wróć do listy aktualności
data.title
3/11/2022 Porady

Dieta na stres – co jeść aby zmniejszyć nerwy?

Dieta na stres istnieje naprawdę! Dzięki odpowiednio ułożonemu planowi żywienia masz szansę obniżyć poziom stresu a nawet znacznie go zredukować. Czy wiesz, że stres może prowadzić do niebezpiecznych dolegliwości, a nawet zatrzymania akcji serca? Przeczytaj, jakie produkty spożywać oraz jakich produktów unikać, by zadbać o odpowiedni, niski poziom stresu. Dzięki diecie na stres zadbasz nie tylko o ciało, ale i umysł.

  • Z artykułu dowiesz się:
  • Stres - co to?
  • Przyczyny powstawania stresu
  • Produkty nasilające rozwój napięcia psychicznego
  • Dieta na stres - co jeść, aby zmniejszyć stres?
  • Produkty redukujące stres
  • Sposoby na obniżenie stresy - 5 porad

Przeczytaj również artykuł o diecie na wysokie ciśnienie.

Stres - co to?

Stres to popularne określenie stanu organizmu, który towarzyszy każdemu z nas niemalże codziennie. Jak podaje definicja zawarta w Encyklopedii PWN: Stres to napięcie psychiczne wywołane obciążeniem systemu regulacji psychicznej powstające w sytuacji zagrożenia, utrudnienia lub niemożności realizacji ważnych dla jednostki celów, zadań czy wartości.

Stres może przybierać formę negatywną (przytoczoną powyżej), jak i pozytywną (np. stres mobilizujący do realizacji wyznaczonych zadań czy pracy). Niestety w dzisiejszych czasach zdecydowanie dominuje pierwsza z nich. Warto być świadomym, w jaki sposób można go zniwelować poprzez wprowadzenie niewielkich zmian w codziennym życiu. W poniższym artykule odpowiemy na pytanie skąd się bierze stres. Wskażemy co jeść, aby zmniejszyć stres oraz jakie produkty będą odgrywały kluczową rolę w regulacji poziomu napięcia psychicznego.

Przyczyny powstawania stresu

Przyczyny stresu są bardzo różne, dotyczą zarówno sfery zawodowej, jak i prywatnej. Wykazano, że duży niepokój towarzyszy w sytuacjach nowych i nieznanych, kiedy nie mamy wiedzy na temat postępowania w danych warunkach. Niemniej niezależnie od okoliczności, wywołanie napięcia jest spowodowane wydzieleniem poszczególnych hormonów, przede wszystkim glikokortykosteroidów, do których należy kortyzol, adrenalina, noradrenalina, a także hormony tarczycy.

Trzeba podkreślić, że wysokie oddziaływanie czynników stresujących może przyczyniać się do występowania wielu dolegliwości, takich jak:

  • - przewlekłe zmęczenie,
  • - rozdrażnienie,
  • - migreny,
  • - dolegliwości bólowe (np. głowy, żołądka, jelit),
  • - napięcie mięśni,
  • - drżenie powiek, rąk,
  • - jąkanie, bezsenność,
  • - nietrzymanie moczu,
  • - rozwój stanów zapalnych,
  • - nawracających infekcji,
  • - choroby wrzodowe,
  • - choroby układu sercowo-naczyniowego,a nawet zatrzymanie akcji serca.

Produkty nasilające rozwój napięcia psychicznego

Stres i dieta są ze sobą integralnie powiązane. Istnieje spora ilość produktów spożywczych, które mogą nasilać rozwój napięcia psychicznego, należą do nich:

  1. 1. Kawa - wpływa na podwyższenie ciśnienia tętniczego krwi, które w sytuacjach stresujących i tak naturalnie wzrasta. Dodatkowo już jedna filiżanka kawy powoduje zwiększenie poziomu kortyzolu o 30%!
  2. 2. Produkty przetworzone, bogate w sód, kwasy tłuszczowe trans, również wpływają na podwyższenie ciśnienia tętniczego krwi.
  3. 3. Cukier, produkty słodkie, słodkie napoje będą nasilały produkcję kortyzolu, ponieważ za każdym razem kiedy poziom cukru we krwi zbyt szybko wzrasta nadnercza uwalniają hormon zdecydowanie szybciej i w większych ilościach.
  4. 4. Alkohol powoduje podwyższenie tętna oraz ciśnienia, co również przyczynia się do wywołania napięcia psychicznego.
  5. Warto podkreślić, że osoby zmagające się z niedowagą, nadmierną masą ciała, zaburzeniami na tle hormonalnym lub chorobami serca będą bardziej narażone na szereg niekorzystnych skutków wywołanych stresem.

Dieta na stres - co jeść, aby zmniejszyć stres?

Co jeść, by zmniejszyć stres? Przede wszystkim nasza dieta powinna być odpowiednio zbilansowana. W jej składzie nie powinno zabraknąć pełnowartościowego białka, tłuszczy (w szczególności wielonienasyconych kwasów tłuszczowych), węglowodanów (warzyw, owoców, produktów pełnoziarnistych), błonnika pokarmowego, a także witamin i składników mineralnych.

Istotne powiązanie z występowaniem stresu przypisuje się niewystarczającej ilości magnezu, potasu, a także witamin, głównie witaminy C i tauryny w diecie.

Produkty redukujące stres

Do produktów wpływających korzystnie na regulację pracy hormonów stresu należą przede wszystkim warzywa i owoce, głównie te, które są nośnikami antyoksydantów, w tym witaminy C (papryka, brokuł, kapusta, natka pietruszki, aronia, czarna porzeczka, owoce cytrusowe) i potasu (banan, grejpfrut, melon, kiwi, awokado, agrest, brzoskwinia, morela, porzeczka, pomidor, burak, seler, botwinka, bakłażan, cukinia, czosnek, chrzan, pietruszka, kalarepa, szpinak, dynia, szparagi, ziemniaki). Równie istotnym elementem diety powinien być magnez, którego dostarczysz wraz ze spożyciem ciemnego pieczywa, kaszy gryczanej i jaglanej, ryżu brązowego, muesli czy płatków zbożowych. Natomiast taurynę znajdziesz w rybach, mięsie, ale również w serwatce, grochu i soczewicy.

Sposoby na obniżenie stresu - 5 porad

Jak na codzień dbać o niski poziom stresu? Jak go obniżyć? Poniżej przedstawiamy 5 porad Body Chief.

  1. 1. Odpowiednia dieta - uwzględnienie w codziennej diecie produktów będących źródłem substancji antyoksydacyjnych, które pozwolą zachować balans między oksydantami i antyoksydantami.
  2. 2. Aktywność fizyczna - ruch poprawia nasze samopoczucie poprzez pobudzenie wydzielania serotoniny wpływającej na rozładowanie skumulowanego napięcia.
  3. 3. Ćwiczenia oddechowe - badania naukowe wykazały, że głębokie oddychanie pomaga w przywróceniu równowagi i zmniejsza poczucie napięcia i niepokoju.
  4. 4. Sen - minimum 7h.
  5. 5. Odpoczynek - zachowanie równowagi między życiem zawodowym a życiem rodzinnym.

Jeśli masz dodatkowe pytania zachęcamy do kontaktu z dietetykiem Body Chief pod numerem telefonu +48 601 444 466 lub adresem e-mail [email protected]