W obecnych czasach dostęp do żywności jest praktycznie nieograniczony. Wszystko, czego potrzebujemy znajduje się na sklepowych półkach. Produkty spożywcze, które kupujemy na co dzień, posiadają różną długość przydatności do spożycia. Aby zachować ich jakość i świeżość, warto wiedzieć jak prawidłowo przechowywać żywność.
Przeczytaj również: Nie zdążyłeś zjeść wszystkiego? Zobacz czy możesz to zamrozić!
W przypadku artykułów posiadających opakowanie, informacja o czasie i optymalnym sposobie magazynowania znajduje się na etykiecie. Należy zastosować się do zalecanej metody przechowywania oraz skonsumować produkt przed sugerowanym terminem przydatności do spożycia. Warto pamiętać, aby opakowanie, w którym znajduje się produkt było czyste i szczelne.
W przypadku surowców kupowanych na wagę sytuacja jest trudniejsza, ponieważ nie posiadamy opakowania ze szczegółowymi informacjami. W takiej sytuacji to właśnie na nas spoczywa obowiązek określenia optymalnego sposobu przechowywania artykułów spożywczych oraz kontrolowania ich stanu. Niestety wiele artykułów spożywczych, nawet jeżeli posiada swoje opakowania, psuje się przed terminem przydatności do spożycia ze względu na zły sposób przechowywania. Warto poznać kilka prostych zasad, aby zapobiegać szybkiemu psuciu się zakupionych produktów.
Umieszczanie produktów w lodówce, gdzie panuje niska temperatura, to jedna z najpopularniejszych metod przechowywania żywności. Niektóre artykuły takie jak mięso, ryby oraz nabiał należą do grupy, która bezwzględnie musi być przechowywana w warunkach chłodniczych. Należy pamiętać, aby surowe mięso i ryby oddzielać od produktów, które możemy spożyć bez zastosowania obróbki termicznej. Umieszczenie surowego mięsa i ryb na innej półce w lodówce uniemożliwi ewentualne przedostanie się do nich bakterii lub innych drobnoustrojów chorobotwórczych. Część osób, aby wydłużyć świeżość, przechowuje w lodówce także jajka. Należy pamiętać, iż tego produktu nie należy myć przed przechowywaniem, by nie uszkodzić naturalnej warstwy chroniącej przed zepsuciem. Warto zatem umieścić jajka w miejscu oddalonym od pozostałych artykułów, aby zapobiegać ewentualnemu rozprzestrzenianiu się drobnoustrojów znajdujących się na skorupce. W przypadku warzyw i owoców sytuacja nie jest już tak jasna. Do grupy owoców, które lepiej trzymać w lodówce należą maliny, jagody, truskawki, borówki, a także te, które są już mocno dojrzałe i chcemy zahamować tempo zmian w nich zachodzących. Warzywa, które warto umieścić w chłodnym miejscu to sałaty, rzodkiewka, marchew, szczypiorek czy brukselka. Należy także pamiętać, aby oddzielić od siebie niektóre rodzaje warzyw i owoców (truskawki, maliny, marchew, szczypiorek), ponieważ nawet w warunkach chłodniczych zachodzą w nich zmiany metaboliczne, które mogą oddziaływać na pozostałe artykuły. Takie działanie ma na celu zapobieganie szybkiemu dojrzewaniu wszystkich produktów znajdujących się w lodówce oraz chronić pozostałe w przypadku rozpoczęcia niekorzystnych zmian takich jak psucie czy więdnięcie. Przed umieszczeniem świeżych produktów w lodówce należy je dokładnie umyć i osuszyć, aby pozbyć się resztek gleby i innych zanieczyszczeń.
Nie wszystkie produkty powinny być przechowywane w warunkach chłodniczych. W przypadku niektórych artykułów, o wiele lepszym miejscem przechowywania może się okazać kuchnia lub spiżarnia (lub inne miejsce poza lodówką).
Pierwszą grupą artykułów, które należy przechowywać poza lodówką są produkty zbożowe, w tym pieczywo. Umieszczenie chleba w lodówce może wpłynąć na pogorszenie jego cech jakościowych, czyli chrupkości, sprężystości oraz smaku. Surowce takie jak płatki, zboża, ryże oraz makarony powinny być przechowywane w suchym miejscu. Lodówka będzie zatem nieodpowiednia, ponieważ utrzymywana w niej jest niska temperatura oraz odpowiednio wysoka wilgotność zapewniająca optymalne warunki wydłużające świeżość produktów. Istnieje szeroka grupa warzyw i owoców, na które niska temperatura wpływa negatywnie. Przede wszystkich należy pamiętać, aby nie umieszczać w lodówce artykułów, które są jeszcze niedojrzałe, ponieważ warunki panujące w niej mogą znacznie spowolnić ten proces. Owoce egzotyczne takie jak mango, pomarańcza, banany, czy arbuz nie są naturalnie przyzwyczajone do zimna, dlatego warto, aby umieszczone zostały w miejscu, gdzie temperatura wynosi powyżej 10 stopni C. Do grupy warzyw, u których przechowywanie w lodówce wpływa negatywnie na jakość i smak należą te, które zawierają w sobie dużo wody, np. pomidory, ogórki, cukinia, bakłażan, dynia. Przy dłuższym przechowywaniu tych surowców dochodzi do utraty wody, co wpływa na ich jędrność, soczystość, smak, a także może przyśpieszyć tempo psucia.
Nie tylko temperatura ma znaczenie podczas przechowywania żywności. Niektóre produkty, aby zachować swoje właściwości powinny być umieszczane w ciemnym miejscu. Do tej kategorii zaliczają się oliwy i oleje (oprócz tych, które muszą być przechowywane w lodówce, np. olej lniany). Odpowiednio zabezpieczone przed światłem, chłodne miejsce zapobiega utratom cennych składników odżywczych oraz wpływa na wydłużenie trwałości produktów. Długie i nieprawidłowe przechowywanie tłuszczy może przyśpieszać ich jełczenie. Jest to proces polegający na rozkładzie tłuszczu i powstaniu wolnych kwasów tłuszczowych. Dochodzi do utlenienia zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz rozkładu powstałych związków z wytworzeniem aldehydów. Jełczenie tłuszczów wpływa na pogorszenie smaku i zapachu produktów.
Z uwagi na dużą zawartość tłuszczy w chłodnym i ciemnym miejscu należy również umieścić, zamknięte w szczelnych pojemnikach, orzechy, pestki i nasiona.
Niezależnie od wyboru miejsca i sposobu przechowywania żywności należy pamiętać, że duży wpływ na jakość i świeżość produktów ma czas jaki minął od momentu ich zakupu aż do spożycia. Artykuły, które są dłużej przechowywane tracą wiele cennych składników odżywczych przede wszystkim witamin i składników odżywczych. Przechowywanie produktów spożywczych wpływa zatem nie tylko na ich smak, jakość, ale także na ich wartość odżywczą, dlatego mimo dużego asortymentu produktów i niekończących się promocji warto kupować jedynie niezbędne artykuły, w ilościach pozwalających nam na spożycie ich w niedługim czasie.