Dieta jajeczna to ekspresowa i restrykcyjna dieta odchudzająca, która obiecuje bardzo szybkie efekty w krótkim czasie. Z poniższego artykułu dowiesz się na czym polega ten model żywienia, jakie są jego wady i zalety oraz czy warto stosować ten sposób odżywiania.
- Spis treści:
- Czym jest i na czym polega dieta jajeczna?
- Co jeść i czego unikać podczas stosowania diety jajecznej?
- Rodzaje diety jajecznej
- Wady i zalety diety jajecznej
- Dieta jajeczna – przeciwwskazania, czyli komu jest niewskazana?
- Przykładowy jadłospis na 3 dni
Przeczytaj również: Co jeść, żeby schudnąć? Dieta na odchudzanie
Czym jest i na czym polega dieta jajeczna?
Dieta jajeczna została stworzona przez amerykańskich dietetyków z kliniki Mayo i jest dedykowana osobom, które zmagają się z nadwagą lub otyłością. Jej specyfika polega na spożywaniu 3 niewielkich posiłków w ciągu dnia, których bazą są 2 ugotowane jajka i niewielkie ilości wybranych warzyw i owoców. Okazjonalnie może pojawić się dodatek chudego mięsa i ryb, a także bardzo małe ilości tłuszczu.
Dieta jajeczna jest bardzo drastyczna, a jej twórcy zapewniają spadek masy ciała o około 5-7 kg w dwa tygodnie, przy czym zalecane tempo odchudzania wynosi 0,5-1 kg na tydzień. Okres jej stosowania powinien wynosić od 5 do 14 dni. Jadłospis diety jajecznej ogranicza w bardzo dużym stopniu spożycie węglowodanów, co można porównać do popularnej aktualnie diety ketogenicznej.
Co jeść i czego unikać podczas stosowania diety jajecznej?
Dieta jajeczna bazuje przede wszystkim na jajach, które powinny znaleźć się w każdym z 3 posiłków dziennie. W zależności od jej wariantu można włączyć do jadłospisu określone produkty spożywcze.
Produkty dozwolone:
- • warzywa niskoskrobiowe np. brokuł, pomidor, cukinia, ogórek, papryka, szpinak, sałata;
- • owoce niskocukrowe np. truskawka, malina, borówka, grejpfruty, pomarańcze;
- • mięso i ryby (od czasu do czasu) np. drób, chuda wieprzowina, ryby z niską zawartością tłuszczu;
- • przyprawy i zioła np. bazylia, papryka, oregano, kurkuma;
- • tłuszcze (bardzo małe ilości) np. masło, olej rzepakowy, oliwa z oliwek;
- • napoje bezkaloryczne np. woda gazowana i niegazowana, niesłodzona kawa i herbata.
Należy dodać, że wszystkie powyższe produkty mogą być spożywane wyłącznie w ograniczonych ilościach.
Produkty przeciwwskazane:
- • warzywa skrobiowe np. ziemniaki, buraki, kukurydza, bataty, nasiona roślin strączkowych,
- • owoce z wysoką zawartością cukru np. banany, mango, ananas, brzoskwinie, suszone owoce,
- • produkty zbożowe np. makarony, kasze, ryż,
- • żywność przetworzona np. słodycze, chipsy, gotowe dania,
- • kaloryczne napoje np. herbata i kawa słodzona, alkohol, soki, słodkie napoje gazowane.
Rodzaje diety jajecznej
- Wyróżnia się 3 warianty diety jajecznej:
- 1) Ekstremalna – można jeść wyłącznie 6 jajek dziennie i pić wodę,
- 2) Jajeczno-grejpfrutowa – oprócz jajek należy jeść pół grejpfruta do każdego posiłku,
- 3) Tradycyjna – najbardziej popularna, oprócz 6 jajek dziennie można spożywać niskowęglowodanowe warzywa np. brokuł, szpinak oraz okazjonalnie chude mięso np. drób, ryby.
Należy zwrócić uwagę na to, że wszystkie rodzaje tej diety są bardzo restrykcyjne i niskokaloryczne. Stosowanie ich w dłuższej perspektywie czasu może prowadzić do niedoborów pokarmowych oraz problemów zdrowotnych. Sami autorzy diety zalecają jej stosowanie maksymalnie do 14 dni.
Wady i zalety diety jajecznej
Wady:
- 1) Bardzo monotonna. Bazuje na wąskiej grupie produktów spożywczych co może prowadzić do niedoborów pokarmowych m.in. witamin i składników mineralnych.
- 2) Bogata w cholesterol. Jaja są produktem zasobnym w cholesterol. Powinny być spożywane w umiarkowanych ilościach, gdyż mogą mieć wpływ na gospodarkę lipidową organizmu. W przypadku diety jajecznej ich spożycie wynosi aż 6 sztuk dziennie, co znacznie zwiększa podaż cholesterolu w diecie.
