Przygotowanie do diety sokowej

Aby dieta oczyszczająca była skuteczna, ważne jest prawidłowe przygotowanie. Zaplanuj detoks w wolnym czasie, kiedy nie będziesz narażony na stres, nadmiar obowiązków i będziesz w stanie pogodzić ją z ewentualnymi spotkaniami towarzyskimi.

Organizm potrzebuje stopniowego przejścia od stałych pokarmów do soków. Aby zmiana diety nie była gwałtowana, przebiegała łatwiej i przyjemniej na kilka dni przed detoksem zrezygnuj lub znacznie ogranicz:

  • Mięso – czerwone, drób oraz tłuste ryby,
  • Produkty mleczne,
  • Produkty wytwarzane z mąki (makaron, pieczywo i inne źródła glutenu),
  • Cukier,
  • Produkty wysoko przetworzone takie jak fast food, słodkie i słone przekąski, napoje słodzone, napoje energetyzujące itp.,
  • Kawę i mocną herbatę,
  • Alkohol i nikotynę.

W zamian polecamy zwiększyć ilość warzyw i owoców w diecie, a do picia sięgać po wodę mineralną, lekkie herbaty oraz ziołowe napary. W okresie przygotowawczym najlepszą dietą jest dieta wegańska, bo wykluczone są w niej produkty odzwierzęce. Posiłki powinny być niewielkie, spożywane w regularnych odstępach (średnio co 3 lub 4 godziny). Dziennie powinno się zjadać 5-6 takich posiłków oraz wypijać 2 litry wody dziennie (ok. 8 szklanek). Aby pobudzić do pracy przewód pokarmowy polecamy zacząć dzień ciepłą wodą z cytryną lub ziołową herbatą.

3 dni przed detoksem

Na 3 dni przed rozpoczęciem diety oczyszczającej zwiększ ilość spożywanych warzyw oraz owoców. Wzbogać swój jadłospis w warzywne zupy, a także sałatki, smoothie owocowe i owocowo-warzywne. Koniecznie dodaj też warzywa – surowe lub gotowane na parze. Na tym etapie każdego dnia koniecznie wypijaj co najmniej 8 szklanek wody.

Polecamy w tym czasie wykluczyć już całkowicie mięso, jaja i nabiał. Można natomiast zjeść niewielką porcję chudej ryby, a także małe ilości brązowego ryżu lub kasz bezglutenowych.

Co może się znaleźć w jadłospisie na 3 dni przed dietą oczyszczającą?

  • Warzywa - surowe, przetarte lub delikatnie zblanszowane. Nie powinno wśród nich zabraknąć roślin strączkowych, skrobiowych oraz kiszonek.
  • Owoce (w tym awokado) - zarówno surowe jak i przetarte,
  • Ryby – wybieraj gatunki białych ryb np. dorsz, halibut, miruna, morszczuk lub mintaj,
  • Kasze i ryże, np. kasza jaglana, gryczana, ryż dziki oraz brązowy,
  • Oleje pochodzenia roślinnego – oliwa extra virgin lub olej kokosowy,
  • Orzechy, migdały, nasiona oraz pestki,
  • Do picia mineralna woda oraz delikatne ziołowe herbaty.

2 dni przed detoksem

Drugi dzień przed dietą powinien być oparty o surowe lub gotowane warzywa i owoce. Powinieneś już całkowicie zrezygnować z produktów odzwierzęcych i zbożowych. Twoja dieta wciąż powinna zawierać rośliny strączkowe, kiszonki oraz bataty i inne warzywa skrobiowe. Na tym etapie niezwykle ważne jest odpowiednie nawadnianie organizmu.

Dozwolone są:

  • Warzywa - surowe, przetarte lub delikatnie zblanszowane. Nie powinno wśród nich zabraknąć roślin strączkowych, skrobiowych oraz kiszonek,
  • Owoce (w tym awokado) - zarówno surowe jak i przetarte,
  • Oleje pochodzenia roślinnego – oliwa extra virgin lub olej kokosowy,
  • Orzechy, migdały, nasiona oraz pestki,
  • Do picia mineralna woda oraz delikatne ziołowe herbaty.

1 dzień przed detoksem

Na dzień przed detoksem ogranicz dietę do owoców i warzyw. Mogą być w surowej postaci lub delikatnie zblanszowane. Całkowicie zrezygnuj z produktów zbożowych i odzwierzęcych, a także niektórych warzyw – przede wszystkim roślin strączkowych oraz bogatych w skrobię ziemniaków i batatów. Zrezygnuj również z marchwi, dyni i buraków.

Posiłki możesz jeść w postaci warzywnych zup, sałatek lub koktajli z warzyw i owoców. Twoje posiłki mogą też składać się z kiszonek oraz warzyw na parze lub surowych. W tym dniu nawodnienie jest niezwykle ważne – wypijaj minimum 2 litrów wody!

Dzień przed detoxem dieta powinna składać się z:

  • Warzywa - surowe, przetarte lub delikatnie zblanszowane, wyeliminuj jednak rośliny strączkowe, skrobiowe oraz kiszonki,
  • Owoce (w tym awokado) - zarówno surowe jak i przetarte,
  • Zdrowe oleje – oliwa extra virgin lub olej kokosowy,
  • Orzechy, migdały, nasiona oraz pestki,
  • Do picia mineralna woda oraz delikatne ziołowe herbaty.

W trakcie kuracji

Rozpoczynamy intensywne oczyszczanie! Soki pij regularnie – co 2-3 godziny, w rekomendowanej kolejności umieszczonej na etykiecie. Pierwszy wypij do godziny po obudzeniu, a ostatni najlepiej spożyć 2 lub 3 godziny przed pójściem spać.

