Makaron na całym świecie jest bardzo popularnym składnikiem wielu dań. W diecie odchudzającej może stanowić zdrowy i smaczny element posiłku pod warunkiem kontrolowania jego porcji oraz wyboru odpowiedniego rodzaju. Kluczowe jest również połączenie makaronu z pełnowartościowymi źródłami białka, tłuszczu. Pozwoli to na stworzenie zdrowego i zbilansowanego posiłku.
Przeczytaj również: Zdrowe odżywianie - zasady prawidłowego żywienia
Pomimo popularności tego produktu nadal możemy mieć do czynienia z wieloma mitami na jego temat. Przyjrzyjmy się zatem najpopularniejszym z nich i uzasadnijmy ich bezpodstawność.
Stwierdzenie, że „makaron tuczy” jest bardzo rozpowszechnione, ale w rzeczywistości nie do końca prawdziwe. Przyrost masy ciała powszechnie określany jako „przybieranie na wadze” zależy od wielu czynników, nie tylko od tego, czy spożywamy dany produkt, czy nie. Kluczowym elementem jest całkowity bilans kaloryczny diety. Makaron sam w sobie nie jest wyjątkowo kaloryczny jednak problem pojawia się gdy spożywa się go w nadmiarze, szczególnie w połączeniu z wysokoenergetycznymi sosami, czy dodatkami. Jest to składnik który jak najbardziej może się znaleźć w diecie redukcyjnej, pod warunkiem kontrolowania wielkość jego porcji i pamiętaj o odpowiedniej kompozycji dania.
To, ile kcal ma makaron, jest zależne od wielu czynników takich jak wielkość czy sposób ugotowania. Kluczową kwestią jest jednak skład. Kaloryczność makaronu, zwłaszcza w przypadku ugotowanego tradycyjnego pszennego, to około 140-200 kcal/100g. Nie jest to dużą wartością szczególnie w kontekście całodniowego zapotrzebowania. Porównując makaron do innych produktów wysokowęglowodanowych (takich jak ryż, kasza czy ziemniaki) okazuje się, że różnice są niewielkie Poniżej przestawiamy tabelkę opisującą różne rodzaje makaronu i ich kaloryczność. Najbardziej kaloryczny jest makaron pszenny jasny.
Makaron, a kalorie:
Rodzaj |
Kaloryczność na 100g ugotowanego |
Makaron pszenny |
140-200 kcal |
Makaron pełnoziarnisty |
120-154 kcal |
Makaron sojowy |
>100 kcal |
Makaron ryżowy |
Ok. 110 kcal |
Makaron chow mein |
130-150 kcal |
Stwierdzenie, że eliminacja makaronu to jedyny sposób na odchudzanie jest błędny. W rzeczywistości makaron sam w sobie nie prowadzi do przyrostu masy ciała. Wszystko zależy od proporcji czy rodzaju dodatków, z którymi go spożywamy. W ramach diet odchudzających ważne jest zachowanie umiaru i zwracanie uwagi na całkowity bilans energetyczny, a nie wykluczanie poszczególnych składników. Warto zatem postawić na makaron pełnoziarnisty, zawierający spore ilości błonnika i cennych składników odżywczych, co wspiera procesy trawiennie i daje odczucie sytości na dłużej. Unikanie makaronu szczególnie w przypadku, gdy lubimy ten, produkt nie jest niezbędnym sposobem na osiągniecie i utrzymanie wymarzonej sylwetki.
Mit, że makaron podnosi poziom cukru we krwi nie do końca jest prawdziwy, gdyż wszystko zależy od rodzaju makaronu i sposobu jego przygotowania. Makaron pszenny, jasny, szczególnie gotowany zbyt długo, zapewnia szybki wzrost poziomu glukozy we krwi. Indeks glikemiczny makaronu nie jest jednak taki sam dla wszystkich jego rodzajów. Makarony pełnoziarniste, szczególnie takie przygotowane al dente, mają niski indeks glikemiczny i nie powodują nagłego wzrostu glukozy we krwi. Najniższy indeks glikemiczny mają makarony przygotowane na bazie nasion roślin strączkowych oraz makaron konjac, który zawiera niewielkie ilości węglowodanów.
Rodzaj makaronu |
Indeks glikemiczny (makaron al dente) |
Makaron pszenny |
70 |
Makaron pszenny pełnoziarnisty |
40 |
Makaron soba |
46 |
Makaron orkiszowy pełnoziarnisty |
40 |
Makaron sojowy |
30 |
Makaron konjak |
10 |
Poniżej przestawiamy kilka wskazówek jak wybierać makron z niskim indeksem glikemicznym
Aby makaron stał się lekkim posiłkiem, oprócz doboru odpowiedniego jego rodzaju, należy zwrócić uwagę na dodatki – tak, aby skomponować zdrowy i pełnowartościowy posiłek. Oto kilka ważnych elementów, które pozwolą Ci stworzyć lekki i wartościowy posiłek na bazie makaronu.
Makaron może być częścią zdrowej diety odchudzającej pod warunkiem, że zadbamy o wybór odpowiedniego rodzaju i skomponujemy z niego pełnowartościowy posiłek. Zamiast tradycyjnego makaronu pszennego warto skorzystać z innych alternatyw – pełnoziarnistego, z nasion roślin strączkowych, gryczanego czy konjac. W zdrowej diecie makaron może być smacznym i sycącym składnikiem, wpisującym się w zrównoważone odżywianie.
Zachęcamy do kontaktu z dietetykiem Body Chief pod numerem telefonu +48 601 444 466 lub adresem e-mail [email protected], który odpowie na wszystkie nurtujące Cię pytania i pomoże dobrać dietę skrojoną do Twoich potrzeb