Czy ograniczając podaż węglowodanów do minimum i maksymalizacja spożycia tłuszczów oraz białka może być zdrowa? W latach 60 XX wieku doktor Robert Atkinsa stworzył model żywienia polegający na spożyciu 3 posiłków dziennie i 2 przekąsek (opcjonalnie) w celu redukcji masy ciała opartej o 4 fazy. Poznaj fazy diety Atkinsa, jej zasady oraz efekty dzięki artykułowi dietetyka Body Chief.
Przeczytaj również: Dieta karniwora - zasady, efekty, co jeść
Dieta Atkinsa zakłada cztery fazy trwania diety.
Faza pierwsza trwa 2 tygodnie i można w jej trakcie spożywać wszystkie rodzaje ryb, drób, mięso, jaja, ser żółty, awokado, orzechy, nasiona, a także niektóre warzywa. Należy natomiast całkowicie wyeliminować produkty zawierające skrobię, produkty zbożowe, owoce, mleko i alkohol. W tej fazie dopuszcza się spożycie maksymalnie 20g węglowodanów na dobę, głównie pochodzących z warzyw, czy orzechów.
W drugiej fazie stopniowo zwiększa się spożycie węglowodanów o 5 gram dziennie w odstępstwach tygodniowych, aż do osiągnięcia wskaźnika zmniejszenia masy ciała o 0,9 kg/tydzień. Następnie kontynuuje się dietę przy stałej zawartości węglowodanów do uzyskania redukcji masy ciała o kolejne 2,2-4,5 kg.
W fazie trzeciej zwiększa się podaż węglowodanów o 10 gram dziennie w odstępstwach tygodniowych do momentu, gdy osoba stosująca dietę zaobserwuję zaprzestanie redukcji masy ciała. Na tym etapie można stopniowo wprowadzać do diety warzywa strączkowe, owoce, produkty bogate w skrobię oraz pełnoziarniste produkty zbożowe. Należy zwracać uwagę na to, czy włączane węglowodany nie powodują ponownego przybierania na wadze. Jeśli tak się dzieje, należy wyeliminować je z diety. Ważne również, aby poza spożyciem dobrej jakości tłuszczów, zadbać również o odpowiednią podaż pełnowartościowego białka.
Ostatnia faza nie skupia się już na redukcji masy ciała, a na jej stabilizacji, poprzez spożycie takiej ilości węglowodanów, która nie powoduje tycia.
Roczne badania efektów stosowania diety ubogowęglowodanowej w porównaniu z niskotłuszczową wykazały większy ubytek masy ciała po 3 i 6 miesiącach stosowania diety z ograniczeniem węglowodanów. Po roku natomiast nie stwierdzono istotnych różnic. Podczas badań zaobserwowano znaczące obniżenie stężenia triglicerydów oraz wzrost insulinowrażliwości u osób bez cukrzycy, stosujących dietę ubogowęglowodanową, w porównaniu z osobami będącymi na diecie ubogotłuszczowej.
W innym badaniu przeprowadzonym z udziałem chorych z otyłością olbrzymią, u których dodatkowo występowała cukrzyca lub zespół metaboliczny, zastosowano dietę Atkinsa lub tradycyjną dietę ubogoenergetyczną. Po 12 miesiącach stosowania diety oceniono redukcję masy ciała, parametry lipidowe, stężenie glukozy na czczo oraz insulinowrażliwość. Zaobserwowano, iż stopień utraty masy ciała był podobny w obu grupach. Uzyskano także porównywalne zmiany w obrębie badanych wskaźników metabolicznych.
Śniadanie: Omlet z serem cheddar i szpinakiem
II śniadanie: Sałatka z rukolą, ogórkiem i kurczakiem z sosem ziołowym
Obiad: Pieczone klopsiki wołowe ze szparagami
Kolacja: Roladki z wędzonego łososia i twarożku
Dieta Atkinsa to model żywienia polegający na znacznych ograniczeniach wielu grup produktów, dlatego przed jej rozpoczęciem należy skonsultować się z lekarzem pierwszego kontaktu oraz dietetykiem. Warto zaznaczyć, że samo ograniczenie węglowodanów nie jest gwarantem szczupłej sylwetki, a jednoczesne, wysokie spożycie tłuszczów może nieść za sobą wiele negatywnych skutków zdrowotnych.
Jeśli masz dodatkowe pytania zachęcamy do kontaktu z dietetykiem Body Chief pod numerem telefonu +48 601 444 466 lub adresem e-mail [email protected]