- 3) Uboga w błonnik. Błonnik pokarmowy występuje głównie w warzywach i owocach a także produktach zbożowych, które są bardzo ograniczone w przypadku diety jajecznej. Jaja kurze nie dostarczają nam błonnika, przez co dieta zawiera niewielkie ilości tego składnika pokarmowego. Może to skutkować problemami trawiennymi, m.in. zaparciami.
- 4) Ma negatywny wpływ na zdrowie. Stosowanie diety wiąże się z utratą masy mięśniowej, spadkiem energii, rozdrażnieniem i złym samopoczuciem.
- 5) Nie buduje trwałych nawyków żywieniowych. Dieta nie uczy komponowania zdrowych posiłków i może utrwalać niekorzystne, restrykcyjne wzorce.
- 6) Może prowadzić do efektu jo-jo. Dieta może być stosowana zaledwie przez krótki okres, przez co utrata masy ciała nie jest trwała.
- 7) Niskokaloryczna. Przeciętna wartość energetyczna diety jajecznej to około 600-800 kcal dziennie, co jest niewystarczającą ilością dla osoby dorosłej.
Zalety:
- 1) Powoduje szybką utratę masy ciała. Jest to zapewne największa zaleta dla osób, które decydują się na rozpoczęcie tej diety. Należy jednak pamiętać, że w tak krótkim czasie nie następuje utrata wyłącznie tkanki tłuszczowej ale przede wszystkim wody, glikogenu mięśniowego oraz masy mięśniowej.
- 2) Bogata w jajka, które mają wysoką wartość odżywczą. Mimo tego, że jaja są bogate w cholesterol, dostarczają także wiele składników odżywczych m.in. pełnowartościowego białka, witamin i składników mineralnych. Jednakże nie są one w stanie pokryć dziennych norm na wszystkie składniki odżywcze oraz ich nadmiar w diecie może mieć także negatywne skutki.
- 3) Wyklucza przetworzone produkty spożywcze. W niezalecanych produktach są m.in. fast-foody, słodycze, alkohol.
Dieta jajeczna – przeciwwskazania, czyli komu jest niewskazana?
Nie ma konkretnych wskazań do stosowania diety jajecznej, a jej nawet kilkudniowe stosowanie może negatywnie wpływać na zdrowie. Nie powinna być stosowana przede wszystkim przez osoby mające problem ze zdrowiem, a w szczególności:
- • posiadające alergie na białka jaja kurzego,
- • z podwyższonym poziomem cholesterolu,
- • cierpiące na choroby trzustki, nerek i wątroby,
- • gdy występują problemy ze strony układu krążenia,
- • kobiety w ciąży i karmiące piersią,
- • u których występują zaburzenia gospodarki węglowodanowej, w tym chorujące na cukrzycę.
Przykładowy jadłospis na 3 dni
Jadłospis na tradycyjnej diecie jajecznej składa się z 3 posiłków, a ich składnikami są ugotowane jaja, niewielki dodatek warzyw, ewentualnie jedna porcja owoców i raz na jakiś czas niewielka ilość gotowanego, chudego mięsa. Do picia obowiązuje jedynie woda oraz kawa i herbata bez cukru i mleka.
Dzień 1
- Śniadanie: 2 jajka na twardo, pół grejpfruta, zielona herbata
- Obiad: 2 jajka na twardo, sałatka ze szpinaku, pomidora i ogórka
- Kolacja: 2 jajka na twardo, napar z melisy, papryka
Dzień 2
- Śniadanie: 2 jajka na twardo, pół szklanki borówek, napar z mięty
- Obiad: 2 jajka na twardo, 200 g ugotowanych brokułów, woda z limonką
- Kolacja: 2 jajka na twardo, pomidor, kiełki brokuła
Dzień 3
- Śniadanie: 2 jajka na twardo, pomidorki koktajlowe ze świeżą bazylią i niewielką ilością oliwy z oliwek, herbata owocowa
- Obiad: 2 jajka na twardo, sałatka z kalafiorem, rzodkiewkami i jarmużem, woda z cytryną
- Kolacja: 2 jajka na twardo, jedna pomarańcza, napar z pokrzywy
Podsumowując, dieta jajeczna nie jest najlepszą metodą do trwałej zmiany nawyków żywieniowych i redukcji masy ciała. Jej efekty są szybkie, ale niestety krótkotrwałe, co wiąże się z ryzykiem wystąpienia efektu jo-jo i pojawienia się problemów ze zdrowiem.
Bibliografia:
- https://dietetykanienazarty.pl/b/dieta-jajeczna-jadlospis-opinie-efekty
- https://dietetycy.org.pl/dieta-jajeczna-2/