Uwaga, zgadywanka! Lubią ją duzi i mali. Aż 62% Polaków je je raz w miesiącu. Dzieli internet na pół przez dodanie ananasów. Zdecydowanie jest to danie, które podbiło serca całego świata. Co to za posiłek? Tak - to PIZZA! Dla wszystkich miłośników zdrowego odżywiania i włoskiej kuchni przygotowaliśmy prawdziwy hit - przepis na zdrową, dietetyczną pizzę. Jednak zacznijmy od początku...
- Z tego artykułu dowiesz się:
- Pizza - pochodzenie potrawy
- 10 ciekawostek o pizzy
- Dietetyczna pizza - charakterystyka
- Dietetyczna pizza - wiele przepisów
- Pizza dietetyczna na bazie otrębów
- Dietetyczna pizza z kalafiora
- Pizza dietetyczna bezglutenowa z cukini
Przeczytaj również: Przepis na zdrową nutellę.
Skąd pochodzi Pizza?
Słowo „pizza” pochodzi od łacińskiego „picea”, które oznacza po prostu placek powstały z wody i mąki. Takim plackiem żywili się biedni mieszkańcy Neapola.
Sytuacja zmieniła się dopiero w XVII wieku – wówczas do pizzy dodano sos pomidorowy, który do teraz pozostał jej nieodłącznym składnikiem. Wtedy danie docenili również zamożniejsi mieszkańcy Włoch.
Słynna pizza neapolitańska powstała w 1889 roku. Przyrządził ją Raffaele Esposito na cześć królowej Włoch – Małgorzaty Sabaudzkiej. Składała się z sosu pomidorowego, mozzarelli oraz bazylii. Tak dobrane dodatki miały symbolizować barwy włoskiej flagi – czerwień, biel i zieleń. Od tej pory znajdziemy tę pozycję w menu każdej włoskiej restauracji pod nazwą Pizza Margherita.
10 ciekawostek o Pizzy, dzięki którym zabłyśniesz w towarzystwie
- 1. W Mc Donald’s sprzedawano pizzę! W 1989 roku w najpopularniejszej sieci fast food – McDonald – sprzedawano pizzę. Jednak nie zadomowiła się tam na długo. Jej wypiekanie trwało 11 minut, co nie wpisywało się w ideę szybkiej obsługi.
- 2. Neapol szczyci się daniem do tego stopnia, że otworzono tam muzeum pizzy. Poznamy tam historię jej powstania oraz specyfikę wypieku w tradycyjnym piecu opalanym drewnem. W muzeum znajduje się również fotogaleria, przedstawiająca gwiazdy, m.in.: Sophia Loren, które próbują neapolitańskiego przysmaku.
- 3. Najstarsza pizzeria świata znajduje się w Neapolu. Antica Pizzeria Port’Alba, bo tak się nazywa, została otworzona w 1830 roku i funkcjonuje do dzisiaj.
- 4. Hawajska ma niewiele wspólnego z Hawajami. W rzeczywistości tę recepturę opracował Grek w Kanadzie.
- 5. Kto je najwięcej pizzy? Statyski są szokujące. Włosi i Amerykanie wcale nie przodują w statystykach dotyczących liczby spożywanych pizz. Najwięcej włoskiego specjału jedzą w Norwegii oraz w Niemczech.
- 6. Jesli już mowa o Amerykanach... Czy wiesz, że ten naród przoduje w innej kategorii? Mieszkańcy ameryki północnej rocznie zjadają 114 000 TON pepperoni, a 40% z nich jada pizzę przynajmniej raz na tydzień.
- 7. W Japonii króluje dość nietypowa pizza – z kalmarami, majonezem, ziemniakami i bekonem.
- 8. Najdroższą pizzę zjemy w kanadyjskiej restauracji. Za jeden kawałek zapłacimy aż 450$. Co na niej znajdziemy? Kawałki homarów, wędzonego łososia, krewetki, czarne dorsze z Alaski i rosyjski kawior Osetra.
- 9. Największa na świecie okrągła pizza miała średnicę ok. 40 metrów. Była bezglutenowa i ważyła ponad 23 tony!
- 10. Najdłuższa z kolei miała ok. 1600m długości. Przy jej przygotowaniu pracowało ponad 80 kucharzy, a do ułożenia potrzebowane 800 stolików.
Dietetyczna pizza - charakterystyka
Dietetyczna pizza musi mieć przede wszystkim mniej kalorii, by była zdrowsza od tradycyjnej pizzy. Warto więc zastanowić się, jakich składników użyjemy nie tylko do stworzenia ciasta na fit pizzę, ale również do przyozdobienia naszej potrawy. Przygotowaliśmy kilka wskazówek, jak zrobić zdrową pizzę:
- - dodaj na pizzę mniej sera lub zastąp go możliwie jak najchudszym (istnieje wiele serów w wersji light),
- - zrezygnuj z ciężkich, tłustych wędlin i mięs i zastąp je zdrowszymi odpowiednikami (przykład - zamień boczek na kurczaka),
- - ciasto na pizzę przygotuj z mąki razowej,
- - skorzystaj z alternatywnych przepisów na spód pizzy (pizza z kalafiora? otrębów? teraz to możliwe!),
- - nie używaj niezdrowych sosów do pizzy (zastąp je np. domowym sosem jogurtowo - czosnkowym lub zdrowymi oliwami z oliwek),
- - w formie dodatków do pizzy wykorzystuj warzywa (doskonale sprawdzą się rukola, kukurydza, papryka, pieczarki, szpinak).
