Przeczytaj również: Co wypłukuje magnez z naszego organizmu?
Magnez (Mg, łac. magnesium) uczestniczy w około 300 procesach biochemicznych zachodzących w organizmie i wpływa na pracę wielu narządów. Jest drugim zaraz po potasie kationem zaangażowanym w przebieg podstawowych procesów zachodzących w komórce (np. syntezę DNA). Ma ogromny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. W organizmie człowieka znaczne ilości magnezu (ok. 50–60%) znajdują się w kościach, około 40–45% tego pierwiastka występuje w tkankach miękkich, głównie w mięśniach, a 1% obecne jest w płynach pozakomórkowych.
Magnez odgrywa bardzo istotną rolę w ludzkim organizmie. Jest ona nieoceniona i nie ogranicza się tylko do jednego układu. Magnez jest niezbędny do wielu procesów mających wpływ na prawidłową budowę tkanki kostnej. Uczestniczy także razem z witaminą D oraz fosforem w procesach mineralizacji kości, zapewniając jednocześnie ochronę przed osteoporozą. Innymi cennymi właściwościami magnezu, o których nie należy zapominać, są:
Magnez jest związkiem egzogennym, dlatego konieczne jest dostarczanie go wraz z pokarmem – ważna tutaj jest odpowiednio skomponowana dieta. Jeśli jednak dieta nie jest w stanie zapewnić nam całego zapotrzebowania na ten pierwiastek, należy go uzupełnić poprzez odpowiednio dobraną suplementację. Warto w tym przypadku zasięgnąć konsultacji u specjalisty ponieważ zarówno niedobór jak i nadmiar tego składnika może negatywnie wpłynąć na zdrowie.
Należy pamiętać, że bardzo ważne jest utrzymanie odpowiedniego poziomu magnezu w organizmie. Pomocne może okazać się spożywanie produktów bogatych w ten pierwiastek. Do produktów spożywczych zawierających spore ilości magnezu zalicza się:
Zawartość magnezu w przykładowych produktach spożywczych przedstawiono w tabeli poniżej:
Produkt |
Zawartość magnezu (mg) w 100g produktu |
Produkty zbożowe |
|
Otręby pszenne |
490 |
Kasza gryczana |
218 |
Płatki owsiane |
129 |
Ryż brązowy |
110 |
Kasza jaglana |
100 |
Chleb żytni razowy |
64 |
Nasiona roślin strączkowych |
|
Fasola biała, nasiona suche |
169 |
Groch, suche nasiona |
124 |
Soja, nasiona suche |
216 |
Warzywa |
|
Pietruszka, liście |
69 |
Szpinak |
53 |
Botwina |
43 |
Owoce, orzechy, bakalie |
|
Dynia, pestki |
550 |
Sezam |
450 |
Nasiona słonecznika |
359 |
Migdały |
279 |
Orzechy laskowe |
140 |
Orzechy włoskie |
99 |
Suszone banany |
33 |
Kakao i czekolada |
|
Kakao proszek 16% |
420 |
Czekolada mleczna |
97 |
Źródło: opracowanie własne
Do czynników poprawiających wchłanianie magnezu zalicza się m.in. witaminę B6, witaminę D, laktozę oraz środowisko o niskim pH. Obecność witaminy B6 (znajdującej się głównie w mięsie, rybach, jajach i podrobach, a także produktach roślinnych, takich jak: ziemniaki, warzywa liściaste, banany, awokado, produkty pełnoziarniste) zwiększa komórkowe wchłanianie Mg nawet o 20- 40%, zapewnia prawidłowy transport do wszystkich tkanek organizmu i utrzymanie optymalnego stężenia jonów magnezowych. Przyswajanie magnezu zwiększa się w środowisku kwaśnym (czyli takim, które powstaje po spożyciu produktów zawierających dużą ilość siarki, czy chloru np. kawa, mięso wieprzowe, sery żółte, czekolada, kakao, ryż i białe pieczywo) i w obecności białek oraz witaminy D. Wchłanianiu magnezu sprzyja również fermentacja rozpuszczalnych frakcji błonnika pokarmowego.
Wśród czynników obniżających jego wchłanianie wymienia się: dietę bogatofosforanową oraz dużą zawartość fitynianów i szczawianów w diecie. W środowisku zasadowym (np. soki owocowe) oraz przy nadmiarze wapnia lub fosforu (coca-cola, konserwy rybne, mleko, sery podpuszczkowe dojrzewające) przyswajanie jonów magnezowych drastycznie spada. Najlepiej zażywać magnez godzinę przed lub dwie godziny po posiłku. Przy wysokim spożyciu mleka i produktów mlecznych lub wzbogacanych napojów roślinnych, tofu, warzyw kapustnych, które są bogate w wapń, bardzo istotne jest też włączanie do diety produktów pełnoziarnistych, nasion, pestek i orzechów, które będą dobrym źródłem magnezu.
