wróć do listy aktualności
data.title
4/28/2022 Porady

Witamina E – właściwości, rola w organizmie, występowanie

Witamina E, znana jako "witamina płodności" odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie zarówno kobiet jak i mężczyzn. Wymaga jednak konieczności podaży wraz z pożywieniem. Przeczytaj artykuł dietetyka Body Chief, objaśniający czym jest witamina E oraz w jakich produktach znajdziesz jej najwięcej!

  • Z artykułu dowiesz się:
  • Witamina E - co to?
  • Witamina E - właściwości
  • Witamina E - rola w organizmie
  • Na co pomaga Witamina E?
  • Wpływ witaminy E na wtwarz, włosy i paznokcie
  • Gdzie występuje Witamina E?
  • Produkty bogate w Witaminę E - tabela
  • Witamina E - od czego zależy wchłanianie?
  • Niedobór Witaminy E - po czym poznać?

Przeczytaj również: Witamina C - właściwości, rola w organizmie, występowanie.

Witamina E – co to?

Witamina E należy do związków rozpuszczalnych w tłuszczach. Jej najbardziej znaną i aktywną formą jest α-tokoferol. Ten silny przeciwutleniacz, który wpływa na zachowanie homeostazy powinien być dostarczony wraz z pożywieniem, ponieważ organizm ludzki nie jest w stanie go samodzielnie syntetyzować. Normy dotyczące wystarczającego poziomu spożycia (Al) witaminy E różnią się przede wszystkim ze względu na wiek, płeć i stan fizjologiczny.

Grupa, płeć, wiek

Mg równoważnika α-tokoferolu /osobę/dobę

Dzieci
1-3 lat
4-6 lat
7-9 lat

 

6
6
7

Dziewczęta
10-12 lat

13-15 lat
16-18 lat


8
8
8

Chłopcy
10-12 lat

13-15 lat
16-18 lat


10
10
10

Kobiety
19-30 lat
31-50 lat
51-65 lat
66-75 lat
>75


8
8
8
8
8

Kobiety w ciąży
<19 lat="" span="">
≥19 lat


10
10

Kobiety karmiące piersią
<19 lat="" span="">
≥19 lat


11
11

Mężczyźni
19-30 lat
31-50 lat
51-65 lat
66-75 lat
>75


10
10
10
10
10

Źródło: Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie, 2022

Witamina E – właściwości

Do najważniejszych właściwości witaminy E należy jej wpływ na układ hormonalny i układ płciowy. Odpowiednia podaż witaminy E przyczynia się m.in. do zmniejszenia ryzyka występowania poronień oraz nieprawidłowego rozwoju płodu.

Ponadto, jako silny antyoksydant reguluje pracę układu nerwowego, a także zmniejsza ryzyko zachorowania na różnego rodzaju nowotwory. Dodatkowo, udowodniono jej korzystny wpływ na obniżenie występowania stanów zapalnych. Witamina E jest również uznawana za witaminę „młodości”, ponieważ opóźnia procesy starzenia.

Witamina E – rola w organizmie

Witamina E pełni znaczącą rolę w organizmie człowieka, przede wszystkim:

  • - wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego,
  • - zmniejsza ryzyko występowania chorób neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Parkinsona czy Alzheimera,
  • - wykazuje działanie przeciwnowotworowe,
  • - jest uznawana za witaminę płodności, ze względu na regulację wydzielania hormonu gonadotropowego,
  • - działała prewencyjnie pod kątem chorób serca i układu krążenia,
  • - zmniejsza stan zapalny i stres oksydacyjny, co wiąże się z opóźnieniem procesów starzenia.

Ponadto odpowiednia podaż witaminy E przyczynia się do poprawy kondycji oraz wyglądu skóry, włosów i paznokci.

Na co pomaga Witamina E?

Wzbogacenie diety w produkty będące źródłem witaminy E będzie pomocne podczas regeneracji organizmu narażonego na znaczący wysiłek psychiczny, fizyczny i/lub stres. Właściwości witaminy E spowodują także szybsze tempo gojenia się ran i drobnych urazów. Warto zaznaczyć, że badania naukowe dowodzą jej aktywność przeciwzakrzepową co wpływa korzystnie na budowę i przepuszczalność błon komórkowych. Dodatkowo witamina E wspiera prawidłową pracę narządu wzroku.

