Dieta SIRT swoją popularność zdobyła dzięki piosenkarce Adele, która wykorzystując diete sirtuinową schudła kilkadziesiąt kilogramów - bez efektu jojo. Informacja ta naturalnie bardzo szybko obiegła media, a Dieta SIRT zaczęła być postrzegana jako dieta cud. Na czym polega sekret tej diety? Skuteczność diety SIRT wynika z wysokiej zawartości sirtuin, czyli enzymów regulujących tempo starzenia się organizmu.
Przeczytaj również: Dieta kopenhaska - zasady i jej wpływ na organizm.
Dieta SIRT znana jako dieta popularnej piosenkarki Adele pochodzącej z Wielkiej Brytanii. Zyskała na rozgłosie po znaczącej utracie kilogramów przez gwiazdę. Dieta sirtuinowa została opracowana przez dwójkę Brytyjczyków będących specjalistami ds. odżywiania, którzy w 2016r. wydali książkę zatytułowaną „The Sirtfood Diet” (w której znajduje się szczegółowy opis założeń diety).
Dieta sirtuinowa to model odżywiania zakładający ograniczenie energetyczności posiłków (w szczególności w pierwszych etapach), regularne picie zielonych soków sirtuinowych oraz spożywanie produktów bogatych w aktywatory sirtuin.
Sirtuiny należą do białek, które pełnią istotne funkcje w naszym organizmie. W badaniach stwierdzono, że niższy poziom sirtuin jest charakterystyczny dla osób otyłych! Wykazano, że osoby z prawidłową masą ciała (BMI= 18,5kg/m2 - 24,9kg/m2) mają ich zdecydowanie więcej.
W diecie SIRT kluczowa jest aktywacja sirtuin. Ich pobudzenie powodują polifenole, tzn. związki antyoksydacyjne (występują w największym stopniu w warzywach i owocach), kwasy tłuszczowe, w szczególności omega-3 (znajdujące się w tłustych rybach morskich, orzechach włoskich, oleju lnianym, nasionach chia), a także leucyna (jej źródłem jest białko, przede wszystkim chudy nabiał, mięso, ryby, jaja i rośliny strączkowe).
Synteza sirtuin wpływa na regulację pracy metabolizmu, redukuje stanu zapalnego organizmu, a także opóźnia procesy starzenia. Powyższe działania przyczyniają się do utraty tkanki tłuszczowej, zwiększają wrażliwości insulinową oraz nasilają wzrost białek mięśniowych.
W diecie SIRT wyróżniamy dwa etapy.
Pierwszy z nich trwa 7 dni i polega na regularnym piciu soków sirtuinowych oraz przyjmowaniu w dużym ograniczeniu posiłków stałych. W pierwszych trzech dniach diety powinno się wypijać 3 soki dziennie oraz zjadać 1 posiłek stały, natomiast w kolejnych czterech dniach rekomenduje się spożywanie już tylko 2 soków oraz 2 posiłków stałych. Restrykcji podlega także ilość spożywanych kilokalorii. Rekomenduje się spożywać nie więcej niż 1000 kcal dziennie w pierwszych 3 dniach. W pozostałych dniach pierwszego etapu można już zwiększyć podaż energii do 1500 kcal.
Drugi etap diety SIRT zakłada wypijanie każdego dnia 1 soku sirtuinowego połączonego ze spożywaniem 3 stałych posiłków oraz możliwością włączenia 2 przekąsek. Ta część diety jest dłuższa i trwa od 8 do 21 dnia diety. Po upływie tego etapu dieta powinna opierać się na produktach sirtuinowych, posiłkach płynnych oraz stałych. Na tym etapie nie trzeba przestrzegać już ograniczeń energetycznych.
Do SIRTFOODS, czyli produktów, które powinny dominować podczas stosowania diety należą: matcha, zielona herbata, kakao, kawa, wino czerwone wytrawne, oliwki, papryczka chili, seler naciowy, cebula, kapary, jarmuż, rukola, natka pietruszki, czerwona cykoria, soja, ryby, gryka, truskawki, daktyle, gorzka czekolada (o zawartości powyżej 85% kakao), orzechy włoskie, kurkuma i lubczyk.
W diecie SIRT nie powinno również zabraknąć źródeł kwasów omega -3, czyli w szczególności tłustych ryb morskich. Do diety należy także włączyć chude mięso, nabiał oraz jajka.
Ponadto właściwości sirtuinowe odnotowano również w żółtej cykorii, fasolce, bobie, endywinie, szalotce, brokułach, szparagach, karczochach, czerwonym winogronie, malinach, żurawinie, czarnych i czerwonych porzeczkach, jeżynach, śliwkach, jabłkach, nasionach słonecznika, nasionach chia, pistacjach, orzechach pekan, kasztanach, mące razowej, komosie ryżowej, szczypiorku, koperku, mięcie, imbirze, szałwii i oregano.
Poniżej przedstawiamy przykładowy jadłospis diety SIRT
(I etap):
Sok I
Sok na bazie natki pietruszki, szpinaku, truskawek i matchy
Sok II
Sok na bazie jabłka, selera naciowego, daktyli i cynamonu
Sok III
Sok na bazie zielonej herbaty, cytryny i owoców leśnych
Posiłek stały
Kasza gryczana z cebulką, papryczką chili, jarmużem i oliwkami oraz gotowany na parze łosoś
Jeśli masz dodatkowe pytania zachęcamy do kontaktu z dietetykiem Body Chief pod numerem telefonu +48 601 444 466 lub adresem e-mail [email protected]