Pij soki powoli i małymi łyczkami – dzięki temu Twój organizm będzie lepiej przyswajał składniki odżywcze. Pamiętaj o dodatkowym piciu wody

W założeniu dieta sokowa powinna zastąpić wszystkie posiłki w ciągu dnia, ale jeśli poczujesz głód, który będzie trudny do opanowania, możesz zjeść zdrową przekąskę. Możesz sięgnąć na przykład po:

porcję delikatnego bulionu warzywnego, niewielką ilość warzyw lub owoców, np. jabłko, ogórka, marchewkę, kilka łodyg selera naciowego, połowę awokado, kilka sztuk orzechów lub małą sałatkę z liściastych warzyw.

Kuracja oczyszczająca dostarcza mniej energii w stosunku do całkowitego zapotrzebowania energetycznego, dlatego ogranicz swoją aktywność fizyczną do lekkich ćwiczeń, takich jak spacery, stretching lub joga. Zamiast wysiłku zdecyduj się na odpoczynek i sen. W detoksykacji może pomóc też gorąca kąpiel, prysznic, a także relaksacyjne masaże, sauna i zabiegi złuszczające.

W trakcie trwania detoksu możesz spotkać się z uczuciem dyskomfortu i osłabieniem. Szczególnie w ciągu pierwszych dwóch dni jej trwania. To dlatego, że Twój organizm przechodzi wiele zmian. Jeśli pojawią się nudności lub zaparcia sięgnij po ziołowe herbaty ułatwiające wypróżnianie. Jeśli problemy nie miną konieczna będzie priobiotykoterapia lub wykonanie lewatywy.

Po diecie sokowej

Po diecie sokowej trwa tzw. okres „wyjścia” z kuracji. Jest to czas, w którym układ pokarmowy stopniowo powinien wychodzić ze stanu spoczynku. W tych dniach wprowadzane są do diety stałe pokarmy. Codzienna dieta powinna być podobna do tej przed rozpoczęciem kuracji i opierać się na spożywaniu warzyw i owoców. Nie rezygnuj z nabytych nawyków, czyli po przebudzeniu wypij ciepłą wodę z cytryną, pij 2 litrów wody dziennie, jedz co 3-4 godziny i nie zwiększaj drastycznie wielkości porcji posiłków. Dokładnie gryź każdy kęs, bo proces trawienny zaczyna się już w jamie ustnej.

1 dzień po detoksie

Tuż po skończeniu diety sokowej jedz wyłącznie owoce i warzywa - surowe lub lekko zblanszowane. Możesz także włączyć posiłki w formie płynnej, czyli koktajle, zupy kremy lub smoothie.

Dzień po detoksie możesz jeść:

  • Warzywa - surowe, przetarte lub delikatnie zblanszowane, wyeliminuj jednak rośliny strączkowe, skrobiowe oraz kiszonki,
  • Owoce (w tym awokado) - zarówno surowe jak i przetarte,
  • Zdrowe oleje – oliwa extra virgin lub olej kokosowy,
  • Orzechy, migdały, nasiona oraz pestki,
  • Do picia mineralna woda oraz delikatne ziołowe herbaty.

2 dni po detoksie

W drugim dniu możesz już jeść warzywa o wyższej zawartości skrobi oraz rośliny strączkowe. Rekomendujemy, żeby produkty odzwierzęce wprowadzić później. Dodatkowo w diecie nadal powinny się pojawiać:

  • Warzywa - surowe, przetarte lub delikatnie zblanszowane. Nie powinno wśród nich zabraknąć roślin strączkowych, skrobiowych oraz kiszonek,
  • Owoce (w tym awokado) - zarówno surowe jak i przetarte,
  • Oliwa extra virgin lub olej kokosowy,
  • Orzechy, migdały, nasiona oraz pestki,
  • Do picia – ziołowe herbaty i woda.

3-4 dni po detoksie

W 3-4 dniu po detoksie do jadłospisu możesz dodać chudą rybę przygotowaną na parze, a do tego możesz zjeść niewielką ilość kaszy lub brązowego ryżu. Dietę należy nadal uzupełniać o:

  • Warzywa - surowe, przetarte lub delikatnie zblanszowane. Nie powinno wśród nich zabraknąć roślin strączkowych, skrobiowych oraz kiszonek,
  • Owoce (w tym awokado) - zarówno surowe jak i przetarte,
  • Ryba – wybieraj gatunki białych ryb np. dorsz, halibut, miruna, morszczuk lub mintaj,
  • Kasze i ryże - np. kasza jaglana, ryż dziki oraz brązowy,
  • Oleje pochodzenia roślinnego – oliwa extra virgin lub olej kokosowy,
  • Orzechy, migdały, nasiona oraz pestki,
  • Do picia mineralna woda oraz delikatne ziołowe herbaty.

5 dni po detoksie i później

Po 5 dniach możesz zacząć wracać do codziennej diety. Stopniowo możesz włączać pozostałe produkty. Rekomendujemy zacząć od chudego mięsa (mięso drobiowe, królik), następnie pełnoziarniste produkty zbożowe, a potem nabiał i czerwone mięso.

Dla zachowania efektów diety oczyszczającej ważne jest kontynuowanie zdrowego odżywiania. Warto z codziennego menu wyrzucić posiłki zawierające białą mąkę i cukier, zrezygnować z przetworzonych produktów oraz fast-food’ów, a także ograniczyć spożycie alkoholu i wykluczyć palenie papierosów.