dodatkowo niebezpieczne dla naszego organizmu to fakt, że niektóre napoje alkoholowe mają bardzo wysoki indeks glikemiczny (IG), np. dla piwa jasnego wynosi on 110, dla piwa korzennego 109, piwa imbirowego 105. Powyższe wartości są wyższe od indeksu glikemicznego glukozy (IG= 100).

Kaloryczność alkoholu – tabela produktów

Rodzaj alkoholu

Kcal/100 ml

Cydr

47

Piwo jasne

49

Wino białe wytrawne

66

Wino czerwone wytrawne

68

Piwo ciemne

68

Wino białe półwytrawne

80

Wino czerwone półwytrawne

81

Wino białe półsłodkie

82

Wino czerwone półsłodkie

87

Wino białe słodkie

96

Wino czerwone słodkie

106

Wódka

220

Koniak

235

Likier

250

Whisky

250

Alkohol a dieta – czy na diecie można pić alkohol?

Podczas stosowania diety redukcyjnej zdecydowanie odradzamy picie alkoholu, dlaczego?

  1. 1. Przede wszystkim alkohol należy do wysokoenergetycznych produktów – dodatkowa ilość kcal, wpłynie na wolniejsze tempo redukcji masy ciała.
  2. 2. Podczas picia alkoholu bardzo często występuje predyspozycja do podjadania, najczęściej słonych przekąsek, typu chipsy, paluszki lub fast-foody. Udział wysoko przetworzonych produktów w połączeniu z alkoholem może powodować wzrost ciśnienia tętniczego oraz niekorzystne zmiany profilu lipidowego.
  3. 3. Podczas stosowania diety redukcyjnej i równoczesnego picia alkoholu wchłanianie poszczególnych składników odżywczych zostaje zachwiane (zwiększa się zapotrzebowanie na antyoksydanty).
  4. 4. Jeśli stosujesz dietę, w szczególności ubogo węglowodanową, regularny dodatek alkoholu może przyczynić się do niekorzystnego wpływu na zdrowie. Spowoduje zaburzenie procesu przekształcania poszczególnych substancji dostarczanych wraz z pożywieniem do glukozy (niezwykle istotne w dietach cukrzycowych, gdzie udział węglowodanów jest dokładnie kontrolowany).
  5. 5. Osoby stosujące dietę lekkostrawną również powinny zrezygnować z picia alkoholu ze względu na udowodniony jego negatywny wpływ na układ pokarmowy. Alkohol powoduje zmiany w składzie mikroflory jelitowej, zróżnicowanie jej funkcji i przepuszczalności błony śluzowej co wzmaga stan zapalny.

Wykluczenie alkoholu z diety – korzyści

Regularne picie alkoholu jest powiązane z szeregiem niekorzystnych skutków zdrowotnych. Co zatem zyskamy wykluczając alkohol z codziennej diety? Poniżej przedstawiamy efekty, jakich możesz się spodziewać po odstawieniu alkoholu:

  • - poprawa kondycji organizmu,
  • - promienista cera oraz piękna skóra,
  • - redukcja migren i bólu głowy,
  • - lepsza przyswajalność dostarczanych składników odżywczych,
  • - brak zaburzeń na tle gospodarki wodno-elektrolitowej,
  • - mniejsza podatność na występowanie zaburzeń psychicznych (w tym również depresji),
  • - lepsza wydolność poszczególnych narządów, w szczególności wątroby,
  • - poprawa jakości snu, - oszczędność pieniędzy.

Jeśli masz dodatkowe pytania zachęcamy do kontaktu z dietetykiem Body Chief pod numerem telefonu +48 601 444 466 lub adresem e-mail [email protected]