Warzywa i owoce znajdują się u podnóża Piramidy Zdrowego Żywienia IŻŻ, co oznacza, że powinny stanowić podstawę naszej diety. Są doskonałym źródłem witamin, składników mineralnych, a także błonnika pokarmowego. Zachwycają różnorodnością, smakiem oraz możliwościami ich przygotowania. Wybierając sezonowe produkty stawiamy na naturalnie występujące w naszym klimacie w danej porze roku warzywa i owoce, które charakteryzują się najwyższą świeżością oraz gęstością odżywczą. W supermarketach wiele produktów jest dostępnych przez cały rok, co może uśpić naszą czujność. Warto zapoznać się z listą warzyw i owoców, których zbiory przypadają na daną porę roku.
Przed nami jesień, czyli najbardziej kolorowa pora roku! Drzewa nabierają pięknych barw czerwieni, a na stołach zaczynają królować jesienne warzywa i owoce, czyli między innymi dynie, buraki, orzechy, gruszki czy jabłka. Przygotowaliśmy listę warzyw i owoców, z których warto korzystać planując swój jesienny jadłospis.
Jesienne warzywa: Pomidor, Papryka, Cukinia, Bakłażan, Dynia, Cykoria, Brokuły, Kalafior, Brukselka, Seler, Buraki, Ziemniaki, Marchew, Czosnek, Cebula, Pietruszka, Por, Jarmuż, Sałata lodowa i masłowa.
Jesienne owoce: Jabłka, Gruszki, Śliwki, Winogrona, Żurawina, Pigwa, Jeżyny, Kasztany, Orzechy włoskie, Grzyby.
W naszym cateringu również zagościła jesień! Czeka na Ciebie między innymi: pyszne ciasto dyniowe, bigos z cukinii, pełnoziarniste placuszki z śliwką, buraczany hummus, owsianka z pieczonym jabłkiem oraz wiele innych jesiennych propozycji. Sprawdź jakie właściwości odżywcze kryją się za warzywami i owocami z naszego menu, a jeśli potrzebujesz pomocy z doborem diety – skontaktuj się z naszymi dietetykami.
Z utęsknieniem wyczekuje się sezonu na dynie, która z powodzeniem wykorzystywana jest w kuchni. Sprawdza się zarówno w słodkich jak i wytrwanych przepisach. Stanowi źródło beta-karotenu, który jest prekursorem witaminy A odpowiedzialnej między innymi za prawidłową pracę narządu wzroku. Warto też zwrócić uwagę na pestki dyni, które zawierają witaminę E. Jest ona nazywana „witaminą młodości” dzięki jej właściwością przeciwutleniającym i opóźnianiu procesów starzenia.
Zawierają witaminę K, która wspomaga mineralizacje kości, a także pewne ilości witamin z grupy B mających wpływ na układ nerwowy oraz dobre samopoczucie. Dzięki zawartości błonnika pokarmowego i polifenoli śliwki regulują pracę układu pokarmowego i zapobiegają zaparciom. Najwięcej substancji aktywnych znajdziemy pod skórką.
To łagodne w smaku jesienne warzywo ma wiele zastosowań w kuchni, a do tego jest niskokaloryczne. Nie obciąża układu pokarmowego, a przy okazji dostarcza cennych witamin i składników mineralnych. Stanowi dobre źródło potasu, który jest odpowiedzialny za prawidłową pracę serca.
Buraki mogą stanowić ważny element diety, swoje korzystne dla zdrowia właściwości zawdzięcza dużej zawartości flawonoidów. Mają działanie obniżające poziom cholesterolu, dlatego poleca się je osobom z nadciśnieniem tętniczym.
Na świecie jest wiele odmian jabłek, a w Polsce uprawia się ich około 60. Różnorodność smaków, tekstur oraz możliwości ich wykorzystania sprawia, że jabłka często goszczą w naszych domach. Są bogate w witaminę C, błonnik pokarmowy oraz antyoksydanty chroniące przed działaniem wolnych rodników. Regularne spożycie jabłek pozwala obniżyć poziom cholesterolu LDL we krwi.
Witaminy i składniki mineralne dostarcza się z różnych produktów spożywczych, jednak warto mieć świadomość jak wiele zawdzięczamy warzywom i owocom. Wybór sezonowych i lokalnych produktów wpływa na smak potraw, dlatego korzystaj i wprowadź do swojego menu to co ma do zaoferowania polska jesień.