Wpływ witaminy E na twarz, włosy i paznokcie

Witamina E wykazuje zdolność do niszczenia i zwalczania działania wolnych rodników. W związku z powyższym nie powinno jej zabraknąć w diecie osób dbających o urodę. Udowodniono, że jako jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy łagodzi stan zapalny, w szczególności stan zapalny skóry. Ponadto jest uznawana za kluczowy składnik w kosmetykach pielęgnacyjnych, który przyczynia się do poprawy napięcia skóry twarzy i ciała, wyglądu włosów oraz wzmocnienia paznokci.

Gdzie występuje Witamina E?

Witamina E występuje przede wszystkich w produktach roślinnych. Dieta bogata w tłuszcze roślinne, orzechy, nasiona, produkty pełnoziarniste, warzywa i owoce z pewnością uzupełni jej poziom rekomendowanego spożycia.

Produkty bogate w Witaminę E – Tabela

Źródła witaminy E w żywności

Roślinne

Zwierzęce

Nasiona słonecznika, pestki dyni, sezam,

migdały, orzechy włoskie, zarodki

pszenicy, pestki winogron,

pełnoziarniste pieczywo i makarony,

kasze, oliwki, botwina, szpinak,

szparagi, awokado, jarmuż,

jagody, jeżyny, marchew, maliny

Jaja, mleko

przetwory mleczne

Witamina E – od czego zależy wchłanianie?

Z uwagi na fakt, że witamina E należy do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach jej przyswajalność będzie największa, kiedy połączymy ją z produktami zawierającymi lipidy. Niewielki dodatek oleju rzepakowego, lnianego, oliwy z oliwek, czy nasion do sałatki zagwarantuje nam odpowiednie wchłanianie. Podobny rezultat otrzymamy poprzez wzbogacenie posiłku nośnikiem witaminy C, np. w postaci natki pietruszki. Natomiast zaburzenia wchłaniania witaminy E mogą wystąpić kiedy m.in., korzystamy z leków przeczyszczających lub spożywamy żywność z glutaminianem sodu. Warto zaznaczyć, że przyswajalność witaminy E będzie również uzależnione od wieku, płci, masy ciała, stanu fizjologicznego organizmu, a także występujących jednostek chorobowych.

Niedobór Witaminy E – po czym poznać? 

Niedobory witaminy E są stwierdzane relatywnie rzadko. Najczęściej ich przyczyną jest zaburzony proces wchłaniania tłuszczów przez układ pokarmowy. Do grupy zwiększonego ryzyka mogą należeć również osoby zmagające się z chorobami autoimmunologicznymi (np. celiakią), chorobami genetycznymi (np. mukowiscydozą), zaburzeniami odżywiania oraz alergiami pokarmowymi.

Objawy niedoboru witaminy E

Za powszechne objawy niedoboru witaminy E, uznaje się:

  • - zmęczenie,
  • - bladość skóry (w szczególności cery),
  • - pogorszenie jakości skóry (przebarwienia, trądzik, rozstępy, zmarszczki),
  • - rogowacenie naskórka,
  • - nadmierne wypadnie włosów,
  • - łamliwe paznokcie,
  • - regularnie pojawiające się infekcje,
  • - bóle mięśni.

Skutki niedoboru Witaminy E

Skutki niedoboru witaminy E są nie tylko niekorzystne ze względów wizualnych (wczesne starzenie się skóry), ale także ze względów neurologicznych i hormonalnych. Mogą powodować zaburzenia w przekaźnictwie nerwowym, zwiększać predyspozycję do występowania chorób sercowo-naczyniowych, nowotworów, a nawet bezpłodności.

Jeśli masz dodatkowe pytania zachęcamy do kontaktu z dietetykiem Body Chief pod numerem telefonu +48 601 444 466 lub adresem e-mail [email protected].