Maltodekstryna, znana również jako symbol E414, jest powszechnie stosowanym dodatkiem do żywności, który często uchodzi za niezdrowy. Czy słusznie? Na to pytanie odpowiadamy w artykule poniżej.
Przeczytaj również: Zdrowe fit przekąski - pomysł na szybko między posiłkami
Maltodekstryna to polisacharyd uzyskiwany w procesie enzymatycznej hydrolizy skrobi, głównie ziemniaczanej i kukurydzianej. Przyjmuje postać białego proszku, który w połączeniu z wodą tworzy kleistą papkę. Jako dodatek do żywności stosowana jest od lat 50. ubiegłego wieku.
Maltodekstryna, mimo bardzo wysokiego indeksu glikemicznego, jest lekkostrawna. Dzięki temu łatwo i szybko dostarcza organizmowi dużo energii.
Z uwagi na wymienione powyżej właściwości, maltodekstryna jest chętnie stosowanym dodatkiem do wielu produktów żywnościowych. Możemy ją znaleźć w słodyczach, lodach, majonezach, gotowych sosach, nabiale, a także w produktach typu instant i gotowych daniach. Dodatek E414 wykorzystywany jest także w odżywkach dla sportowców. Włączenie maltodekstryny w skład produktu pozwala uniknąć dolegliwości ze strony układu pokarmowego, np. biegunek czy bólów brzucha, które mogą mieć miejsce po spożyciu słodkich, energetycznych przekąsek.
Maltodekstryna znalazła zastosowanie również w produkcji żywności dedykowanej niemowlętom i małym dzieciom. Jest wykorzystywana do produkcji, np. mleka modyfikowanego i preparatów odżywczych dla niemowląt. Maltodekstryna jest bardzo dobrze przyswajalna, a to ma istotne znaczenie w przypadku małych dzieci z uwagi, iż ich układ pokarmowy nie jest jeszcze dostatecznie rozwinięty. E414 jest uznawany za łatwo dostępne źródło energii dla niemowląt. Jest lepszym wyborem niż glukoza, ponieważ nie powoduje dolegliwości jelitowych. Można zatem uznać, że maltodekstryna jest pożądanym składnikiem w produktach dla niemowląt i nie należy się go obawiać.
Mimo, iż dopuszczalna ilość maltodekstryny dodawanej w procesie wytwarzania produktów spożywczych jest według ekspertów bezpieczna, to niektóre jej właściwości mogą niekorzystanie wpływać na zdrowie.
Reasumując, maltodekstryna jest dodatkiem bezpiecznym dla zdrowia, natomiast nie można jednoznacznie uznać, że jest obojętna dla organizmu. W uzasadnionych przypadkach dopuszcza się jej stosowanie, np. w diecie sportowców czy niemowląt. Na co dzień warto jednak unikać dodatku maltodekstryny w pożywieniu. Zdrowa dieta powinna być oparta o nieprzetworzone produkty żywnościowe, takie jak świeże warzywa i owoce, produkty zbożowe, nasiona roślin strączkowych, chude mięso, ryby oraz nabiał – bez zbędnych substancji dodanych.
Jeśli masz dodatkowe pytania zachęcamy do kontaktu z dietetykiem Body Chief pod numerem telefonu +48 601 444 466 lub adresem e-mail [email protected]