Uznany za pierwiastek wiele lat temu, do dziś jest niezwykle ważnym składnikiem zbilansowanej diety. Magnez, nazwany pierwiastkiem życia, niesie wiele właściwości zdrowotnych, a jego niedobór doprowadzić może do niepożądanych konsekwencji. Przeczytaj artykuł dietetyków Body Chief i sprawdź, jakie produkty włączyć do diety, by zapewnić sobie odpowiadnią podaż magnezu.
Z artykułu dowiesz się:
Przeczytaj także: Jak prawidłowo nawodnić organizm?
Magnez został uznany za pierwiastek już w 1755r. przez Josepha Blacka. Dlaczego jest tak ważny? Magnesium (z łac.) został nazwany „pierwiastkiem życia”, ponieważ uczestniczy w ponad 300 procesach biochemicznych zachodzących w żywych organizmach. Jego niedobór, jak i nadmiar może skutkować zaburzeniami wpływającymi na funkcjonowanie układu immunologicznego, nerwowego, mięśniowego i krwionośnego. Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że to między innymi odpowiedni poziom magnezu gwarantuje równowagę psychiczną i fizyczną. W poniższym artykule przybliżymy Ci szereg informacji, dlaczego warto uwzględnić magnez w codziennej diecie.
Magnez odgrywa znaczącą rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu człowieka. Wpływa między innymi na:
Magnez występuje w wielu produktach spożywczych, np. w pestkach, nasionach, orzechach, produktach pełnoziarnistych, kakao, roślinach strączkowych, a także w wodzie. Co ciekawe, poprzez regularne spożywanie poszczególnych warzyw, takich jak: natka pietruszki, seler naciowy, koperek, kiełki, jarmuż, szpinak, szczaw, botwinka czy rukola również możemy zrealizować jego dzienne zapotrzebowanie. Warto jednak zwrócić uwagę na to, że jeśli chcemy uzupełnić podaż magnezu w postaci warzyw, należy spożywać je w formie nieprzetworzonej, najlepiej na surowo.
W poniżej tabeli przedstawiamy zawartość magnezu (Mg) w wybranych produktach spożywczych.
Produkt |
Zawartość Mg w 100g produktu |
Pestki dyni |
550 mg |
Otręby pszenne |
490 mg |
Kakao |
420 mg |
Nasiona chia |
335 mg |
Migdały |
269 mg |
Kasza gryczana |
218 mg |
Soja |
216 mg |
Komosa ryżowa |
197 mg |
Gorzka czekolada |
165 mg |
Orzechy brazylijskie |
160 mg |
Otręby owsiane |
129 mg |
Dieta przeciętnego Polaka dostarcza magnez w ok. 60-70%, w związku z czym warto mieć świadomość, że oprócz wyżej wymienionych produktów, jego dobre źródło może stanowić woda mineralna. Na rynku dostępny jest szeroki asortyment wód o dużej zawartości magnezu (40 - 1300 mg/l). Uzupełnienie jego podaży jest bardzo ważne, ponieważ reguluje kluczowe procesy w organizmie. Niedobór magnezu może wiązać się z szeregiem niekorzystnych konsekwencji dla zdrowia, natomiast nadmiar może powodować nudności, biegunki, nadciśnienie, spowolnienie akcji serca a nawet niewydolność oddechową.
Skutki niedoboru magnezu mogą powodować:
Jeśli masz dodatkowe pytania zachęcamy do kontaktu z dietetykiem Body Chief pod numerem telefonu +48 601 444 466 lub adresem e-mail [email protected]