Post przerywany to termin, który nieustannie zyskuje na popularności. To właśnie o założenia postu przerywanego opiera się model żywienia w diecie Intermittent Fasting (Dieta IF). Dietetycy Body Chief przygotowali artykuł, który przybliża zasady postu przerywanego. Z artykułu dowiesz się między innymi jakie istnieją rodzaje postu przerywanego oraz dla kogo będzie odpowiednia Dieta IF.
Przeczytaj również: Dieta IF - czym jest Intermittent Fasting - nowy trend na odżywianie?
Post przerywany to model żywienia polegający na czasowym ograniczeniu spożywania pokarmów. Podczas indywidualnie dobranego przedziału czasowego, nazywanego oknem żywieniowym, możliwe jest konsumowanie posiłków. Po zamknięciu okna następuje okres poszczenia, w którym nie można jeść. W tym czasie dopuszczalne jest wyłącznie picie czystej wody.
W zależności od wybranych długości okresów poszczenia wyróżniamy dwa modele postu: TRF (time-restricted feeding) oraz ADF (alternate-day fasting).
TRF to wariant postu przerywanego, w którym kluczowym elementem jest wyznaczenie okna żywieniowego w ciągu dnia. Najczęściej wybieranym rozkładem jest podział 8/16 oznaczający kolejno 8 godzin z możliwością spożywania posiłków i 16 godzin postu. Cykl ten powielany jest w każdy dzień tygodnia z zachowaniem podobnych godzin rozpoczęcia i zakończenia okna żywieniowego.
ADF to drugi wariant postu przerywanego, w którym okresy powstrzymywania się od spożywania pokarmów dotyczą całych dni. Tydzień podzielony jest na dni, w których obowiązuje całkowity post oraz te, gdzie spożywanie posiłków jest możliwe bez wyznaczonego godzinowego okna żywieniowego.
Pierwszą i zarazem główną zasadą postu przerywanego jest wyznaczenie czasu, w którym spożywamy posiłki oraz okresu poszczenia. To właśnie ten podział stanowi kluczowe założenie diety Intermittent Fasting.
Pod kątem produktowym nie ma wyznaczonych składników, które są zalecane i niezalecane, dlatego wybór koncepcji posiłków jest zależny od indywidualnych preferencji smakowych oraz stanu zdrowia. Ważne, aby posiłki były zbilansowane i zawierały odpowiednie ilości składników odżywczych, co pozwoli na prawidłowe odżywienie organizmu, mimo krótszego czasu spożywania pokarmów.
Kaloryczność posiłków zależna jest od wybranego dodatkowego celu, np. w przypadku redukcji masy ciała należy zmniejszyć podaż energii do wartości poniżej całkowitego dziennego zapotrzebowania. Samo stosowanie postu przerywanego, bez ujemnego bilansu energetycznego, nie wpłynie na redukcję masy ciała.
Nie ma konkretnej grupy odbiorców, której zaleca się stosowanie modelu żywieniowego zawierającego okresy postu przerywanego. Jest to rozwiązanie dla osób, które prowadzą aktywny tryb życia i nie mają czasu na przygotowywanie oraz częste spożywanie posiłków. Ich dieta bazuje na mniejszej ilości posiłków, które zazwyczaj są większe objętościowo. Dania spożywane są w wyznaczonych okresach, kiedy mamy więcej wolnego czasu, który możemy poświecić na konsumpcję. Ten wariant żywieniowy sprawdzi się również u osób, którym często doskwiera uczucie ciężkości lub mają problemy z jakością snu. Dłuższy przedział czasowy wolny od przyjmowania pokarmów wpływa pozytywnie na trawienie i pracę układu pokarmowego.
Model żywieniowy opierający się na okresowych postach uwzględniających ograniczony czas spożywania posiłków nie jest rekomendowany:
Jako zaletę postu przerywanego można wskazać brak możliwości podjadania po zakończeniu czasu trwania okna żywieniowego. Pozwoli to na lepszą kontrolę ilości spożywanej energii oraz zwiększy szanse na skuteczną redukcję masy ciała.
Niektóre osoby stosujące ten model żywienia obserwują znaczącą poprawę jakości snu, ponieważ standardowo okno żywieniowe zamyka się w godzinach wczesnowieczornych, co skutkuje brakiem uczucia ciężkości przed zaśnięciem. Część posiłku zostaje strawiona zanim położą się do łóżka, co pozwala na spokojniejszy i bardziej efektywny sen.
Niestety oprócz plusów post przerywany ma również swoje minusy. Często osoby stosujące dietę opartą o okresowe poszczenie uznają okno żywieniowe za czas, w którym mogą spożywać wszystkie produkty w dowolnych ilościach. Powoduje to przejadanie się w trakcie otwartego okna żywieniowego, czego skutkiem może być brak efektu redukcyjnego diety lub za sprawą nadwyżki energetycznej - przyrost masy ciała. Nadmiar jedzenia spożyty w krótkim czasie sprawia, że układ pokarmowy jest bardziej obciążony, czego konsekwencją mogą być dolegliwości gastryczne np. ból brzucha, wzdęcia.
Jeśli masz dodatkowe pytania zachęcamy do kontaktu z dietetykiem Body Chief pod numerem telefonu +48 601 444 466 lub adresem e-mail [email protected]