Magnez jest jednym z najważniejszych mikroelementów obecnych w pożywieniu, którego codzienne uzupełnianie jest konieczne dla zachowania pełni zdrowia. Obecny styl życia większości osób predysponuje do powstawania niedoborów tego mikroelementu. Jak skutecznie unikać wypłukiwania magnezu z organizmu? Odpowiedź znajdziesz w artykule poniżej.
Przeczytaj również: Magnez – źródła, właściwości, lista produktów
Zgodnie z „Normami żywienia dla populacji Polski” dzienne zapotrzebowanie na magnez mieści się w przedziale od 232 do 439 mg u osoby dorosłej w zależności od wieku (mężczyźni powinni trzymać się górnej granicy normy). Wyższe zapotrzebowanie wykazują kobiety w ciąży oraz w okresie laktacji – od 400 do 700 mg. Niedobór magnezu w tym czasie może zwiększać ryzyko przedwczesnego porodu lub niskiej masy urodzeniowej dziecka. W przypadku nastolatków w okresie dojrzewania również należy zwrócić uwagę na odpowiednią podaż tego pierwiastka.
Osoby, które dostrzegają u siebie problemy z koncentracją, przewlekłe zmęczenie, drętwienie lub mrowienie kończyn, rozdrażnienie, skurcze mięśni, tiki nerwowe a także bóle głowy, mogą mieć niedobór magnezu.
Niskie spożycie magnezu i niedobór tego mikroelementu skutkują zmianami w szlakach biochemicznych. Mogą one zwiększać ryzyko chorób, a zwłaszcza przewlekłych chorób zwyrodnieniowych. Udowodniono, iż niedobór magnezu nasila stany zapalne. Tym samym wzrasta ryzyko chorób układu krążenia, cukrzycy i zespołu metabolicznego. Niedobory magnezu mogą zwiększać również prawdopodobieństwo wystąpienia osteoporozy w okresie pomenopauzalnym. Mogą również powodować oporność na insulinę i upośledzanie wydzielania tego hormonu.
Zadając sobie pytanie, czy kawa wypłukuje magnez warto zwrócić uwagę na to, że jest ona jednocześnie cennym źródłem tego mikroelementu.
Kawa charakteryzuje się działaniem diuretycznym, czyli odwadniającym. Z uwagi na to osoby spożywające duże jej ilości powinny o tym pamiętać. Umiarkowane spożycie kawy, ok. 2-3 filiżanki dziennie, nie wpływa na utratę magnezu przy prawidłowo zbilansowanej diecie. Jednak większe spożycie kawy i dieta uboga w magnez mogą skutkować powstaniem niedoborów w organizmie.
Herbata podobnie jak kawa ma działanie moczopędne, ale równocześnie dostarcza do organizmu magnez. Picie naparów w umiarkowanych ilościach, ok. 2-3 filiżanek dziennie – nie wywoła negatywnych skutków dla organizmu.
Jak w naturalny sposób uzupełnić niedobory magnezu? W pierwszej kolejności należy zadbać o dietę i wzbogacić ją w produkty, które zawierają spore ilości tego mikroelementu. W codziennym jadłospisie powinny znaleźć się przede wszystkim różnorodne warzywa, nasiona roślin strączkowych, a także pełnoziarniste produkty zbożowe. Dodatkowo warto włączyć do diety orzechy oraz nasiona.
Poniżej przedstawiamy tabelę produktów szczególnie bogatych w magnez.
Produkt |
Ilość magnezu (mg) w 100 g produktu |
Pestki dyni |
590 |
Mak niebieski |
458 |
Sezam, nasiona |
377 |
Migdały |
290 |
Kakao 16% |
420 |
Kasza gryczana |
230 |
Ryż brązowy |
143 |
Płatki owsiane |
129 |
Fasola biała |
169 |
Fasola czerwona |
138 |
Ciecierzyca |
80 |
Szpinak |
79 |
Awokado |
29 |
Banan |
27 |
W przypadku znaczących niedoborów magnezu należy rozważyć dodatkową suplementację pod kontrolą lekarza oraz dietetyka.
Poniżej przedstawiamy propozycje posiłków, które świetnie sprawdzą się w przypadku niedoborów magnezu, a także w codziennej, prawidłowo zbilansowanej diecie.
Przygotowanie: Płatki wraz z makiem ugotować na napoju roślinnym. Gotową owsiankę podać z bananem, migdałami i miodem.
Przygotowanie: Wszystkie składniki zblendować na gładką masę.
Przygotowanie: Wszystkie składniki zbledować. Można spożyć np. z pieczywem, warzywami.
Jeśli masz dodatkowe pytania zachęcamy do kontaktu z dietetykiem Body Chief pod numerem telefonu +48 601 444 466 lub adresem e-mail [email protected]