Podobnie jak wiele tradycyjnych potraw i napojów – np. jaja, masło, olej kokosowy i sól – wino zostało uznane za dobre dla naszych organizmów, następnie zyskało złą sławę, a teraz, według najnowszych wytycznych, ponownie zauważono jego pozytywne oddziaływanie na nasze zdrowie. Te nieścisłości wynikają z tego, że każdy z nas ma inny materiał genetyczny, który prawdopodobnie odgrywa rolę w kwestii tego, jaka żywność i napoje są optymalne. Nie istnieje jedno, uniwersalne podejście, które pasowałoby do wszystkich.
Istnieją udokumentowane korzyści zdrowotne płynące z picia małych ilości wina.
Czerwone wino jest zwykle uważane za zdrowsze niż białe, ze względu na wysoką zawartość antocyjanów – polifenoli bogatych w kolory, które można znaleźć w skórze winogron. Jednak nowsze badania sugerują, że w niektórych przypadkach białe wino może być równie korzystne.
Oto niektóre z badanych zalet wina:
W pewnym badaniu zarówno czerwone, jak i białe wino, obniżyło poziom kilku markerów stanu zapalnego u zdrowych kobiet, ale czerwone wino miało bardziej znaczący (korzystny) wpływ.
Naukowcy zauważyli zmniejszenie wskaźników stanu zapalnego i utlenionego „złego” cholesterolu LDL, podając sycylijskie czerwone wino zdrowym dorosłym, którzy nie spożywali (lub spożywali bardzo rzadko) czerwonego wina.
Wszyscy słyszeliśmy, że tradycyjna dieta śródziemnomorska – która często zawiera czerwone wino – wiąże się ze zdrowiem i długowiecznością, ale czy czerwone wino może poprawić markery, gdy dieta jest daleka od ideału?
W pewnym małym badaniu naukowcy zmierzyli efekt spożywania posiłku w stylu śródziemnomorskim i posiłku z restauracji typu fast food, zarówno z czerwonym winem, jak i bez niego. Okazało się, że w porównaniu z grupą, która nie piła, osoby spożywające czerwone wino miały niższe ilości utlenionego złego cholesterolu (LDL) i zwiększoną ekspresję genów antyoksydacyjnych, zarówno dla posiłku śródziemnomorskiego, jak i dla posiłków z fast foodu.
Wiele badań wykazało, że czerwone wino podnosi „dobry” cholesterol HDL i obniża utleniony LDL, ale ostatnie badania wykazały, że białe wina mogą być równie korzystne. Według badań, bogate w przeciwutleniacze tyrosol i hydroksytyrosol mogą zapewnić kardioprotekcję podobną do czerwonego wina.
Należy jednak pamiętać, że spożycie wina ma związek z chorobą sercowo-naczyniową, jaką można przedstawić na krzywej J (tendencja lekkiego obniżenia, po którym następuje gwałtowny wzrost). Jedno z badań wykazało, że 150 ml wina dziennie mieści się w granicy rozsądku, ale wysokie spożycie jest już szkodliwe. 1-2 kieliszki dziennie dla mężczyzn i 1 dziennie dla kobiet to optymalna ilość do spożycia.
Według jednego z badań, spożywanie czerwonego wina przez cztery tygodnie znacząco zwiększa obecność pożytecznych bakterii, takich jak Bifidobacterium. Naukowcy są przekonani, że polifenole służą jako prebiotyk (pokarm dla bakterii probiotycznych). Inne badanie przeprowadzone w Holandii wykazało, że wino, kawa i herbata mają działanie prebiotyczne, które zwiększa różnorodność flory jelitowej.
W pewnym siedmioletnim badaniu, w którym uczestniczyło ponad 5000 osób, naukowcy doszli do wniosku, że umiarkowane spożycie wina poprawia wydajność poznawczą. Mimo wielu pozytywnych wartości, wino to alkohol, który – spożywany w nadmiarze – wiąże się z wieloma nieprzyjemnymi konsekwencjami. Jego nadmierne picie w negatywny sposób wpłynie na zdrowie.