W poniższym artykule przyjrzymy się bliżej temu, czym jest kawa kuloodporna, co ją wyróżnia oraz jakie są jej potencjalne zalety i wady. Czy kawa kuloodporna jest odpowiednia dla osób stosujących dietę ketogeniczną? Czy jest bezpieczna dla każdego organizmu? Odpowiedź na te pytania znajdziesz w naszym artykule.
Przeczytaj również: Co wypłukuje magnez z naszego organizmu?
Kuloodporna kawa to napój, łączący zwykłą kawę z olejem i masłem. Jej oryginalna nazwa to bulletproof coffee, można spotkać się także z określeniem kawa pancerna. Do powstania tego napoju przyczynił się amerykański przedsiębiorca Dave Asprey. Stworzył on formułę pancernej kawy na wzór herbaty pitej podczas podróży do Nepalu. Herbata zmieszana była z masłem zrobionym z mleka jaków. Asprey utworzył nowy przepis wymieniając herbatę na kawę, a do masła dodał olej MCT. Wynikiem tego jest kuloodporna kawa, której celem jest dostarczenie organizmowi zastrzyku energii oraz zwiększenie koncentracji.
Więcej informacji odnośnie picia kawy można znaleźć w naszym artykule Kawa na diecie - pomaga czy szkodzi?
Kawa bulletproof to niezwykle popularny element diety ketogenicznej. Osoby promujące kuloodporną kawę twierdzą, że pasuje ona do ketogenicznego planu żywieniowego – zawiera dużą ilość tłuszczu, przy braku węglowodanów. Częstym przypadkiem w kwestii stosowania tej diety jest zastępowanie śniadania kawą z tłuszczem. Wiele osób wierzy również w to, że samo stosowanie kawy kuloodpornej pozwoli im na szybkie schudnięcie. Takie podejście jest błędem i istnieje duże prawdopodobieństwo, że wywoła to negatywne konsekwencje w funkcjonowaniu organizmu. Ponadto kawa kuloodporna w godzinach porannych ma utrzymywać organizm w ketozie - stanie metabolicznym, w którym organizm spala tłuszcz, a nie glukozę - dlatego jest popularna wśród osób na diecie ketonowej. Mikstura wygląda jak spieniona latte i naturalnie ma bogatą, kremową konsystencję. Pancerna kawa nie jest jednak w stanie zastąpić pożywnego śniadania. Ze względu na dodatek oleju i masła zawiera dużą ilość tłuszczów nasyconych, odpowiedzialnych za rosnący poziom złego cholesterolu i trójglicerydów, przy ograniczeniu błonnika oraz substancji mineralnych.
Więcej o diecie ketogenicznej dowiesz się tutaj: Czy dieta ketogeniczna jest zdrowa?
Jeśli zastanawiasz się nad włączeniem kawy kuloodpornej do swojej diety, warto sprawdzić, czy poziom cholesterolu w Twojej krwi nie jest podwyższony. Aktualną radą dla osób z problemami z cholesterolem jest unikanie w diecie wysokiego poziomu tłuszczów nasyconych, w tym masła. Dlatego w przypadku zaburzeń w gospodarce lipidowej odradza się stosowania kawy bulletproof.
Inną grupą, która powinna uważać na kawę z tłuszczem są kobiety w ciąży i karmiące piersią, którym zaleca się ograniczenie spożycia kofeiny i zbilansowaną dietę, dlatego kawa kuloodporna nie będzie odpowiednia również dla tej grupy.
U niektórych osób, które są wrażliwe na działanie kofeiny, regularne jej spożywanie, w jakiejkolwiek formie, może zwiększać niepokój, bóle głowy i powodować zaburzenia snu.
Należy także pamiętać, że nie ma podstaw naukowych, które mogłyby poprzeć pozytywne właściwości bulletproof coffee. Trzeba pamiętać, że przepis na kawę kuloodporną pochodzi od społeczeństwa mieszkającego w Tybecie, którego styl i warunki życia diametralnie różnią się od naszego.
Przygotowanie bulletproof coffee może wydawać się nieco nietypowe, ale nie jest skomplikowane.
Sposób przygotowania: Zaparz kawę. Rozpuść w niej masło i olej, a następnie wszystkie składniki wlej do blendera. Miksuj 20-30 sekund, by pojawiła się pianka. Dokładnie zblenduj cały płyn, by tłuszcz wymieszał się z kawą. Powinna mieć jednolitą i kremową konsystencję.
Sposób przygotowania: Włóż kawę do blendera,. Dodaj olej MCT, kakao w proszku, gałkę muszkatołową i cynamon. Miksuj na wysokich obrotach do uzyskania kremowej konsystencji z dużą ilością piany. Wlej do rozgrzanej filiżanki i posyp sproszkowaną czekoladą.
Sposób przygotowania: Włóż kawę do blendera. Dodaj masło i olej MCT i zmiksuj. Wlej miksturę do filiżanki do cappuccino. Podgrzej mleko migdałowe i spień, aż utworzy się gruba warstwa piany z niewielką ilością ciepłego mleka migdałowego pod spodem. Wlej mleko do kawy, w razie potrzeby przytrzymując piankę łyżką. Nałóż piankę na wierzch. Podawaj ze szczyptą cynamonu (opcjonalnie).
Sposób przygotowania: W naczyniu blendera umieść około 1 kubka gorącej kawy (bez fusów), mleko kokosowe, olej kokosowy, masło klarowane, szczyptę cynamonu oraz opcjonalnie słodzik. Blenduj, aż do połączenia składników i powstania lekkiej pianki. Przelej do szklanki. Posyp wiórkami kokosowymi.
Jeśli masz dodatkowe pytania zachęcamy do kontaktu z dietetykiem Body Chief pod numerem telefonu +48 601 444 466 lub adresem e-mail [email protected]