wróć do listy aktualności
data.title
6/11/2021 Porady

Polskie superfoods – poznaj 7 wartościowych produktów

Superfoods – co to jest

Określeniem superfoods nazywa się nieprzetworzoną, naturalną żywność, bogatą w składniki odżywcze, której spożycie korzystnie wpływa na organizm człowieka. Są to produkty, które zawierają wiele cennych składników działających pozytywnie na prawidłowy przebieg procesów zachodzących w organizmie. Do takich produktów zalicza się między innymi siemię lniane, nasiona chia, aronię, natkę pietruszki czy jagody goji. W tym artykule skupimy się na przedstawieniu polskich superfoods, które są na wyciągniecie ręki, dodatkowo często w niższych cenach niż zagraniczne odpowiedniki.

Siemię lniane

Siemię lniane, czyli nasiona lnu zwyczajnego to produkt, który posiada szerokie zastosowanie oraz wiele korzystnych właściwości. Nasiona lnu są dobrym źródłem błonnika pokarmowego (stanowi on 28% suchej masy), a w szczególności jego rozpuszczalnej frakcji mającej pozytywny wpływ na prewencje chorób układu sercowo-naczyniowego poprzez wykazywanie właściwości zmniejszających stężenie cholesterolu całkowitego oraz tak zwanego „złego” cholesterolu LDL. Błonnik jest pomocny również w przypadku stosowania diety redukcyjnej, ponieważ spożycie posiłków z dużą ilością tego składnika zwiększa uczucie wypełnienia żołądka i daje dłuższe odczucie sytości. Siemię lniane cechuje się również wysoką zawartością kwasów omega 3, w szczególności kwasu α-linolenowego, który wpływa na zmniejszenie stanu zapalnego w organizmie, a także może korzystnie wpływać na poprawę wrażliwości komórek na insulinę. Nasiona lniane stanowią dobre źródło lignanów, które wpływają na pracę jelit, wykazują działanie przeciwnowotworowe, a także zmniejszają ryzyko chorób sercowych. Niestety mimo wielu korzystnych właściwości siemienia lnianego, należy mieć na uwadze fakt, że niedojrzałe nasiona zawierają linatynę - toksyczny aminokwas, który w przewodzie pokarmowym ulega rozkładowi, pod którego wpływem powstaje między innymi silnie trujący kwas cyjanowodorowy. Przy spożywaniu nasion rozdrobnionych powstaje znacznie więcej kwasu, ponieważ linatyna trawiona jest znacznie łatwiej. Dlatego też należy pamiętać, aby nie spożywać więcej niż dwie łyżki zmielonego siemienia lnianego jednorazowo. Dodatkowo linatyna wykazuje działanie antagonistyczne względem witaminy B6, co oznacza, że blokuje jej wchłanianie w organizmie.

Jarmuż

Jarmuż jest odmiana kapusty warzywnej. Stanowi bogate źródło witaminy K, witaminy C oraz karotenoidów (luteina, zeaksantyna), które wykazują działanie silnie przeciwutleniające. Zawiera również sulforafan - związek chemiczny stanowiący czynnik chemoprewencyjny, który hamuje lub opóźnia proces rozwoju nowotworów poprzez usuwanie z organizmu toksyn i substancji mogących wpływać na rozwój komórek nowotworowych. Jak na warzywo kapustne zawiera znaczne ilości białka (4,3 g białka/100 g produktu).

Aronia

Aronia jest owocem, z którego wykonuje się soki, dżemy, galaretki i marmolady. Należy do grupy produktów, których spożycie jest zalecane ze względu na szereg korzyści zdrowotnych. Zawiera dużą dawkę witaminy C (13,7 mg/100 g owocu), a także innych związków przeciwutleniających np. związków fenolowych. Należące do tej grupy antocyjany wykazują pozytywny wpływ na układ krążenia. Dzieję się tak poprzez ograniczenie stanów zapalnych występujących w organizmie oraz wzmacnianie naczyń włosowatych. Związki zawarte w aronii zapobiegają występowaniu cukrzycy typu II. Co więcej, ułatwiają kontrolę poziomu glukozy we krwi i zmniejszają ryzyko powikłań związanych z chorobą.

Orzechy włoskie

Owoc orzecha włoskiego stanowi bogate źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6 w postaci kwasu linolowego (34,6 g/100 g) oraz omega-3 za sprawą kwasu α-linolenowego (6,6 g/100 g). Kwas linolowy wpływa na zmniejszenie stężenia cholesterolu LDL we krwi, z kolei kwas α-linolenowy obniża zawartość trójglicerydów oraz wykazuje działanie przeciwzapalne. Orzech włoski zawiera również szereg witamin i składników mineralnych takich jak: witamina E, witaminy z grupy B, foliany, potas, fosfor, magnez, cynk, mangan oraz jod.

Natka pietruszki

Natka pietruszki choć niedoceniana stanowi istną bombę witaminy C, dzięki czemu wpływa na poprawę odporności poprzez pozytywne działanie na błony śluzowe. Warto ją dodawać do dań nie tylko jako element ozdoby, ale również dlatego, że witamina C polepsza wchłanianie żelaza, co jest korzystne szczególnie w przypadku niedokrwistości z powodu niedoboru tego składnika mineralnego. Natka pietruszki stanowi źródło witaminy A, która odgrywa znacząca rolę w procesie widzenia, a także wpływa na prawidłową budowę erytrocytów. Chlorofil zawarty w natce wykazuje działanie silnie przeciwutleniające.

Kasza jaglana

Kasza jaglana przez wielu nazywana jest królową kasz ze względu wiele korzystnych właściwości. Zawiera znaczne ilości białka, witamin z grupy B oraz żelaza. Lecytyna znajdująca się w kaszy jaglanej może wpływać na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi oraz na poprawę koncentracji. Badania wykazały, że kasza jaglana obniża poziom insuliny i glukozy we krwi. Dodatkowo jest produktem lekkostrawnym i nie zawiera glutenu, dzięki czemu może być spożywana przez osoby z alergią lub nietolerancja glutenu lub w przypadku konieczności zmiany sposobu żywienia na łatwo strawny. Znajduje szerokie zastosowanie w gastronomi, ponieważ sprawdza się zarówno w potrawach wytrawnych, jak i słodkich

Żurawina

Spożycie owoców żurawiny kojarzy się głównie z pozytywnym działaniem na układ moczowy. Regularne jej spożywanie wpływa na obniżenie ryzyka infekcji dróg moczowych poprzez szereg zachodzących procesów. Spożycie żurawiny wpływa na zakwaszenie moczu, co prowadzi do zniszczenia znajdujących się w pęcherzu drobnoustrojów. Działanie bakteriobójcze nasila obecność wielu związków np. proantycyjanidów. Związki te tak, jak zawarta w żurawinie fruktoza zapobiegają przyleganiu bakterii do nabłonka układu moczowego. Dodatkowo sok z żurawiny wykazuje działanie moczopędne, co ułatwia wydalanie z moczem patogennych bakterii.

Polskie superfoods – podsumowanie

Jak można zaobserwować na naszym rodzimym rynku mamy wiele produktów, które uznawane są za polskie superfoods i również posiadają szereg substancji odżywczych wpływających pozytywnie na wiele procesów zachodzących w organizmie. Warto więc w codziennej diecie zadbać o dodatek superfoods do posiłków.