Świadomość konsumentów na temat prawidłowego sposobu odżywiania i zdrowego stylu życia stale rośnie. Coraz więcej osób zwraca uwagę na wartość odżywczą produktów spożywczych i dokonuje świadomych wyborów. Jednak liczba produktów na półkach sklepowych, brak wiedzy żywieniowej i ilość informacji na etykietach sprawiają, że trudno dokonać właściwych wyborów podczas zakupów. Aby wyjść naprzeciw konsumentom, w 2017 r. opracowany został przez naukowców z Francji system znakowania żywności Nutri-Score, który zyskał dużą popularność w Europie. Z poniższego artykułu dowiesz się czym jest Nutri-Score, jak działa, jakie ma wady i zalety oraz jak wykorzystać go w codziennym życiu.
Przeczytaj również: Zdrowe odżywianie - zasady prawidłowego żywienia
Nutri-Score to dobrowolny system znakowania żywności, który opiera się na analizie wartości odżywczych produktów i ma pomóc konsumentom w dokonywaniu świadomych wyborów żywieniowych. Umieszczony jest na przodzie opakowania produktu w postaci kodu który składa się z 5 liter (od A do E). Każdej z liter odpowiada określony kolor (od ciemnozielonego do czerwonego). Na produkcie, który został poddany ocenie, wyróżniona jest jedna z liter przedstawionych na skali, odpowiadająca określonemu poziomowi wartości żywieniowej, co pozwala na łatwą ocenę zdrowotności produktu. Takie znakowanie ma ułatwiać porównanie towaru w ramach tej samej kategorii produktów. Nutri-Score ma odpowiadać na rosnące zainteresowanie zdrowym odżywianiem i być narzędziem w walce ze wzrastającą liczbą chorób cywilizacyjnych związanych z dietą.
Nutri-Score wyznaczany jest na podstawie zawartości określonych składników w 100 g lub 100 ml produktu. Ocenia on zawsze tę samą ilość produktu, co pozwala na łatwiejsze porównanie produktów spożywczych w tej samej kategorii. Pod uwagę brana jest zawartość składników korzystnych oraz tych, których ilość zaleca się ograniczać w diecie.
Składniki które są korzystne: błonnik, białko, % zawartość owoców, warzyw, nasion roślin strączkowych, wybranych olejów i orzechów.
Składniki, które należy w diecie ograniczać: cukier, tłuszcze nasycone i sód pochodzący z soli.
Poprzez zestawienie oceny dla obydwu grup składników otrzymuje się wynik, który jest następnie klasyfikowany w kolorowej skali systemu Nutri-Score od A (ciemnozielony) do E (czerwony).
Skala Nutri-Score działa w następujący sposób - im mniej składników, które należy ograniczać w diecie (cukru, tłuszczu nasyconego, soli), a więcej korzystnych (błonnika, białka, witamin i składników mineralnych), tym wyższa ocena produktu.
Litery A i B (kolor ciemnozielony i zielony) oznaczają produkty zawierające większą ilość składników, które warto uwzględniać w diecie. Ten rodzaj żywności zaleca się spożywać w większej ilości lub częściej. C (kolor żółty) oznacza produkty, które powinno się spożywać w sposób umiarkowany. Natomiast D oraz E (pomarańczowy i czerwony) oznaczają te zawierające większą ilość składników, które powinny być ograniczane, tą żywność należy spożywać w mniejszej ilości lub rzadziej.
Nutri-Score został opracowany w celu przekazania intuicyjnej informacji na temat wartości żywieniowej produktów. Jego założeniem jest poprawa zdrowia publicznego poprzez ułatwienie konsumentom dokonywania zdrowszych wyborów żywieniowych. Wzrost świadomości na temat wartości odżywczych produktów ma pomóc w walce z otyłością, cukrzycą i innymi chorobami cywilizacyjnymi związanymi z dietą. Nutri-Score wpływa także na przemysł spożywczy, mobilizując producentów do poprawy jakości swoich produktów, by zdobyć lepszą ocenę systemu. W efekcie może to doprowadzić do poprawy jakości żywności dostępnej na rynku.
Nutri-Score oferuje sporo istotnych zalet, poniżej przedstawiono kilka z nich:
Chociaż Nutri-Score ma wiele zalet, nie jest wolny od wad. Poniżej główne zarzuty z którymi zmaga się ten system:
Nutri-Score może wspierać zdrowe nawyki żywieniowe, ułatwiając konsumentom podejmowanie decyzji podczas zakupów. Może stanowić uzupełnienie zaleceń żywieniowych dotyczących zdrowego stylu żywienia. W celu osiągnięcia jak najlepiej zbilansowanej diety, warto wziąć także pod uwagę indywidualne potrzeby oraz stopień przetworzenia produktu, które nie są uwzględnione w tym systemie. Należy pamiętać, że system nie jest idealny i nie należy bezkrytycznie mu ufać. Warto zapoznać się na jakiej zasadzie funkcjonuje oraz pogłębiać swoją świadomość żywieniową także z innych źródeł. System na pewno ułatwia szybsze porównanie produktów, co może przyczynić się do zmniejszenia spożycia nadmiaru soli, cukru czy tłuszczów nasyconych, które są związane z rozwojem chorób serca, nadciśnienia czy otyłości.
Aby skutecznie wdrożyć Nutri-Score do codziennego życia, warto zapoznać się z tym jak działa ten system. Kluczowe będzie nauczenie się co oznaczają konkretne litery i kolory, aby podczas zakupów nie zastanawiać się nad tą kwestią. Następnie warto wyrobić sobie nawyk zwracania uwagi na oznaczenia etykiet produktów spożywczych. System jest bardzo intuicyjny, dlatego od razu widać, które produkty będą bardziej korzystne dla zdrowia. W koszyku powinny lądować w głównej mierze produkty, które są oznaczone literami A i B, w umiarkowanych ilościach z literą C, a mniej tych o oznaczeniu D oraz E.
Nutri-Score to narzędzie, które może być pomocne w dokonywaniu zdrowszych wyborów żywieniowych. Dzięki prostemu systemowi oceny, bazującemu na analizie składników odżywczych, konsument może szybko i łatwo zorientować się, jak dany produkt może wpływać na zdrowie. Choć system ma wiele zalet m.in. wspieranie zdrowych nawyków żywieniowych czy motywowanie producentów do ulepszania swoich produktów to nie należy zapominać o jego wadach. Warto podchodzić do niego z rozsądkiem, szczególnie, że system cały czas jest dopracowywany i ulepszany. Sprawdzi się szczególnie u osób, które do tej pory zupełnie nie zwracały uwagę na etykiety produktów. Już taka zmiana może przyczynić się do poprawy zdrowia, umożliwiając łatwiejszy wybór bardziej wartościowych produktów.