Ciąża to szczególny okres, w którym kobieta musi zadbać nie tylko o siebie, ale także o organizm rozwijającego się w jej brzuchu dziecka. Czy przyszła mama ma jeść za dwoje czy może dla dwojga? Czy ser feta jest dozwolony w jej diecie? A może konieczne jest zażywanie garści suplementów, aby dziecko prawidłowo się rozwijało? Na te oraz inne pytania znajdziesz odpowiedź w poniższym artykule.
Przeczytaj również: Kwas foliowy - właściwości, rola, niedobór oraz stosowanie w ciąży
Odpowiednio zbilansowana dieta ma kluczowe znaczenie dla prawidłowego przebiegu ciąży, optymalnego rozwoju dziecka, a także zdrowia samej ciężarnej. Badania naukowe dowiodły, że żywienie kobiety w ciąży ma duże znaczenie dla zdrowia dziecka po urodzeniu, „programując” je na całe życie. Prawidłowa dieta przyszłej mamy może wpływać na preferencje smakowe dziecka oraz zmniejszać ryzyko pojawienia się wielu chorób, np. cukrzycy, otyłości czy chorób układu krążenia.
Rekomendacje dotyczące diety kobiety ciężarnej w dużym stopniu nie różnią się od ogólnych zasad zdrowego żywienia, natomiast w tym szczególnym okresie część zaleceń nabiera większego znaczenia. Oto kilka najważniejszych zasad dotyczących żywienia kobiet w ciąży:
W trakcie ciąży należy zadbać o to, aby posiłki były pełnowartościowe i różnorodne. Komponując swoją dietę warto kierować się zasadami z poniższej tabeli:
GRUPA PRODUKTÓW |
ZALECANE DZIENNE SPOŻYCIE (LICZBA PORCJI) |
UWAGI |
PRODUKTY ZBOŻOWE |
7-8 |
do każdego posiłku, najlepiej produkty pełnoziarniste |
PRODUKTY MLECZNE |
3-4 |
najlepiej bez dodatku cukru, fermentowane napoje mleczne, chude twarogi, twarde sery i mleko o zmniejszonej zawartości tłuszczu |
PRODUKTY BOGATOBIAŁKOWE (mięso, ryby, jaja) |
2-3 |
2-3x w tyg. ryby, w tym co najmniej 1x w tyg. dozwolona tłusta ryba morska |
WARZYWA |
4-5 |
najlepiej w postaci surowej |
OWOCE |
2-3 |
najlepiej świeże |
TŁUSZCZE |
2-3 |
najlepiej roślinne (oleje, oliwa z oliwek, miękkie margaryny), jak najmniej tłuszczów zwierzęcych |
PŁYNY |
2-,2,5l |
70-80% w postaci wody niskozmineralizowanej |
Źródło: Dorota Szostak-Woźnak, Żywienie w czasie ciąży i karmienia piersią, PZWL
Będąc w ciąży bezwzględnie należy wystrzegać się picia alkoholu oraz palenia tytoniu. Substancje te przenikają do łożyska i mogą powodować trwałe uszkodzenia w organizmie dziecka. Kobieta w ciąży powinna także wykluczyć z diety produkty stanowiące zagrożenie mikrobiologiczne. Są to:
Należy pamiętać, że w ciąży należy unikać także podrobów, produktów wysokoprzetworzonych (fast-food, dania instant, słodycze, konserwy, itp.) oraz słodkich napojów. Ograniczeniu natomiast powinny ulec kawa, produkty wędzone, sól oraz cukier.
Zapewnienie odpowiedniej podaży energii oraz składników odżywczych w ciąży jest niezwykle ważne. W normalnych warunkach zdrowa, dobrze zbilansowana dieta powinna dostarczać wszystkich niezbędnych elementów. W trakcie ciąży dochodzi do wzrostu zapotrzebowania na energię i składniki odżywcze, dlatego zapewnienie ich odpowiedniej podaży jest utrudnione. Z tego powodu włączenie odpowiedniej, skonsultowanej z lekarzem, suplementacji u przyszłych mam jest zasadne i korzystne dla zdrowia kobiety i dziecka.
