wróć do listy aktualności
data.title
4-12-2024 Porady

Zdrowe Święta - przepisy na fit potrawy świąteczne

Według dawnych zwyczajów ludowych liczba potraw na wigilijnym stole musiała być nieparzysta, podczas gdy tradycja katolicka nakazywała przygotowanie dwunastu dań, nawiązując do liczby apostołów. W różnych regionach Polski wciąż kultywowane są różnorodne świąteczne tradycje, które obejmują charakterystyczne dla danego miejsca potrawy.

Aby cieszyć się zdrowymi Świętami, warto pamiętać o odpowiednich nawykach żywieniowych. Zamiast podjadać między posiłkami, należy zadbać o regularne jedzenie w ciągu dnia, co pomoże uniknąć zbyt dużego głodu przy wigilijnym stole i ograniczy ryzyko przejedzenia. Dodatkowo, przygotowując tradycyjne potrawy w zdrowej wersji, można połączyć wyjątkowy smak z troską o zdrowie. Zdrowe przepisy świąteczne, takie jak lekkie pierogi czy mniej kaloryczne sałatki, to doskonały sposób, aby jeść zdrowo w Święta, a jednocześnie zachować magiczny klimat świątecznych posiłków.

  • Spis treści:
  • Świąteczne potrawy, a zdrowy styl życia
  • Zdrowe przepisy na tradycyjne potrawy świąteczne
  • Pierniki bez cukru
  • Makowiec bez cukru
  • Lekka sałatka jarzynowa
  • Ryba po grecku w wersji fit
  • Pełnoziarniste pierogi z kapustą i grzybami
  • Świąteczny czas jako okazja do bliskości, a nie jedynie jedzenia

Przeczytaj również: Cheat meal - czym jest i jak oszukany posiłek wpływa na dietę?

Świąteczne potrawy, a zdrowy styl życia

Okres świąteczny to czas odpoczynku i relaksu, ale również moment, w którym często pozwalamy sobie na większą swobodę w jedzeniu. Zdarza się, że odstępujemy od dotychczasowych nawyków żywieniowych czy diety. Aby jednak uniknąć przejadania się i zachować zdrowe nawyki świąteczne, warto wprowadzić kilka prostych zasad, które pomogą cieszyć się zdrowym jedzeniem w Święta.

Oto kilka zasad, które warto zastosować, aby mieć zdrowe Święta:

  • Aktywność fizyczna – nie zapominaj o aktywności fizycznej - wyjdź na spacer, łyżwy, zagraj w gry, które wymagające gestykulacji (np. kalambury, twister).
  • Fit przepisy -spróbuj wykonać zdrowsze zamienniki wigilijnych potraw, zawierające mniej tłuszczu i cukru.
  • Odpowiednie porcje – dbaj o to, aby zjeść tylko tyle ile potrzebujesz. Możesz też spróbować wszystkiego po trochu, spożywając mniejsze porcje.
  • Kontynuowanie diety - nie obwiniajmy się, gdy zjemy za dużo. Nawet najlepszemu może się zdarzyć odstąpienie od naszego codziennego sposobu żywienia. Warto jednak nie obwiniać się i wrócić do kontynuowania wcześniejszych założeń żywieniowych.
  • Nawodnienie – pamiętaj o odpowiednim nawodnieniu. Staraj się jednak, by korzystać z wody, bądź naparów z ograniczoną ilością cukru, aby nie wprowadzać do organizmu dodatkowych kalorii.
  • Jedz powoli - pośpiech nie jest naszym sprzymierzeńcem. Organizm potrzebuje czasu, aby przekazać informacje do naszego mózgu o sytości. Nie spiesz się, przeżuwaj i delektuj się wigilijnymi potrawami.

Zdrowe przepisy na tradycyjne potrawy świąteczne

Wybierając świadomie jedzenie, możemy cieszyć się smakami świąt, jednocześnie dbając o nasze zdrowie. Zbilansowane posiłki dostarczają niezbędnych składników odżywczych, utrzymując naszą energię na wysokim poziomie.

Oto kilka świątecznych fit przepisów, które pozwolą przygotować tradycyjne potrawy w zdrowej wersji i wskażą jak jeść zdrowo w Święta:

Pierniki bez cukru

  • Składniki:
  • • 420 g mąki orkiszowej typ 700
  • • 2 jajka L
  • • 100 g ksylitolu
  • • 100 g masła
  • • Ok. 80 g miodu
  • • 1 płaska łyżka kakao
  • • 1,5 łyżki przyprawy do piernika
  • • 1,5 łyżeczki sody

Sposób przygotowania: Masło roztopić, dodać ksylitol i wymieszać następnie dodać miód. Mąkę, kakao i sodę przesiać. Dodać przyprawę do piernika i wymieszać. Ciasto rozwałkować na grubość 4-5 mm i wykrawać. Piecok. 15 minut 180 stopni.

