W minionych miesiącach na popularności zyskuje dieta warzywna, opierająca sie na spożywaniu tylko warzyw. Zbilansowana dieta skomponowana z pełnowartościowych posiłków jest całkowicie poprawna, ale czy jest tak również w przypadku jedzenia samych warzyw? Czy dieta warzywna jest zdrowa? Jakie są zasady i jak dieta oparta na warzywach może wpłynąć na zdrowie? Zachęcamy do przeczytania poniższego artykułu przygotowanego przez dietetyków Body Chief!
Przeczytaj również: Jak rozpocząć odchudzanie?
Dieta warzywna, jak sama nazwa wskazuje to sposób odżywiania bazujący na spożywaniu wyłącznie warzyw. Przeważającymi składnikami diety są warzywa niskoskrobiowe oraz te, których indeks glikemiczny nie przekracza wartości 70 (warzywa o niskim i średnim indeksie glikemicznym).
Co do zasady, założenia diety dotyczą nie tylko wykluczenia poszczególnych makroskładników, tj. węglowodanów (pod postacią: owoców, makaronów, kasz, ryżu, pieczywa, płatków, ciast, ciasteczek, batoników i innych słodyczy), tłuszczu (tłuszczy roślinnych i zwierzęcych, orzechów, nasion, pestek, dań typu fast-food), białka (mięsa, ryb, owoców morza, nabiału), ale również ściśle określają w jakiej formie spożywać posiłki.
W diecie powinny dominować warzywa w postaci surowej, blanszowanej, gotowanej lub kiszonej. Z uwagi na wykluczenie głównych składników odżywczych, do których należą białko i tłuszcz, smażenie czy duszenie z dodatkiem tłuszczu jest wykluczone. Wyznawcy tego rodzaju diety, chętnie spożywają surówki, sałatki, zupy, soki warzywne, smoothie czy potrawy duszone (z dodatkiem wody).
Jak sami możecie zauważyć restrykcyjne zasady diety mogą mieć wpływ na zdrowie. Przede wszystkim w znaczący sposób spowodować niedożywienie organizmu poprzez niedobór poszczególnych witamin i składników mineralnych. Czasami jednak chęć szybkiej redukcji masy ciała jest większa, niż wiedza na temat ewentualnych niekorzyści wynikających ze stosowania diety.
Niepodważalnym faktem jest szybka utrata kilogramów spowodowana znaczącym deficytem energetycznym diety ze względu na jej liczne ograniczenia. Warto podkreślić, że zredukowana masa ciała wynika głównie z utraty wody metabolicznej, a nie tkanki tłuszczowej. Niestety u większości osób po zastosowaniu tego rodzaju diety, występuje tzw. efekt jo-jo.
Dieta warzywa nie powinna być stosowana przez:
Wiele osób definiuje dietę warzywną, jako dietę wegańską, czy słusznie? Odpowiedź jest jednoznaczna, dieta warzywa jest zupełnie innym modelem odżywiania, niż dieta wegańska.
Świadomie prowadzona dieta wegańska dostarcza organizmowi białko roślinne. Kompozycja poszczególnych potraw powoduje uzupełnienie wraz z dietą zarówno aminokwasów egzogennych, jak i endogennych.
Ponadto, stosując dietę wegańską możemy spożywać orzechy, nasiona, oleje roślinne, dzięki którym wpływamy na przyswajalność witamin rozpuszczanych w tłuszczach (A,D,E,K).
Dodatkowo spożywając wszelkiego rodzaju kasze, ryże, płatki, makarony (bez dodatku jaj), uzupełniamy witaminy z grupy B, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, wytwarzania czerwonych krwinek, a także utrzymania w dobrej kondycji skóry i błon śluzowych.
W diecie warzywnej spożywamy wyłącznie warzywa. Zatem różnice w obrębie tych dwóch diet są znaczące.
Poniżej zamieszczamy przykładowy jadłospis diety warzywnej.
I Śniadanie
Sok z marchwi. Pieczone placki brokułowe z cebulką oraz szczypiorkiem.
II Śniadanie
Surówka z kiszonej kapusty, marchewki, cebuli i koperku.
Obiad
Krem kalafiorowy na wywarze warzywnym z natką pietruszki. Warzywne leczo z batatów, pomidorów, papryki, cebuli i cebuli.
Podwieczorek
Gotowana marchewka z zielonym groszkiem. Sok z selera.
Kolacja
Sałatka warzywna z roszponki, rzodkiewek, ogórków, papryki i marchewki. Sok pomidorowy.