wróć do listy aktualności
data.title
4/19/2023 Porady

Maltodekstryna – co to jest, jakie są jej właściwości i zastosowanie

Maltodekstryna, znana również jako symbol E414, jest powszechnie stosowanym dodatkiem do żywności, który często uchodzi za niezdrowy. Czy słusznie? Na to pytanie odpowiadamy w artykule poniżej.

  • Spis treści:
  • Co to jest maltodekstryna?
  • Właściwości maltodekstryny
  • Zastosowanie maltodekstryny
  • Maltodekstryna w żywności dla dzieci
  • Czy maltodekstryna jest zdrowa?

Przeczytaj również: Zdrowe fit przekąski - pomysł na szybko między posiłkami

Co to jest maltodekstryna?

Maltodekstryna to polisacharyd uzyskiwany w procesie enzymatycznej hydrolizy skrobi, głównie ziemniaczanej i kukurydzianej. Przyjmuje postać białego proszku, który w połączeniu z wodą tworzy kleistą papkę. Jako dodatek do żywności stosowana jest od lat 50. ubiegłego wieku.

Właściwości maltodekstryny

  • Maltodekstryna jest uniwersalną i tanią w produkcji substancją o różnorodnych właściwościach. W przemyśle spożywczym może być wykorzystywana na wiele sposobów, a dzięki swojej budowie, wykazuje liczne właściwości użytkowe. Stosuje się ją jako środek, który posiada właściwości:
  • - emulgujące,
  • - stabilizujące,
  • - spulchniające,
  • - sklejające,
  • - zagęszczające,
  • - wypełniające,
  • - przedłużające świeżość,
  • - regulujące naturalną słodycz,
  • - wzmacniające smak i zapach.

Maltodekstryna, mimo bardzo wysokiego indeksu glikemicznego, jest lekkostrawna. Dzięki temu łatwo i szybko dostarcza organizmowi dużo energii.

Zastosowanie maltodekstryny

Z uwagi na wymienione powyżej właściwości, maltodekstryna jest chętnie stosowanym dodatkiem do wielu produktów żywnościowych. Możemy ją znaleźć w słodyczach, lodach, majonezach, gotowych sosach, nabiale, a także w produktach typu instant i gotowych daniach. Dodatek E414 wykorzystywany jest także w odżywkach dla sportowców. Włączenie maltodekstryny w skład produktu pozwala uniknąć dolegliwości ze strony układu pokarmowego, np. biegunek czy bólów brzucha, które mogą mieć miejsce po spożyciu słodkich, energetycznych przekąsek.

  • Maltodekstryny spełniają w przemyśle spożywczym konkretne funkcje, np.:
  • - w produktach mięsnych - wiążą soki i nadmiar wody, który wytwarza się podczas przechowywania,
  • - w wyrobach cukierniczych – zapobiegają powstawaniu wykwitów cukru, zwiększają elastyczność (w czekoladach), wpływają na kruchość i spoistość (w ciastach),
  • - w gumach do żucia - poprawiają ich plastyczność,
  • - w biszkoptach i sucharkach - regulują kruchość ciasta i jego porowatość,
  • - w deserach lodowych - ułatwiają szybsze zamarzanie i zachowanie odpowiedniej konsystencji,
  • - w deserach w proszku - stabilizują pianę, poprawiają konsystencję kremów,
  • - w gotowych sosach - maskują ich kwasowość,
  • - w serach i margarynach - ułatwiają rozsmarowywanie i poprawiają konsystencję,
  • - w produktach o niższej zawartości tłuszczu - są stosowane jako zamiennik tłuszczu, tworząc substancję o zbliżonej konsystencji,
  • - w zupach i sosach typu instant - ułatwiają ich rozpuszczanie w wodzie i wpływają na polepszenie smaku.

Maltodekstryna w żywności dla dzieci

Maltodekstryna znalazła zastosowanie również w produkcji żywności dedykowanej niemowlętom i małym dzieciom. Jest wykorzystywana do produkcji, np. mleka modyfikowanego i preparatów odżywczych dla niemowląt. Maltodekstryna jest bardzo dobrze przyswajalna, a to ma istotne znaczenie w przypadku małych dzieci z uwagi, iż ich układ pokarmowy nie jest jeszcze dostatecznie rozwinięty. E414 jest uznawany za łatwo dostępne źródło energii dla niemowląt. Jest lepszym wyborem niż glukoza, ponieważ nie powoduje dolegliwości jelitowych. Można zatem uznać, że maltodekstryna jest pożądanym składnikiem w produktach dla niemowląt i nie należy się go obawiać.

Czy maltodekstryna jest zdrowa?

Mimo, iż dopuszczalna ilość maltodekstryny dodawanej w procesie wytwarzania produktów spożywczych jest według ekspertów bezpieczna, to niektóre jej właściwości mogą niekorzystanie wpływać na zdrowie.

  • Do głównych wad maltodekstryny należą:
  • - wysoki indeks glikemiczny – z uwagi na to, powinny jej unikać osoby chorujące na cukrzycę oraz insulinooporność,
  • - zawartość glutenu - maltodekstrynę można pozyskiwać również z pszenicy, jęczmienia lub owsa, przez co nie powinna być spożywana przez osoby będące na diecie bezglutenowej,
  • - możliwość wystapienia alergii i nietolerancji - najczęściej z powodu wykorzystywania zbóż do wytworzenia maltodekstryny,
  • - skrócenie czasu przydatności do spożycia i czasu przechowywania produktów.

Reasumując, maltodekstryna jest dodatkiem bezpiecznym dla zdrowia, natomiast nie można jednoznacznie uznać, że jest obojętna dla organizmu. W uzasadnionych przypadkach dopuszcza się jej stosowanie, np. w diecie sportowców czy niemowląt. Na co dzień warto jednak unikać dodatku maltodekstryny w pożywieniu. Zdrowa dieta powinna być oparta o nieprzetworzone produkty żywnościowe, takie jak świeże warzywa i owoce, produkty zbożowe, nasiona roślin strączkowych, chude mięso, ryby oraz nabiał – bez zbędnych substancji dodanych.

Jeśli masz dodatkowe pytania zachęcamy do kontaktu z dietetykiem Body Chief pod numerem telefonu +48 601 444 466 lub adresem e-mail [email protected]