Choć dieta bezglutenowa wskazana jest przy dolegliwościach takich jak celiakia, alergia na gluten lub NNG, czyli nieceliakalna nadwrażliwość na gluten. Jeśli chcesz (lub musisz) unikać glutenu w swojej diecie, sprawdź, na co warto na co dzień zwracać uwagę i czego się wystrzegać.
Dlaczego warto kierować się znakiem przekreślonego kłosa? Ten znak jest licencjonowany. Widniejąc na produkcie oznacza, że ten produkt oraz sposób jego tworzenia został przebadany pod względem zawartości glutenu i możliwości jego zanieczyszczenia. Przekreślony kłos to zaufany znak, którym mogą się kierować osoby z silną nietolerancją. Wybierając właśnie te produkty, masz pewność, że w Twojej diecie nie będzie występował gluten.
Są one z natury bezglutenowe, ale mogą zostać zanieczyszczone np. będąc produkowane, pakowane lub przechowywane razem z produktami glutenowymi, a nawet w czasie transportu. Osoby z silną nietolerancją muszą szczególnie na to uważać i mieć świadomość ryzyka.
Możemy być mocno zdziwieni, gdy na etykiecie przyklejonej do opakowania orzeszków ziemnych widzimy napis „Produkt może zawierać śladowe ilości glutenu”. Skąd gluten w orzeszkach ziemnych?
Oznacza to, że linia produkcyjna lub magazyn przechowywania zawiera również inne, glutenowe produkty. Wtedy istnieje ryzyko tzw. zanieczyszczeń krzyżowych.
Osoby o wysokim stopniu wrażliwości mogą czasem odczuwać negatywne skutki spożycia takich produktów. Właśnie dlatego lista produktów potencjalnie zawierających alergeny bywa długa.
Owies jest zbożem, który nie ma glutenu, i większość osób z nietolerancją glutenu może włączać go do diety. Ważne jednak, by był to owies certyfikowany, z wyraźną informacją o braku glutenu.
Niestety owies bywa zanieczyszczony pszenicą, żytem lub jęczmieniem. Zatem owies znajdujący się w produktach dedykowanych osobom na diecie bezglutenowej powinien być w szczególny sposób produkowany, przygotowywany i przetwarzany – tak, aby uniknąć zanieczyszczeń.
Interesuje Cię tematyka zdrowego odżywiania? Z pewnością zainteresuje Cię ten artykuł - Żelazna dieta - jak uzupełniać żelazo w diecie.
Obecnie wiele miejsc oferuje dania dla osób eliminujących ze swojej diety chociażby mięso, inne produkty odzwierzęce lub dla wegan. Zdecydowanie większy problem mogą mieć osoby z celiakią.
Nie każda restauracja jest w stanie sprostać wymaganiom dla osób z celiakią czy ogólną nietolerancją glutenu. Ich choroba wymaga zachowania pełnej higieny przygotowania posiłków – odrębnych noży kuchennych, desek, szafek w których przechowywane są wyłącznie produkty pozbawione glutenu, wydzielonej strefy przygotowania posiłków. Z pomocą przychodzi ogólnopolska wyszukiwarka restauracji z bezglutenowym menu. To zdecydowanie ułatwi znalezienie miejsca, w którym bezpiecznie możemy spożywać posiłki.
Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości co do produktu czy potrawy – warto pytać producenta czy kucharzy. Rosnąca świadomość społeczeństwa odnośnie diet eliminacyjnych jest zjawiskiem zdecydowanie pozytywnym. Najważniejsze to uważnie obserwować organizm i reagować, gdy daje znaki ostrzegawcze!
Wypróbuj już teraz dietę bez glutenu lub bez laktozy i glutenu w Body Chief!
Jeżeli posiadasz więcej pytań, zachęcamy do skorzystania z bezpłatnych porad z naszymi dietetykam za pomocą formularza kontaktowego lub telefonicznie.
Body Chief to jeden z największych cateringów dietetycznych w Polsce. Każdego dnia dostarczamy torby pełne dietetycznych dań do ponad 1000 miejscowości. Sprawdź naszą ofertę i dołącz do tysięcy zadowolonych klientów.