Dieta przy dnie moczanowej, która atakuje przede wszystkim stawy, jest jednym z narzędzi wspierających w walce z chorobą. Dna moczanowa powstaje w wyniku wysokiego stężenia kwasu moczowego we krwi. Dieta, która jest zalecana w trakcie wystąpienia choroby zakłada wiele wykluczeń. Zobacz, czego nie wolno jeść przy dnie moczanowej oraz jak powinna wyglądać dieta moczanowa.
Przeczytaj również o diecie na stres - co jeść, aby zmniejszyć nerwy.
Dna moczanowa (hiperurykemia), zwana również skazą moczanową to rodzaj zapalenia stawów, którego przyczyną jest nadmierne stężenie kwasu moczowego we krwi. Wynika to z zaburzeń przemiany materii, w szczególności zaburzeń katabolizmu puryn. Puryny należą do grupy aromatycznych związków organicznych, które naturalnie występują w produktach spożywczych, szczególnie tych bogatych w białko. Na drodze przemian metabolicznych puryny są przekształcane w kwas moczowy. Przyjmuje się, że prawidłowe stężenie kwasu moczowego we krwi u kobiet powinno wynosić od 150 do 340 μmol/l, a u mężczyzn 200-420 μmol/l.
Dna moczanowa rzadko dotyczy młodych ludzi. Największy odsetek zachorowań obejmuje osoby po 40 roku życia, w szczególności mężczyzn. Pierwszym objawem choroby jest pojawiający się ból w okolicach stawów (zazwyczaj w nocy lub nad ranem), który związany jest z rozwijającym się stanem zapalnym. Dodatkowo przy hieperurykemii może wystąpić gorączka, dreszcze i guzki dnawe.
Dna moczanowa jest chorobą przewlekłą, dlatego wprowadzone zmiany żywieniowe, jak i styl życia powinny być długotrwałe. Oprócz stosowania właściwej diety, istotnym elementem wpływającym na zmniejszenie objawów choroby jest unikanie stresu, nadmiernej redukcji masy ciała (w krótkim czasie) oraz intensywnego wysiłku fizycznego. Należy również zadbać o utrzymywanie odpowiedniej ciepłoty ciała oraz całkowicie wykluczyć używki, np. alkohol, papierosy. Dieta przy hiperurykemii powinna być urozmaicona i prawidłowo zbilansowana pod kątem podaży białka, tłuszczu, węglowodanów oraz witamin i składników mineralnych.
Wykazano, że podaż białka na poziomie ok. 15%-30%, tłuszczu ok. 30%-35% i węglowodanów ok. 50%-55% oraz uzupełnienie podaży wody na poziomie 3l przynosi korzyści zdrowotne u chorego. Dodatkowo stwierdzono pozytywny wpływ błonnika pokarmowego, folianów i witaminy C w diecie pod kątem łagodzenia stanów zapalnych.
Chcąc zbilansować odpowiednio skomponowany jadłospis dedykowany osobom, które zmagają się z dną moczanową warto zapoznać się z tabelką produktów zakazanych i dozwolonych w tej jednostce chorobowej.
Produkty dozwolone |
Produkty zabronione |
Mięso: w ograniczonych ilościach wołowina, wieprzowina, drób
Ryby: sandacz, dorsz, mintaj, pstrąg |
Wywary z kości i mięsa, esencjonalne rosoły, galarety mięsne i rybne, konserwy mięsne i rybne, ryby z rodzin śledziowatych (sardynki, szproty, śledzie), tłuste ryby, podroby, Wszystkie wędliny |
Mleko, napoje fermentowane mleczne (kefir, jogurt, maślanka, mleko acidofilne), sery białe chude (twarogowe) |
Sery białe tłuste, podpuszczkowe, pleśniowe i topione |
Masło (małe ilości), śmietana (małe ilości), które w przypadku hiperlipidemii są zabronione |
Tłuszcze zwierzęce (łoj, słonina, boczek) |
Owoce |
Rabarbar |
Warzywa kapustne z wyjątkiem brokułów, pomidorów, chrzanu |
Suche nasiona roślin strączkowych, soczewica, fasolka szparagowa, groszek zielony, kukurydza, szczaw, szpinak |
Produkty zbożowe, głownie ryż |
|
Miód, dżemy, marmolady – są zabronione w przypadku cukrzycy i/lub hipertriglicerydemii |
|
Soki owocowe |
|
Herbaty ziołowe i owocowe |
Herbata czarna |
Wody mineralne i alkaliczne |
Używki: alkohol, kawa naturalna, kakao, ostre przyprawy i marynaty |
Źródło:Praktyczny podręcznik dietetyki, Jarosz M. (red.), IŻŻ, Warszawa, 2010
Jadłospis osób z hiperurykemią powinien bazować na regularnie spożywanych 5 posiłkach. Z uwagi na to, że 60% pacjentów z dną moczanową zmaga się z otyłością, warto, aby dieta była niskoenergetyczna (nie mniej niż 1200 kcal). Zaproponowane posiłki powinny być skomponowane z zalecanych produktów przy uwzględnieniu odpowiedniej podaży białka, węglowodanów oraz tłuszczy.
Przykładowy jadłospis w diecie osoby chorującej na dnę moczanową może wyglądać następująco:
Śniadanie
Placuszki twarogowe z owocami
II Śniadanie
Smoothie owocowo-warzywne oraz orzechy włoskie
Obiad
Krupnik oraz warzywne leczo na bazie soczewicy z brązowym ryżem
Podwieczorek
Pieczywo chrupkie z pastą warzywną i nasionami słonecznika
Kolacja
Sałatka warzywna z gotowaną szynką oraz bułką grahamką
Jeśli masz dodatkowe pytania zachęcamy do kontaktu z dietetykiem Body Chief pod numerem telefonu +48 601 444 466 lub adresem e-mail [email protected]