Czy wiesz, że pokarm, który spożywamy może działać pro- lub przeciwzapalnie na nasz organizm? Sprawdź, jakie produkty zawierają właściwości przecizapalne oraz jak powinna wyglądać codzienna dieta przeciwzapalna.
Przeczytaj również: Produkty bogate w białko - jakie produkty mają najwięcej białka?
Stan zapalny to rodzaj reakcji obronnej organizmu na obecność szkodliwych czynników: bakterii, wirusów, patogenów oraz toksyn. Może powstać również pod wpływem działania czynników fizycznych, takich jak: uraz, ciepło, zimno, promieniowanie.
Pojawienie się stanu zapalnego ma na celu przywrócenie równowagi organizmowi, usunięcie przyczyny jego powstania oraz regenerację uszkodzonych tkanek. W warunkach prawidłowych wygasza się on samoistnie. W sytuacji długotrwałego utrzymywania się reakcji zapalnej, może dojść do obniżenia odporności organizmu oraz do rozwoju niektórych chorób.
Przewlekły stan zapalny może towarzyszyć chorobom, ale również może je powodować. Jest on charakterystyczny szczególnie w przypadku: cukrzycy typu II, nowotworów, chorób układu sercowo-naczyniowego, chorób reumatycznych oraz depresji.
Przetworzona, wysokokaloryczna, bogata w kwasy nasycone oraz cukier dieta sprzyja zaburzeniom homeostazy w organizmie i w konsekwencji powstawaniu stanu zapalnego.
Wykazano, iż pokarmy, które spożywamy mogą oddziaływać pro- lub przeciwzapalnie na nasz organizm. We współczesnej dietetyce, narzędziem określającym potencjał prozapalny danego sposobu odżywiania jest Indeks prozapalności diety, czyli wskaźnik DII (ang. Dietary Inflammatory Index). Parametr ten ocenia wpływ diety na stężenie markerów stanu zapalnego. Im wyższy wskaźnik DII, tym większy potencjał prozapalny analizowanej diety.
Przeprowadzono szereg badań, celem wyodrębnienia zasad diety sprzyjającej wygaszaniu stanu zapalnego i niwelującej ryzyko wystąpienia chorób cywilizacyjnych. Dieta przeciwzapalna bazuje na produktach o działaniu antyzapalnym i eliminuje te o charakterze prozapalnym.
Dieta przeciwzapalna skupia się na dostarczeniu organizmowi wszelkich składników odżywczych niezbędnych w zapobieganiu i leczeniu chorób powiązanych ze stanem zapalnym. Za wzory diety antyzapalnej uznano dietę śródziemnomorską, dietę DASH oraz dietę wegetariańską.
Z uwagi na działanie prozapalne w diecie przeciwzapalnej powinno się unikać spożywania:
Śniadanie: Pasztet koperkowy z żytnim pieczywem na zakwasie i pomidorem
Drugie śniadanie: Jogurt naturalny z marchewkową granolą i pomarańczą
Obiad: Makaron z łososiem i sosem szpinakowym z suszonymi pomidorami
Podwieczorek: Owsiane ciasteczka z makiem i truskawkami
Kolacja: Sałatka nicejska
Jeśli masz dodatkowe pytania zachęcamy do kontaktu z dietetykiem Body Chief pod numerem telefonu +48 601 444 466 lub adresem e-mail [email protected].