Zapotrzebowanie na magnez zwiększa się z wiekiem, w przebiegu niektórych chorób oraz zależy od płci – mężczyźni potrzebują większych dawek. W dzisiejszych czasach większość ludzi jest narażona na braki magnezu – intensywna praca umysłowa i fizyczna, ciągły stres, restrykcyjne diety mogą być powodem nadmiernej kurczliwości mięśni. Ciągłe zmęczenie, bezsenność i niepokój to objawy świadczące o niedoborze magnezu. Jakie są zatem poziomy zalecanego dziennego spożycia tego mikroskładnika? Średnie spożycie magnezu u osób dorosłych (≥ 18. roku życia) w Europie waha się od 240 do 460 mg/dobę.
Tabela określa dzienne zapotrzebowanie na magnez dla ludności Polski. Normy opracowane przez Instytut Żywności i Żywienia w roku 2020, ustalone zostały na poziomie wystarczającego spożycia (AI) dla niemowląt, a dla pozostałych grup na poziomie średniego zapotrzebowania (EAR) i zalecanego spożycia (RDA).
Grupa/Wiek |
Magnez (mg/dobę) |
|
EAR |
RDA |
|
Niemowlęta 0-6 miesięcy 7-11 miesięcy |
30 (AI) 70 (AI) |
|
Dzieci 1-3 lata 4-6 lat 7-9 lat |
65 110 110 |
80 130 130 |
Chłopcy 10-12 lat 13-15 lat 16-18 lat |
200 340 340 |
240 410 410 |
Dziewczęta 10-12 lat 13-15 lat 16-18 lat |
200 300 300 |
240 360 360 |
Mężczyźni 19–30 lat 31–50 lat 51–65 lat 66–75 lat > 75 lat |
330 350 350 350 350 |
400 420 420 420 420 |
Kobiety 19–30 lat 31–50 lat 51–65 lat 66–75 lat > 75 lat |
255 265 265 265 265 |
310 320 320 320 320 |
Kobiety w ciąży < 19 lat ≥ 19 lat |
355 300 |
400 360 |
Kobiety karmiące piersią < 19 lat ≥ 19 lat |
300 265 |
360 320 |
Źródło: opracowanie własne
W okresie ciąży wzrasta zapotrzebowanie na wiele składników odżywczych, w tym również na magnez. Wynika to m.in. z powiększania się łożyska, zwiększającą się masę ciała ciężarnej oraz oczywiście rozwijającego się płodu. Nie ma jednak zaleceń mówiących o konieczności suplementowania tego pierwiastka. Żadna suplementacja nie zastąpi zdrowej i różnorodnej, zbilansowanej diety. Doustna suplementacja magnezu powinna zostać wprowadzona, kiedy podejrzewa się lub występują objawy jego niedoboru, np. skurcze mięśni. Należy pamiętać, aby każdą suplementację w ciąży skonsultować z lekarzem.
Magnez odgrywa istotną rolę w zapewnianiu właściwej pracy centralnego układu nerwowego. Niedobór magnezu u dziecka negatywnie wpływa na jego rozwój. Dziecko, które ma niski poziom magnezu, częściej płacze i złości się, łatwiej wyprowadzić je z równowagi. Objawem niedoboru magnezu mogą być także problemy ze snem. Prawidłowy poziom magnezu może zatem wpływać na zdolność dzieci do koncentracji, zapamiętywania i przyswajania wiedzy, że zwiększa się z wiekiem, a w okresie nastoletnim wzrasta bardziej u chłopców niż dziewczynek.
Przy niedoborach, człowiek szybko odczuwa negatywne efekty i zmiany w samopoczuciu. I choć brak magnezu wiąże się głównie z objawami takimi jak bóle głowy, skurcze i wzmożony stres, skutki zbyt niskiego poziomu tego pierwiastka mogą być znacznie rozleglejsze. Jeśli organizm nie będzie otrzymywać odpowiednich ilości magnezu, zacznie sygnalizować to poprzez najróżniejsze dolegliwości.
Najczęstszą przyczyną niedoboru magnezu w organizmie są:
Hipomagnezemia to zbyt małe (poniżej prawidłowego zakresu) stężenie magnezu we krwi. Do najczęściej spotykanych objawów niedoboru magnezu zalicza się:
Hipomagnezemię rozpoznaje się po badaniu stężenia magnezu we krwi. Jeśli wartość ta wskazuje poniżej 0,65 mmol/l oznacza to, że mamy do czynienia z niedoborem magnezu. Po rozpoznaniu hipomagnezemii lekarz powinien ustalić jej przyczynę poprzez analizę stanu zdrowia pacjenta, obecnych u niego chorób przewlekłych, przyjmowanych leków, a także informacji udzielonych podczas wywiadu. Lekarz ocenia również stopień hipomagnezemii i ustala, czy stanowi ona zagrożenie dla pacjenta i wymaga pilnego leczenia w szpitalu. W przypadku nierozpoznania przez lekarza przyczyny niedoboru magnezu należy wykonać dodatkowe badania, które pozwolą ją ustalić. Badania te obejmują oznaczenie stężenia we krwi:
Podczas badania lekarz może sprawdzić, czy u pacjenta występuje tzw. utajona tężyczka, czyli pojawienie się skłonności do skurczów mięśni z powodu hipomagnezemii. W tym celu ocenia obecność objawów tężyczkowych:
Leczenie hipomagnezemii opiera się po pierwsze na usunięciu przyczyny niedoboru magnezu, a w kolejnym kroku na zwiększonej podaży tego pierwiastka. Spożywanie pokarmów bogatych w magnez, a także doustne podawanie preparatów magnezu (węglan magnezu, asparaginian magnezu, mleczan magnezu lub cytrynian magnezu) zalecane jest w przypadku łagodnego niedoboru magnezu przebiegającego bez objawów. Ewentualną suplementację warto jednak skonsultować z lekarzem.
