
Kationy i aniony pierwiastków chemicznych rozpuszczalnych w płynach ustrojowych, czyli elektrolity pełnią ważną rolę w organizmie. Wpływają na szereg funkcji chemicznych, a za najważniejsze uznaje się sód, potas, magnez, wapń oraz chlor. Przeczytaj artykuł dietetyka Body Chief i dowiedz się na co wpływają elektrolity oraz jak prawidłowo je uzupełnić.
Przeczytaj również: Deficyt kaloryczny - co to i jak obliczyć?
Elektrolity są to kationy oraz aniony pierwiastków chemicznych, które są rozpuszczalne w płynach ustrojowych. Odgrywają kluczową rolę w prawidłowym nawodnieniu organizmu oraz pełnią funkcje regulacyjne.
Za najważniejsze elektrolity w naszym organizmie uznawane są: sód, potas, magnez, wapń i chlor.
1. Sód (Na) w organizmie występuje przede wszystkim w płynach pozakomórkowych. W mniejszych ilościach pojawia się także w szkielecie i płynach wewnątrzkomórkowych. Sód bierze udział w regulacji gospodarki wodno-elektrolitowej.
2. Potas (K) to główny kation wewnątrzkomórkowy, a nieznaczna jego część zawarta jest w kościach.
3. Magnez (Mg) znajduje się głównie w szkielecie oraz w tkankach miękkich – dokładniej w mięśniach. Tylko 1% całkowitej zawartości magnezu wchodzi w skład płynów pozakomórkowych.
4. Wapń (Ca) to jeden z kluczowych składników mineralnych w organizmie człowieka. Stanowi podstawowy materiał budulcowy kości i zębów. Dodatkowo, w mniejszej ilości, pojawia się w tkankach miękkich oraz w płynach ustrojowych.
5. Chlor (Cl) jest głównym anionem płynów pozakomórkowych. Występuje także w skórze, tkance podskórnej i kościach. Stanowi również składnik kwasu solnego w soku żołądkowym.
Składniki mineralne zaliczające się do grupy elektrolitów pełnią szereg różnorodnych funkcji w organizmie. Jako wspólne cechy wymienić można:
Norma na podaż elektrolitów jako mieszaniny składników mineralnych nie została ustanowiona ze względu na indywidualne zapotrzebowanie każdego człowieka na wybrane substancje. Wymienić można ogólne normy spożycia omawianych składników mineralnych.
|
Składnik mineralny |
Norma |
|
Sód |
1500 mg |
|
Potas |
3500 mg |
|
Magnez |
1000-1200 mg |
|
Wapń |
Kobiety 310-320 mg Mężczyźni 400-420 mg |
|
Chlor |
2300 mg |
Źródło: Normy żywienia dla populacji Polski IŻŻ (Instytut Żywności i Żywienia), 2020 r.
Stan niedoboru elektrolitów kojarzony jest głównie z odwodnieniem. Wtedy pierwszym zauważalnym objawem jest uczucie suchości w ustach i wzmożone pragnienie. Należy pamiętać, że w tym momencie organizm jest już w pewnym stopniu odwodniony, dlatego żeby zapobiec wystąpieniu poważniejszych objawów należy niezwłocznie uzupełnić ilość płynów w organizmie.
Zawartość elektrolitów w organizmie człowieka nie jest wartością stałą. Tracimy je wraz z potem i moczem. Tempo ich wydalania jest zmienne i zależy od wielu czynników, m.in. od pory roku, temperatury pomieszczeń, w których się przebywa, diety czy przyjmowanych leków. Dodatkowo znaczący wpływ na utratę elektrolitów ma aktywność fizyczna oraz rodzaj wykonywanej pracy. Przy intensywnym wysiłku organizm szybciej traci elektrolity w postaci produkowanego potu.
Spadek zawartości elektrolitów w organizmie może wystąpić także na skutek choroby objawiającej się gorączką lub biegunką. W takich sytuacjach warto dbać o prawidłową podaż płynów, ponieważ odwodnienie może wystąpić w krótkim czasie i stanowi poważne zagrożenie dla zdrowia.
Kiedy poziom elektrolitów znacząco spadnie pojawiają się takie objawy jak:
W jaki sposób uzupełnić elektrolity? Poszczególne elektrolity można uzupełnić spożywając produkty spożywcze zawierające konkretne składniki mineralne lub skorzystać z gotowych mieszanek dostępnych w aptekach. Na rynku dostępne są również różnego rodzaju napoje izotoniczne zawierające elektrolity, które producenci reklamują jako środki nawadniające, w szczególności polecane dla osób aktywnych fizycznie. Jeżeli nie chcemy korzystać z gotowych izotoników ze względu na ich wątpliwy skład, w prosty sposób można przygotować domową wersję takiego napoju.
Chcesz dostarczyć elektrolitów? Poznaj przepis na domowy izotonik.
Składniki:
- 500 ml wody,
- łyżka miodu,
- sok z cytryny,
- szczypta soli.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wymieszać do momentu rozpuszczenia się soli i miodu.
Elektrolity, czyli opisane wcześniej składniki mineralne znajdują się w różnych produktach spożywczych. Poniżej przedstawiona została lista składników stanowiących źródło elektrolitów.
|
Składnik |
Źródło w produktach |
|
Sód |
sól kuchenna, łosoś wędzony, ser feta, sery żółte, ogórki kiszone, kapusta kiszona, słone przekąski, wędliny, pieczywo |
|
Potas |
kakao, suszone morele, fasola biała, orzechy arachidowe, orzechy włoskie, pestki dyni, czekolada gorzka, ziemniaki, brokuł, kasza gryczana, mięso z piersi kurczaka, schab wieprzowy, buraki, pomidory |
|
Magnez |
kakao, nasiona słonecznika, migdały, kasza gryczana, fasola biała, czekolada gorzka, orzechy laskowe, płatki owsiane, ryż brązowy |
|
Wapń |
jogurt krowi, mleko krowie, sery żółte, sardynki, soja, migdały, fasola, natka pietruszki, nasiona słonecznika, sezam, płatki owsiane, figi suszone |
|
Chlor |
sól kuchenna i produkty ją zawierające |
Źródło: Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K.: Tabele składu i wartości odżywczej żywności. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2005 r.
Jeśli masz dodatkowe pytania zachęcamy do kontaktu z dietetykiem Body Chief pod numerem telefonu +48 601 444 466 lub adresem e-mail [email protected]