Znajomi po raz kolejny namawiają Cię na wieczorne spotkanie przy grillu, ale jesteś na diecie? Nic straconego! Chcąc prowadzić zdrowy styl życia nie trzeba rezygnować z dań przyrządzonych na grillu, kojarzących się z dużą ilością niezdrowych tłuszczy. Jeśli zastanawiasz się co wrzucić na ruszt, aby było smacznie, lekko oraz zdrowo - sprawdź poniższe propozycje na fit grilla.
- Z artykułu dowiesz się:
- Zdrowe grillowanie - jak grillować w stylu fit?
- Fit Grillowanie - porady
- 3 przepisy na zdrowe dania z grilla
- Grillowany łosoś - przepis na fit danie z grilla
- Grillowana sałata rzymska - przepis
- Grillowane brzoskwinie z jogurtem greckim i miodem
- Jak zachować umiar w zdrowym grillowaniu?
Przeczytaj także: Dietetyczna pizza - jak zrobić zdrową fit pizzę.
Zdrowe grillowanie - jak grillować w stylu fit?
Okres wiosenno-letni kojarzy się między innymi z roznoszącymi się najrozmaitszymi zapachami w powietrzu. Jednym z tych zapachów jest zdecydowanie woń przyrządzanego na grillu mięsa. Szczególnie w weekendy, te bezmuchrne i pogodne. Jak sprawić, by będąc na diecie, nie trzeba było odmawiać sobie przyjemności spotkań w rodzinnym gronie przy grillu? To proste - przygotuj odchudzone, fit wersje posiłków z grilla. Zanim jednak przejdziemy do konkretów, oto kilka zasad jak grillować w stylu fit.
Fit Grillowanie - porady
Dania z grilla mogą być zdrowe i stanowić urozmaicenie diety. Co zrobić, by grillowanie było fit? Oto kilka porad:
- 1. Wykorzystuj produkty najwyższej jakości, ze sprawdzonego źródła.
- 2. Ograniczaj kontakt żywności z ogniem i dymem, poprzez stosowanie koszyka lub specjalnie przeznaczonych do grillowania metalowych tacek.
- 3. Przygotowując zdrowe posiłki z grilla stosuj minimalne ilości tłuszczu. Dzięki samodzielnemu komponowaniu mieszanek przypraw możesz również ograniczyć zawartość soli w posiłku.
- 4. Zadbaj, aby na stole zawsze pojawiały się warzywa.
- 5. Pamiętaj, że gazowane napoje, alkohol czy soki są kaloryczne i będą dodatkowym źródłem kalorii – wybieraj świadomie. Podczas upałów dobrze sprawdza się schłodzona woda z dodatkiem cytryny i mięty.
3 przepisy na zdrowe dania z grilla
Nasi dietetycy przygotowali 3 propozycje zdrowych posiłków z grilla. Zobacz jak zrobić grillowanego łososia, zdrową sałatę rzymską oraz
Grillowany łosoś - przepis na fit danie z grilla
Ugrillowana ryba to bez wątpienia propozycja, która musi się pojawić podczas grillowania. Przedstawiamy niezwykle prosty sposób przygotowania łososia w wersji fit, który pozwala podkreślić wyjątkowy smak tej jakże wyjątkowej ryby.
Lista składników:
- - 6 filetów z łososia ze skórką,
- - 3 łyżki oliwy z oliwek,
- - 1 łyżeczka czarnego pieprzu,
- - ½ łyżeczki soli,
- - ½ łyżeczki rozmarynu,
- - 6 ćwiartek cytryny do podania.
Sposób przygotowania:
- Krok 1. Usuń nadmiar wilgoci z filetów za pomocą ręcznika papierowego. Następnie nasmaruj je oliwą z oliwek z każdej strony. Dopraw obficie solą, pieprzem i rozmarynem.
- Krok 2. Po rozgrzaniu grilla połóż przygotowaną rybę na grillu skórą do dołu, grilluj przez około 6 minut. Następnie odwróć filety i grilluj przez kolejne 2 minuty.
Krok 3. Zdejmij rybę z grilla i odstaw na 5 minut. Zdejmij skórkę. Podawaj z ćwiartkami cytryny.
Czas przygotowania: ok. 30 minut
Porcje: 6
Grillowana sałata rzymska - przepis
Każdy zna grillowane warzywa, ale czy ktokolwiek grillował sałatę?! Jeżeli jeszcze nie mieliście okazji, koniecznie sprawdźcie przepis na zdrową i lekką sałatkę przyrządzoną na ruszcie.
Lista składników:
- - 1/3 szklanki oliwy z oliwek, dodatkowo 3 łyżki
- - 2 łyżki octu z białego wina
- - 2 ząbki czosnku
- - 1/8 łyżeczki płatków z czerwonej papryki
- - 1/8 łyżeczki soli
- - Pęczek szczypiorku
- - 6 cebulek dymek
- - 4 pomidory
- - 1 ogórek,
- - 2 sałaty rzymskie.
Sposób przygotowania:
- Krok 1. W misce wymieszaj oliwę, ocet i przyprawy, odłóż na bok.
- Krok 2. Pokrój warzywa: cebulę w połówki, pomidory w większą kostkę, ogórka w ćwiartki, sałatę rzymską na pół. Sałatę i cebulę posmaruj oliwą i wyłóż na tackę do grillowania, piecz przez 4-5 minuty z każdej strony. Pozostałe warzywa ułóż w półmisku.
- Krok 3. Gotową sałatę i cebule wyłóż na przygotowane warzywa i polej przygotowanym dressingiem, całość posyp szczypiorkiem.
Czas przygotowania: ok. 20 minut
Porcje: 6
Grillowane brzoskwinie z jogurtem greckim i miodem
Odpowienikiem dla grillowanych warzyw, zdecydowanie będą grillowane owoce. Czy wiesz, że można z nich w prosty sposób zrobić fit deser z grilla? Sprawdź nasz przepis i zaskocz najbliższych!
Lista składników:
- - 600g jogurtu greckiego,
- - 6 dużych brzoskwiń, przekrojonych na pół,
- - 1 łyżeczka cynamonu,
- - 3 łyżeczki miodu.
Sposób przygotowania:
- Krok 1. Połącz jogurt z cynamonem i rozłóż równą ilość do 6 miseczek.
- Krok 2. Grilluj brzoskwinie do osiągnięcia miękkości, około 2-4 minuty z każdej strony.
- Krok 3. Po przestudzeniu wyłóż brzoskwinie do każdej miseczki, polej miodem. Podawaj od razu.
Czas przygotowania: ok. 20 minut
Porcje: 6
Jak zachować umiar w zdrowym grillowaniu?
Bycie na diecie nie powinno być koniecznością czy obowiązkiem. Jak we wszystkim - należy znaleźć odpowiedni balans. Jak więc zachować umiar w zdrowym grillowaniu, by nie zatracić efektów uzyskanych z bycia na diecie? Tu z pomocą przychodzą "kalorie". Ich kontrolowanie podczas diety jest niezwykle ważne. Dlatego też, gdy planujesz spędzić wieczór w towarzystwie znajomych czy rodziny, grillując swoje ulubione potrawy (także w wersji fit) pamiętaj aby spożyte dania nie zaburzały w sposób znaczny Twojego dziennego zapotrzebowania kalorycznego.