Hipermagnezemia jest rzadkim zaburzeniem. U osób zasadniczo zdrowych, normalnie się odżywiających i nieprzyjmujących preparatów magnezu nadmiar jego ilości raczej się nie zdarza. Do grupy ryzyka należą osoby starsze i pacjenci z niewydolnością nerek lub zaburzeniami pracy jelit, które długotrwale przyjmują leki przeciwbólowe, przeczyszczające i zobojętniające kwas żołądkowy.
Najczęstszymi przyczynami prowadzącymi do nadmiaru magnezu są:
Jeśli organizm wchłonął zbyt dużo magnezu, zauważalne stają się objawy tego stanu. Jednak to, co odczuwać będzie dana osoba, zależy od stopnia zaawansowania nadmiaru magnezu, czyli jego stężenia we krwi. Łagodny nadmiar tego składnika zwykle nie powoduje żadnych objawów. Występują one zazwyczaj dopiero, gdy stężenie magnezu we krwi jest większe niż 2 mmol/l. Najczęstszymi objawami hipermagnezemii są:
Gdy stężenie magnezu jest bardzo duże (5–7 mmol/l), mogą występować:
Aby odnaleźć przyczynę nadmiaru magnezu w organizmie człowieka należy skupić się na poszerzeniu badań odnośnie składu elektrolitowego krwi (zawartość sodu, potasu i wapnia), parametrów nerkowych (kreatynina, mocnik, eGFR), EKG czy gazometrię krwi.
Lekarz wybiera najlepszą metodę terapeutyczną, w zależności od całego obrazu klinicznego. Pod uwagę brane są: objawy, wartość magnezemii, etiologia, współistniejące choroby i przyjmowane leki. Bardzo istotną kwestią jest usunięcie przyczyny hipermagnezemii. Głównymi środkami stosowanymi przy obniżaniu poziomu magnezu są diuretyki - leki moczopędne. W stanach naglących, takich jak arytmie czy zaburzenia oddychania, podaje się pacjentowi związki wapnia (chlorek wapnia, glukonolaktobionian wapnia). W ostateczności wdraża się dializoterapię.
W stanach niedoboru, kiedy dieta nie jest w stanie pokryć dziennego zapotrzebowania na magnez wskazana jest skonsultowana z lekarzem suplementacja. Niektóre objawy są niejednoznaczne i mogą świadczyć o wielu różnych niedoborach bądź są spowodowane wieloma różnymi czynnikami. Często niewyspanie, bądź wysoki poziom stresu mają wpływ na to jak się czujemy, a niekoniecznie niedobory danych substancji. Zanim rozpocznie się suplementację magnezem, warto przeanalizować swoją dietę pod kątem jego zawartości lub spróbować wzbogacić ją w produkty będące jego dobrym źródłem i obserwować, czy objawy ustępują. Suplementy diety nie mogą stanowić zamiennika zróżnicowanej diety. Dlatego zawsze zaleca się zacząć od modyfikacji diety i dopiero, gdy ta okaże się nieskuteczna, powinno się rozważyć suplementację. Innym uzasadnionym powodem jest stwierdzony w badaniu laboratoryjnym niedobór. Przy podjęciu decyzji o rozpoczęciu suplementacji warto jednak zachować ostrożność i skonsultować ten zamiar z lekarzem lub farmaceutą.
Jeśli chodzi o magnez, suplementacja wraz z dawkowaniem, zależy od rodzaju preparatu, zaleceń producenta oraz decyzji lekarza. Badania pokazują, że suplementacja magnezu w dawce 200 mg chelatowanego magnezu jest bezpieczna i wystarczająca do wyrównania niedoborów — nie oznacza to jednak, że nie należy przy tym stosować prawidłowej i zbilansowanej diety.
Poniżej przedstawiamy przykładowy 3-dniowy jadłospis diety bogatej w magnez:
Jeśli masz dodatkowe pytania zachęcamy do kontaktu z dietetykiem Body Chief pod numerem telefonu +48 601 444 466 lub adresem e-mail [email protected]
Bibliografia:
M. Jarosz; E. Rychlik; K. Stoś; J. Charzewska: Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie; 2020
https://journals.viamedica.pl/arterial_hypertension/article/viewFile/38318/26939
https://www.ptfarm.pl/pub/File/Bromatologia/2015/nr%204/Bromatologia%204_2015%20s%20677-689%20art%2011.pdf
https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/fakty-i-mity/magnez-czy-trzeba-go-suplementowac/
https://ptmag.pl/magnez-krol-zycia/