Makowiec bez cukru

  • Składniki:
  • • 400 g maku mielonego
  • • 3 szklanki mleka
  • • 2 jabłka
  • • 6 łyżek erytrytolu lub innego słodzika
  • • pół szklanki suszonej żurawiny
  • • pół szklanki rodzynek
  • • pół szklanki orzechów włoskich
  • • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • • pół szklanki kaszy manny
  • • tabliczka gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania: Mak zalać mlekiem, gotować 10 minut i zostawić do namoczenia na około godzinę. Jabłka obrać i utrzeć na drobnych oczkach tarki. Do maku dodać utarte jabłka i resztę składników (oprócz czekolady), wymieszać masę. Upiec i ostudzić. Czekoladę rozpuścić i polać makowiec. Piec około 45 minut w 180 stopniach.

Lekka sałatka jarzynowa

  • Składniki:
  • • ziemniaki 3 szt.
  • • seler korzeniowy 1/4 dużej szt.
  • • pietruszka 2 szt.
  • • marchew 4-5 szt.
  • • jabłko 1 szt.
  • • ogórki kiszone 5 szt.
  • • groszek konserwowy 1 puszka
  • • jajko 3-4 szt.
  • • jogurt naturalny 200 gram
  • • majonez 1 łyżka
  • • musztarda 1 łyżeczka

Sposób przygotowania: Warzywa i jaja ugotować. Wszystkie składniki pokroić w drobną kostkę, wymieszać z jogurtem, musztardą i majonezem . Dodać soli i pieprzu do smaku.

Ryba po grecku w wersji fit

  • Składniki:
  • • 800 g filetów z dorsza
  • • 1 łyżka oleju
  • • 1 cebula
  • • 3 marchewki
  • • 1 pietruszka
  • • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • • szczypta pieprzu mielonego
  • • 2 szczypty soli
  • • kilka ziaren ziela angielskiego
  • • 2-3 liście laurowe
  • • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • • 3/4 szklanki wody

Sposób przygotowania: Rybę doprawić solą i pieprzem i piecw naczyniu żaroodpornym 20 minut w 180 stopniach. Warzywautrzeć na tarce. Podpiec je na patelni z koncentratem, wodą i przyprawami. Zalać rybę i piec ok. 30 minut w 150 stopniach.

Pełnoziarniste pierogi z kapustą i grzybami

  • Składniki:
  • Ciasto:
  • • 0,5 kg mąki orkiszowej razowej
  • • 1 szklanka ciepłej wody
  • • 1 jajko
  • • 4 łyżki oleju
  • • Szczypta soli
  • Farsz:
  • • 1,5 kilograma kiszonej kapusty
  • • Garść suszonych grzybów
  • • 1 cebula
  • • 2 liście laurowe
  • • Sól, pieprz

Sposób przygotowania: Grzyby zalać gorącą wodą, gotować do miękkości. Kiszoną kapustę gotować na małym ogniu do miękkości. Ugotowaną kapustę odcedzić i zmielić razem z grzybami. Cebulę podsmażyć na rozgrzanym oleju, dodać do kapusty. Farsz dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Do miski wsypać mąkę, wodę połączyć z jajkiem i olejem. Ciasto cienko wałkować i wyciąć kółka. Ułożyć porcję farszu i zlepiamy pierogi. Gotować w garnku do wypłynięcia.

Świąteczny czas jako okazja do bliskości, a nie jedynie jedzenia

Święta to nie czas na trzymanie restrykcyjnej diety. Nie znaczy to jednak, że Boże Narodzenie jest wymówką na objadanie się do granic możliwości. Zachowajmy umiar i cieszmy się czasem spędzonym w gronie rodziny. W końcu Święta to czas, kiedy powinniśmy być dla siebie bardziej wyrozumiali i raczej skupiać się na czasie spędzonym z rodziną, aniżeli na skrupulatnym kontrolowaniu pochłoniętych kalorii. To wzbudza tylko niepotrzebne wyrzuty sumienia, które często powodują nadmierny stres, który jest dla organizmu gorszy niż spożycie dodatkowych kalorii. Zrelaksuj się, ciesz się czasem w gronie najbliższych i, co najważniejsze, zadbaj o odpowiednią ilość snu. Cieszenie się Świętami nie musi oznaczać rezygnacji z dbania o zdrowie. Wręcz przeciwnie, zdrowe podejście do jedzenia pozwala nam pełniej celebrować te wyjątkowe dni, podkreślając równowagę między radością z jedzenia a troską o zdrowie swoje i swoich bliskich.

Podsumowanie

Święta Bożego Narodzenia to czas tradycji i radości, ale również okazja do dbania o zdrowie. Dzięki zdrowszym wersjom potraw, umiarkowanym porcjom i aktywności fizycznej można uniknąć przejedzenia i cieszyć się świątecznym smakiem bez wyrzutów sumienia. Najważniejsze jest jednak celebrowanie czasu z bliskimi i zachowanie równowagi między przyjemnością z jedzenia a troską o dobre samopoczucie.

Zachęcamy do kontaktu z dietetykiem Body Chief pod numerem telefonu +48 601 444 466 lub adresem e-mail [email protected], który odpowie na wszystkie nurtujące Cię pytania i pomoże dobrać dietę skrojoną do Twoich potrzeb