wróć do listy aktualności
data.title
7/19/2021 Porady

Fit Grill - przepisy na dietetyczne propozycje grillowe

Znajomi po raz kolejny namawiają Cię na wieczorne spotkanie przy grillu, ale jesteś na diecie? Nic straconego! Chcąc prowadzić zdrowy styl życia nie trzeba rezygnować z dań przyrządzonych na grillu, kojarzących się z dużą ilością niezdrowych tłuszczy. Jeśli zastanawiasz się co wrzucić na ruszt, aby było smacznie, lekko oraz zdrowo - sprawdź poniższe propozycje na fit grilla.

  • Z artykułu dowiesz się:
  • Zdrowe grillowanie - jak grillować w stylu fit?
  • Fit Grillowanie - porady
  • 3 przepisy na zdrowe dania z grilla
  • Grillowany łosoś - przepis na fit danie z grilla
  • Grillowana sałata rzymska - przepis
  • Grillowane brzoskwinie z jogurtem greckim i miodem
  • Jak zachować umiar w zdrowym grillowaniu?

Przeczytaj także: Dietetyczna pizza - jak zrobić zdrową fit pizzę.

Zdrowe grillowanie - jak grillować w stylu fit?

Okres wiosenno-letni kojarzy się między innymi z roznoszącymi się najrozmaitszymi zapachami w powietrzu. Jednym z tych zapachów jest zdecydowanie woń przyrządzanego na grillu mięsa. Szczególnie w weekendy, te bezmuchrne i pogodne. Jak sprawić, by będąc na diecie, nie trzeba było odmawiać sobie przyjemności spotkań w rodzinnym gronie przy grillu? To proste - przygotuj odchudzone, fit wersje posiłków z grilla. Zanim jednak przejdziemy do konkretów, oto kilka zasad jak grillować w stylu fit.

Fit Grillowanie - porady

Dania z grilla mogą być zdrowe i stanowić urozmaicenie diety. Co zrobić, by grillowanie było fit? Oto kilka porad:

  • 1. Wykorzystuj produkty najwyższej jakości, ze sprawdzonego źródła.
  • 2. Ograniczaj kontakt żywności z ogniem i dymem, poprzez stosowanie koszyka lub specjalnie przeznaczonych do grillowania metalowych tacek.
  • 3. Przygotowując zdrowe posiłki z grilla stosuj minimalne ilości tłuszczu. Dzięki samodzielnemu komponowaniu mieszanek przypraw możesz również ograniczyć zawartość soli w posiłku.
  • 4. Zadbaj, aby na stole zawsze pojawiały się warzywa.
  • 5. Pamiętaj, że gazowane napoje, alkohol czy soki są kaloryczne i będą dodatkowym źródłem kalorii – wybieraj świadomie. Podczas upałów dobrze sprawdza się schłodzona woda z dodatkiem cytryny i mięty.

3 przepisy na zdrowe dania z grilla

Nasi dietetycy przygotowali 3 propozycje zdrowych posiłków z grilla. Zobacz jak zrobić grillowanego łososia, zdrową sałatę rzymską oraz 

Grillowany łosoś - przepis na fit danie z grilla

Ugrillowana ryba to bez wątpienia propozycja, która musi się pojawić podczas grillowania. Przedstawiamy niezwykle prosty sposób przygotowania łososia w wersji fit, który pozwala podkreślić wyjątkowy smak tej jakże wyjątkowej ryby.

Lista składników:

  • - 6 filetów z łososia ze skórką,
  • - 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • - 1 łyżeczka czarnego pieprzu,
  • - ½ łyżeczki soli,
  • - ½ łyżeczki rozmarynu,
  • - 6 ćwiartek cytryny do podania.

Sposób przygotowania:

  • Krok 1. Usuń nadmiar wilgoci z filetów za pomocą ręcznika papierowego. Następnie nasmaruj je oliwą z oliwek z każdej strony. Dopraw obficie solą, pieprzem i rozmarynem.
  • Krok 2. Po rozgrzaniu grilla połóż przygotowaną rybę na grillu skórą do dołu, grilluj przez około 6 minut. Następnie odwróć filety i grilluj przez kolejne 2 minuty.

Krok 3. Zdejmij rybę z grilla i odstaw na 5 minut. Zdejmij skórkę. Podawaj z ćwiartkami cytryny.

Czas przygotowania: ok. 30 minut

Porcje: 6

Grillowana sałata rzymska - przepis

Każdy zna grillowane warzywa, ale czy ktokolwiek grillował sałatę?! Jeżeli jeszcze nie mieliście okazji, koniecznie sprawdźcie przepis na zdrową i lekką sałatkę przyrządzoną na ruszcie.

Lista składników:

  • - 1/3 szklanki oliwy z oliwek, dodatkowo 3 łyżki
  • - 2 łyżki octu z białego wina
  • - 2 ząbki czosnku
  • - 1/8 łyżeczki płatków z czerwonej papryki
  • - 1/8 łyżeczki soli
  • - Pęczek szczypiorku
  • - 6 cebulek dymek
  • - 4 pomidory
  • - 1 ogórek,
  • - 2 sałaty rzymskie.

Sposób przygotowania:

  • Krok 1. W misce wymieszaj oliwę, ocet i przyprawy, odłóż na bok.
  • Krok 2. Pokrój warzywa: cebulę w połówki, pomidory w większą kostkę, ogórka w ćwiartki, sałatę rzymską na pół.  Sałatę i cebulę posmaruj oliwą i wyłóż na tackę do grillowania, piecz przez 4-5 minuty z każdej strony. Pozostałe warzywa ułóż w półmisku.
  • Krok 3. Gotową sałatę i cebule wyłóż na przygotowane warzywa i polej przygotowanym dressingiem, całość posyp szczypiorkiem.

Czas przygotowania: ok. 20 minut

Porcje: 6

Grillowane brzoskwinie z jogurtem greckim i miodem

Odpowienikiem dla grillowanych warzyw, zdecydowanie będą grillowane owoce. Czy wiesz, że można z nich w prosty sposób zrobić fit deser z grilla? Sprawdź nasz przepis i zaskocz najbliższych!

Lista składników:

  • - 600g jogurtu greckiego,
  • - 6 dużych brzoskwiń, przekrojonych na pół,
  • - 1 łyżeczka cynamonu,
  • - 3 łyżeczki miodu. 

Sposób przygotowania:

  • Krok 1. Połącz jogurt z cynamonem i rozłóż równą ilość do 6 miseczek.
  • Krok 2. Grilluj brzoskwinie do osiągnięcia miękkości, około 2-4 minuty z każdej strony.
  • Krok 3. Po przestudzeniu wyłóż brzoskwinie do każdej miseczki, polej miodem. Podawaj od razu.

Czas przygotowania: ok. 20 minut

Porcje: 6

Jak zachować umiar w zdrowym grillowaniu?

Bycie na diecie nie powinno być koniecznością czy obowiązkiem. Jak we wszystkim - należy znaleźć odpowiedni balans. Jak więc zachować umiar w zdrowym grillowaniu, by nie zatracić efektów uzyskanych z bycia na diecie? Tu z pomocą przychodzą "kalorie". Ich kontrolowanie podczas diety jest niezwykle ważne. Dlatego też, gdy planujesz spędzić wieczór w towarzystwie znajomych czy rodziny, grillując swoje ulubione potrawy (także w wersji fit) pamiętaj aby spożyte dania nie zaburzały w sposób znaczny Twojego dziennego zapotrzebowania kalorycznego.