wróć do listy aktualności
data.title
3/11/2022 Porady

Dieta a wysokie ciśnienie – co jeść przy nadciśnieniu tętniczym?

Rola odpowiedniej diety przy nadciśnieniu tętniczym jest nieoceniona. To właśnie zmiana nawyków żywieniowych i stałe trzymanie się diety daje szanse na regulowanie zbyt wysokiego ciśnienia krwi. W długiej perspektywie dieta na wysokie ciśnienie może nawet zapobiec rozwojowi choroby. Jakie są zasady diety przy nadciśnieniu? Jaka dieta będzie najlepsza na zbicie ciśnienia?

  • Z artykułu dowiesz się:
  • Nadciśnienie tętnicze - co to
  • Nadciśnienie tętnicze - kiedy występuje
  • Dieta przy nadciśnieniu - ogólne zasady
  • Jaka dieta będzie najlepsza na zbicie ciśnienia
  • Co jeść przy nadciśnieniu
  • Dieta przy nadciśnieniu - podsumowanie

Przeczytaj również o tym, czym jest dieta lekkostrawna i komu jest polecana.

Nadciśnienie tętnicze - co to

Wysokie ciśnienie tętnicze krwi jest bezpośrednio związane z predyspozycją do występowania chorób sercowo-naczyniowych. Optymalny zakres ciśnienia skurczowego (SBP) wynosi od 120 do 139 mmHg, natomiast ciśnienia rozkurczowego (DBP) od 80 do 89 mmHg. Kiedy ciśnienie skurczowe przewyższa wartość 140 mmHg a ciśnienie rozkurczowe 90 mmHg można zdefiniować zjawisko nadciśnienia tętniczego krwi.

Nadciśnienie tętnicze krwi to niebezpieczna jednostka chorobowa, której nie należy bagatelizować, ponieważ stanowi najwyższy czynnik ryzyka przedwczesnej śmierci na całym świecie. Nieleczone schorzenie może doprowadzić do niepokojących powikłań zdrowotnych, takich jak: udar mózgu, niewydolność nerek, niewydolność serca czy zawał mięśnia sercowego.

Nadciśnienie tętnicze – kiedy występuje

W większości przypadków (powyżej 90%) diagnozuje się pierwotne nadciśnienie tętnicze krwi, którego przyczyny wystąpienia nie są do końca znane. Natomiast badania wykazały, że czynniki genetyczne i środowiskowe mają znaczny wpływ na pojawienie się nieprawidłowości.

W pozostałych przypadkach choroba przybiera charakter wtórny związany ze współwystępowaniem innych schorzeń, m.in. przewlekłej choroby tętnic nerkowych, zespołu Cushinga, zwężenia aorty, bezdechu sennego czy guzów chromochłonnych.

Zdiagnozowane nadciśnienie tętnicze klasyfikuje się według trójstopniowej skali (SBP/DBP):

  • - nadciśnienia 1. stopnia (140-159 mmHg/90-99 mmHg),
  • - nadciśnienia 2. stopnia (160-179 mmHg/100-109 mmHg),
  • - nadciśnienia 3. stopnia (≥180 mmHg/ ≥110 mmHg).

Źródło: Wytyczne European Society of Cardiology i European Society of Hypertension, 2013. Nadciśnienie tętnicze krwi najczęściej występuje u mężczyzn po 40 roku życia, a u kobiet po 65 roku życia.

Dieta przy nadciśnieniu – ogólne zasady

Ogólne zasady stosowania diety przy nadciśnieniu tętniczym dotyczą przede wszystkim:

  • - ograniczenia spożycia soli do 5-6 g dziennie,
  • - wykluczenia spożywania gotowych słonych i słodkich przekąsek,
  • - ograniczenia spożycia kawy, mocnej herbaty, alkoholu,
  • - zwiększenia spożycia warzyw i owoców,
  • - regularnego spożywania ubogo tłuszczowych produktów mlecznych,
  • - zwiększenia spożycia błonnika pokarmowego,
  • - systematycznego spożywania wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (np. w postaci tłustych i chudych ryb, olejów roślinnych).

Badania naukowe wykazały także powinowactwo między obniżeniem ciśnienia tętniczego krwi a spożywaniem produktów będących źródłem wapnia, magnezu i witaminy C.

Jaka dieta będzie najlepsza na zbicie ciśnienia

W przypadku nadciśnienia tętniczego krwi dobrym modelem żywieniowym będzie zastosowanie diety Dash, która wpływa korzystnie na obniżenie ciśnienia (o diecie Dash przeczytasz więcej tutaj).

Kluczowym aspektem jest również utrzymanie prawidłowej masy ciała (BMI 18,5-24,9 kg/m2) oraz prowadzenie higienicznego stylu życia (m.in., uwzględniającego ruch i pozbawionego używek). Osoby z nadmierną masą ciała oraz mało aktywnym trybem życia częściej zmagają się z chorobą.

Co jeść przy nadciśnieniu

Istnieje wiele produktów, które powinniśmy jeść przy nadciśneniu. Do grupy owoców i warzyw powodujących obniżenie ciśnienia tętniczego krwi należą w szczególności te, które są źródłem lub nośnikiem potasu, np. banan, grejpfrut, melon, kiwi, awokado, agrest, brzoskwinia, morela, porzeczka, pomidor, burak, seler, botwinka, bakłażan, cukinia, czosnek, chrzan, pietruszka, kalarepa, szpinak, dynia, szparagi, ziemniaki. Zwiększony udział potasu w diecie wpływa na poszerzenie (rozluźnienie) naczyń krwionośnych dzięki czemu serce pompuje krew wolniej, jednocześnie obniżając ciśnienie tętnicze.

Nadciśnienie tętnicze krwi możemy również regulować poprzez systematyczne wypijanie naparów ziołowych oraz herbat. Napar z głogu dwuszyjkowego, ziela serdecznika, ziela fiołka trójbarwnego, skrzypu polnego, liści melisy, ziela rutyny, jemioły, korzenia mniszka, rumianku czy dzikiej róży przyczynią się do skutecznego obniżenia ciśnienia.

Uwaga, jeśli stosujesz farmakoterapię, zanim wypijesz napar ziołowy, skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.

Dieta przy nadciśnieniu – podsumowanie

Właściwa dieta przy nadciśnieniu tętniczym krwi jest niezwykle istotna, ponieważ poprzez wdrożenie odpowiednich zmian żywieniowych możemy w naturalny sposób wpłynąć korzystnie na stan zdrowia.

Osobom będącym w grupie ryzyka zaleca się wcześniejsze wprowadzenie działań prewencyjnych, które mogą opóźnić pojawienie się dolegliwości związanych z chorobą.

Nowy model żywienia nie musi się wiązać z eliminacją ulubionych potraw. Dieta skomponowana z zalecanych produktów może być smaczna i urozmaicona.

Jeśli masz dodatkowe pytania zachęcamy do kontaktu z dietetykiem Body Chief pod numerem telefonu +48 601 444 466 lub adresem e-mail [email protected]