wróć do listy aktualności
data.title
26-03-2018 Aktualności

Nie zjadłeś wszystkiego? Zobacz, czy możesz to zamrozić!

Niektóre rzeczy są po prostu lepsze, gdy się je zamrozi. Na przykład mrożone tofu lepiej się miesza. Ponadto, wiele skrobiowych warzyw, takich jak kukurydza i groch, jest lepszych w wersji zamrożonej niż świeżej.

Skrobia zaczyna się rozkładać, gdy tylko warzywo zostaje zebrane. Mrożenie zatrzymuje rozkładanie enzymów. Na przykład groszek, który zostanie zamrożony niedługo po zebraniu, jest lepszy niż ten, który jedzie do lokalnego sklepu, a następnie leży tam w lodówce przez kilka dni. Jednak uważaj na to, aby jedzenie było prawidłowo przechowywane – upewnij się, że wszystko jest szczelnie zamknięte, wypełniaj pojemniki w miarę możliwości do samej góry. Sosy i pesto można przechowywać z warstwą oleju na górze. Gotowaną fasolę i ryż można uzupełnić wodą.

10 rzeczy, które możesz zamrażać

Owoce:

przecier owocowy, który możesz zamrozić w małych partiach, a następnie dodać do koktajli lub owsianki. Zamroź jagody lub połówki owoców pestkowych na tacach, a następnie włóż do pojemników, aby nie zamarzały razem w bloku.

Resztki:

przechowuj resztki jedzenia (tego, które zrobiłeś sam lub tego, które zamówiłeś w cateringu dietetycznym Body Chief). W każdej chwili możesz wyciągnąć opakowanie i rozmrozić w mikrofalówce, używając odpowiedniego programu. W ten sposób w twojej kuchni nic się nie zmarnuje!

Fasola i ziarna:

gotuj brązowy ryż, komosy ryżowe, ciecierzycę itp. w dużych partiach, w taki sposób, aby były prawie całkowicie dogotowane. Następnie zamrażaj partiami, uzupełniając je odrobiną wody. Przygotowane w ten sposób, będą szybkim do zrobienia dodatkiem do obiadu lub kolacji.

Resztki idealne na zupę

Skrawki drobiu (większość części kurczaka, których nie jemy, jest dobrych na zupę), mięso (mniej używane, bardziej miękkie części) lub ryby (w szczególności głowy i szkielety), okrawki warzywne, kości i inne. Miej osobne torby lub opakowania dla każdego rodzaju jedzenia. Pamiętaj jednak, że resztki te nie są przeznaczone do zrobienia „zupy z odpadów”: można stosować marchew i skórki z ziemniaków, rdzenie kapusty i tym podobne, ale z umiarem. Należy unikać narządów zwierzęcych (skrzela i wnętrzności muszą być usunięte). Warto również pamiętać o tym, że podroby mogą powodować gorycz.

Pomidory:

potnij świeże na 8 części i zamroź, odłamując części w miarę zapotrzebowania. Przy okazji skórka z rozmrożonych pomidorów bardzo łatwo odchodzi!

Bekon:

jeśli jesteś uzależniony od dodatku bekonu w twojej porannej jajecznicy, zawsze miej w zamrażalniku jego małe porcje.

Zioła:

dobrym sposobem na ich mrożenie jest włożenie ich do formy na lód, zalanie wodą i zamrożenie w kostkach.

Warzywa:

kupuj organiczne warzywa w dużych ilościach i blanszuj je do 90%; zamrażaj w porcjach. Będą gotowe do sałatki lub porcji ryżu i puszki tuńczyka na lunch. Szczególnie jarmuż, szpinak i brokuły świetnie nadają się do mrożenia.

Białka jaj:

jeśli zrobisz dużo kremu lub innych receptur, które wymagają dużo żółtka, będziesz miał nadmiar białka. Możesz zamrozić je w partiach dwóch lub trzech, aby zrobić z nich bezy lub makaron.

Orzechy:

orzechy i nasiona świetnie smakują zamrożone. Utrzymują się wtedy naprawdę świeże. Idealnie nadają się na zdrową przekąskę. Mrożenie to świetny sposób na wykorzystanie tych ogromnych torebek z migdałami, które tanio sprzedają w supermarkecie.