Dietetyczna pizza - wiele przepisów
Pytanie, które zadaje sobie każdy fan włoskiej kuchni, kultury i przypraw, który jednocześnie stara się zdrowo odżywiać - czy można stworzyć w domowych warunkach ciasto na dietetyczną pizzę? Oczywiście, że tak! Trudno zrezygnować przecież na dobre z ulubionej potrawy, natomiast pizze dostępne w restauracjach często są zbyt kaloryczne, by swobodnie po nie sięgnąć. Niektóre firmy wprowadzają do oferty fit pizzę, ale można wykonać ją także samodzielnie i mieć frajdę z rodziną i przyjaciółmi. Istnieje wiele przepisów na dietetyczną pizzę, a wręcz wydawać mogłoby się, że jest ich nieskończona ilość! Wszak może tu ponieść nas tylko nasza dietetyczna fantazja. Wybraliśmy jednak kilka sprawdzonych przepisów na zdrową pizzę.
Pizza dietetyczna na bazie otrębów owsianych
Otręby owsiane pomogą stworzyć niesamowitą alternatywę dla klasycznej pizzy. Ten przepis na fit pizzę sprawdzi się doskonale w przypadku diety o ograniczonej liczbie węglowodanów.
- Składniki potrzebne do przyrządzenia dietetycznej pizzy z płatków owsianych
- - cztery jajka
- - 12 łyżek otrębów owsianych
- - 4 łyżki naturalnego serka homogenizowanego
- - szczypta soli
- - pół łyżeczki proszku do pieczenia
- - 10 plastrów chudej szynki (drobiowej lub z indyka)
- - przecier pomidorowy
- - łyżeczka słodkiej papryki
- - zióła (bazylia, oregano itp.)
- - 1 duża cebula
- - 2 ząbki czosnku
- - 6 pieczarek
- - pomidor
Sposób przygotowania:
- 1. Jajka zmieszaj z serkiem oraz ze szczyptą soli i proszkiem do pieczenia. Dodaj otręby i mieszaj dalej. Przygotowaną masę odstaw na bok (na przynajmniej 15 minut), aby zdążyła zgęstnieć.
- 2. W tym czasie pokrój cebulę w kostkę i rozgnieć czosnek – wrzuć na patelnię, zalej łyżką wody i duś pod przykryciem.
- 3. Zgęstniałą masę na ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia (nie musimy dodawać tłuszczu). Piecz przez 15 minut w temperaturze 200 stopni.
- 4. Do cebuli oraz czosnku dodaj szklankę przecieru pomidorowego, paprykę oraz zioła i dusimy przez kilka minut. Następnie posmaruj upieczone ciasto przygotowanym przecierem, a na wierzch połóż pokrojone plastry szynki, pieczarek oraz pomidorów lub inne ulubione składniki. Podpiecz jeszcze przez kolejne 10 minut.
Pizza z kalafiora
Pizza z kalafiora to niezwykle prosta i pyszna do zrobienia fit alternatywa włoskiego dania. Nie wykorzystasz tutaj ani mąki, ani drożdzy, czy też proszku do pieczenia.
- Składniki potrzebne do przyrządzenia dietetycznej pizzy z kalafiora
- - 550 g ugotowanego kalafiora (1 sztuka)
- - 50 g tartego parmezanu
- - 1 małe jajko
- - pół łyżeczki soli
- - szczypta pieprziu
- - sos pomidorowy oraz dodatki do przyozdobienia
Sposób przygotowania:
- 1. Ugotuj kalafior i poczekaj aż ostygnie.
- 2. Zmiksuj ugotowany kalafior na gładko. Po zmiksowaniu odciśnij otrzymaną pulpę z nadmiaru wody.
- 3. Do odciśnietej masy kalafiorowej wbij małe jajko, dodaj ok. 50 gramów drobno startego sera.
- 4. Przypraw i piecz od 8 do 12 minut.
Dietetyczna pizza bezglutenowa z cukini
Pizza dietetyczna, która idealnie sprawdzi się w trakcie diety bezglutenowej. Znana także jako pizza z cukini, ze względu na wykorzystanie warzywa do stworzenia spodu.
- Składniki potrzebne do przyrządzenia zdrowej fit pizzy z z cukini
- - duża cukinia (lub bakłażan)
- - pół szklanki tartego sera (parmeza lub grana padano)
- - pół szklanki migdałów
- - białko jaja
Sposób przygotowania:
- 1. Zetrzyj cukinię (lub bakłażan) na drobnej tarce.
- 2. Wymieszaj z pozostałymi składnikami.
- 3. Wyrównaj ciasto i piecz ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 230 stopni.