wróć do listy aktualności
data.title
20-03-2024 Porady

Wiosenne przepisy – wprowadź świeżość na swój stół

Wiosna to czas odrodzenia, kiedy przyroda budzi się do życia, a na naszych talerzach pojawiają się świeże, sezonowe składniki pełne witamin i składników mineralnych. Jest to idealna pora na eksperymentowanie w kuchni i cieszenie się lekkimi, pełnymi smaku potrawami. Dziś podzielimy się z Wami przepisami na lekkie wiosenne dania, które z pewnością przypadną do gustu całej rodzinie, w tym także dzieciom.

Wiosenna sałatka z roszponką i fetą z dressingiem miodowo-cytrynowym

Składniki:

      • • Roszponka – 100 g (4 garście)
      • • Rzodkiewka – 120 g (1 pęczek)
      • • Ser feta – 100 g (4 plastry)
      • • Orzechy nerkowca – 25 g (garść)
      • • Sezam – 5 g (1 łyżeczka)

Dressing:

      • • Miód – 10 g (1 łyżeczka)
      • • Sok z cytryny – 30 ml (3 łyżki)
      • • Sól – 0,3 g (1 szczypta)
      • • Pieprz czarny, świeżo mielony – 0,3 g (1 szczypta)
      • • Oliwa z oliwek – 20 ml (2 łyżki)

Sposób przygotowania:

      • 1. Umyj warzywa. Pokrój rzodkiewkę w ćwiartki, a fetę w kostkę.
      • 2. Posiekaj orzechy i podpraż je razem z sezamem na suchej patelni.
      • 3. Wymieszaj razem miód, sok z cytryny, oliwę i przyprawy.
      • 4. Roszponkę wymieszaj z dressingiem i przełóż do miseczki lub głębokiego talerza. Na sałacie ułóż fetę, rzodkiewkę i podprażone orzechy i sezam.

Makaron z rzodkiewkowym pesto

Składniki:

      • • Makaron spaghetti – 200 g
      • • Rzodkiewka – 180 g (1 pęczek z listkami)
      • • Czosnek – 10 g (2 ząbki)
      • • Słonecznik – 25 g (1 garść)
      • • Sól – 0,3 g (1 szczypta)
      • • Oliwa z oliwek – 100 ml (10 łyżek)
      • • Świeża bazylia – 5 g (5 listków)
      • • Parmezan – 10 g (1 łyżka)
      • • Groszek zielony – 240 g (1 puszka)

Sposób przygotowania:

      • 1. Ugotuj makaron al dente. Po gotowaniu odlej około 4 łyżki wody spod makaronu.
      • 2. Dokładnie umyte listki rzodkiewki wrzuć do blendera, dodaj słonecznik, sól, czosnek, bazylię i oliwę. Wszystko razem zmiksuj. Rzodkiewki drobno pokrój i dodaj do pesto.
      • 3. Makaron przełóż do miski lub garnka, dodaj przygotowane pesto, wodę spod makaronu i odsączony groszek.
      • 4. Posyp startym parmezanem i udekoruj świeżą bazylią.

Lekki twarożek z zieloną cebulką

Składniki:

      • • Ser twarogowy półtłusty – 200 g (1 kostka)
      • • Szczypiorek – 20 g (1 pęczek)
      • • Cebula dymka – 30 g (1 sztuka)
      • • Jogurt naturalny - 100g (4 łyżki)
      • • Sól – 0,3 g (1 szczypta)
      • • Pieprz czarny, świeżo mielony – 0,3 g (1 szczypta)

Sposób przygotowania:

      • 1. Do miski przełóż twaróg i śmietanę, wszystko razem rozgnieć.
      • 2. Szczypiorek i cebulkę dokładnie umyj i drobno posiekaj a następnie dodaj do twarożku.
      • 3. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj z ulubionym pieczywem i warzywami.

Dzięki wiosennym przepisom na naszych talerzach pojawiają się świeże smaki i zdrowe składniki, które idealnie komponują się z panującą porą roku. Czy to lekka sałatka, wyjątkowy makaron czy pyszny twarożek, te dania zachwycą podniebienia i dodadzą energii na cieszenie się wiosennymi dniami!

Pamiętaj, że w menu każdej z naszych diet znajdziesz dania z sezonowymi produktami – sprawdź naszą ofertę i wybierz dietę pasująca do Twojego stylu życia.