Rekomendacje Polskiego Towarzystwa Ginekologów i Położników z lipca 2011 roku wskazują pięć składników, na które trzeba zwrócić szczególną uwagę w trakcie ciąży. Są to:
Przy wyborze odpowiedniego suplementu należy kierować się powyższymi wytycznymi i dawkami. Bez stwierdzonych niedoborów kupowanie preparatów zawierających dodatkowe mikroelementy lub zwiększone dawki omawianych składników jest zbędne i niekoniecznie pozytywnie wpływa na zdrowie.
Coraz częściej u kobiet ciężarnych diagnozuje się cukrzycę ciążową (GDM). W Europie problem ten dotyka blisko 13% przyszłych mam. W przypadku cukrzycy ciążowej podstawą leczenia jest dieta, natomiast w niektórych sytuacjach konieczne jest podawanie insuliny. Dieta w GDM nie odbiega od standardowych zaleceń w cukrzycy typu 1 i 2. Należy spożywać posiłki z niskim indeksem glikemicznym oraz pilnować bilansu diety, zachowując odpowiednie proporcje makroskładników (40-50% energii z węglowodanów, 30% z białka, 20-30% z tłuszczów).
Przyrost masy ciała w ciąży jest naturalnym, a wręcz oczekiwanym procesem, umożliwiającym prawidłowy rozwój dziecka. Należy pamiętać, że na dodatkowe kilogramy wpływ ma nie tylko masa płodu, ale także wiele innych czynników, m.in.:
Wzrost masy ciała powinien być kontrolowany i odnotowywany w karcie ciąży podczas każdej wizyty u ginekologa. Powinien on mieścić się w zalecanych wartościach, ponieważ zarówno niedostateczna, jak i nadmierna masa ciała przyszłej mamy może mieć negatywny wpływ na przebieg ciąży oraz zdrowie ciężarnej i dziecka.
W pierwszym trymestrze masa ciała może, ale nie musi się zmieniać. Zalecany przyrost masy to 0,5-2 kg. W przypadku, gdy kobieta cierpi na uporczywe nudności i wymioty może dojść do redukcji. Jeżeli wyniesie ona powyżej 2 kg należy skonsultować się z lekarzem prowadzącym ciążę.
W drugim oraz trzecim trymestrze ciąży tempo przyrostu masy ciała jest szybsze, natomiast nie powinno przekraczać więcej niż 0,5 kg tygodniowo.
Całkowity przyrost masy ciała w ciąży powinien zależeć od wyjściowego BMI przyszłej mamy. Szczegółowe wartości przedstawia tabela poniżej:
BMI przed ciążą [kg/m2] |
Przyrost masy ciała w trakcie ciąży [kg] |
Niedowaga (<18,5) |
12,5-18 |
Prawidłowa masa ciała (18,5-24,9) |
11,5-16 |
Nadwaga (25,0-29,9) |
7-11,5 |
Otyłość (≥30) |
5-9 |
Należy pamiętać, że odchudzanie w ciąży jest zabronione, ponieważ może wiązać się z poważnymi konsekwencjami (niedożywienie płodu, wady rozwojowe, poronienie). Aby masa ciała prawidłowo wzrastała dieta powinna być normokaloryczna, czyli zgodna z aktualnym zapotrzebowaniem energetycznym, uwzględniającym dodatkowe kilokalorie w zależności od trymestru ciąży.
Śniadanie: Pasta warzywna z żytnim pieczywem na zakwasie i ogórkiem kiszonym
Drugie śniadanie: Jogurt grecki z orzechową granolą i borówkami
Obiad: Łosoś w sosie szpinakowym z pełnoziarnistym makaronem i pomidorkami koktajlowymi
Podwieczorek: Smoothie zielone z jarmużem i nasionami chia
Kolacja: Sałatka z indykiem, awokado, warzywami i dressingiem jogurtowym
Jeśli masz dodatkowe pytania zachęcamy do kontaktu z dietetykiem Body Chief pod numerem telefonu +48 601 444 466 lub adresem e-mail [email protected]