Dieta wegańska całkowicie wykluczę produkty odzwierzęce. Na takiej diecie nie jemy mięsa, ryb, mleka i jego przetworów, a także jaj i miodu.
Dieta wegetariańska eliminuje tylko mięso oraz ryby. W zależności od jej typu może również wykluczać nabiał czy jaja.
Na każdej diecie można schudnąć (i przytyć ). Kwestia redukcji masy ciała zależy od ilości spożywanych kalorii w stosunku do całkowitego zapotrzebowania energetycznego.
Tycie bierze się ze spożywania zbyt dużej ilości energii, w stosunku do twojego zapotrzebowania. Wcale nie trzeba jeść fast foodów czy słodyczy, by tyć. Jeśli nasze zapotrzebowanie wynosi 2000kcal, a zjadamy 3000kcal, będzie to skutkowało magazynowaniem nadmiaru energii i tworzeniem się tkanki tłuszczowej.
Dieta wegetariańska eliminuje najbogatsze źródła witaminy B12, czyli mięso i ryby. Na szczęście znajdziemy ją w jajach i produktach mlecznych, dlatego te produkty są konieczne w diecie. Jeśli jest ich mało, warto rozważyć suplementację.
Istotne są także kwasy omega – 3, których głównym źródłem są tłuste ryby. Znajdujemy je także w produktach roślinnych, np. siemieniu lnianym, jednak muszą ulec w organizmie przekształceniu. Warto także przyjrzeć się ilości dostarczanego z dietą żelaza.
Wszystko zależy od tego, w jaki sposób bilansowana jest dieta. Obecnie można kupić na rynku sporo wysokoprzetworzonej żywności dedykowanej wegetarianom czy wege fast food. Zresztą, chipsy i frytki (o ile nie usmażone na smalcu) też są wegetariańskie, co nie znaczy że są zdrowe.
Według stanowiska Akademii Żywienia i Dietetyki, dieta wegetariańska może być stosowana na wszystkich etapach życia – pod warunkiem, że jest odpowiednio zbilansowana. Dlatego powinna zawierać różnorodne produkty i przede wszystkim opierać się na niskoprzetworzonej żywności.
Negatywnie – nie, jeśli dieta będzie odpowiednio zbilansowana – nie zabraknie w niej białka i witaminy B12. Ich brak w diecie to najczęstszy błąd popełniany przez świeżo upieczonych wegetarian.
A pozytywnie?
w niektórych przypadkach dieta wegetariańska może być polecana dla osób cierpiących na dnę moczanową, czyli najczęstszą formę chorób reumatycznych stawów.
Białko w diecie wegetarian wcale nie jest trudne do zbilansowania. Jego bogatymi źródłami są nasiona roślin strączkowych, np. soczewica, ciecierzyca, fasola. Także soja i jej przetwory takie jak tofu, tempeh. Spora ilość zbóż odznacza się także całkiem wysoką zawartością białka, można wskazać wśród takich produktów płatki owsiane, komosę ryżową, kaszę gryczaną.
Te produkty są całkowicie odpowiednie dla diety wegańskiej, a u wegetarian dodatkowo mamy do dyspozycji produkty mleczne i jaja, które również są źródłem białka.
Tak naprawdę jedynym ograniczeniem jest wyobraźnia. Wiele dań kuchni np. indyjskiej czy tajskiej jest wegetariańskie z założenia.
Mogą to być różnego typu kotlety z soczewicy, twarogowe, jajeczne, gulasze warzywne, zupy kremy, makarony z sosami na bazie warzyw i dodatku nasion strączkowych. Z wielu dań można, bez wielkiej szkody dla ich pierwotnego smaku, usunąć mięso i jako zamiennik dodać tofu czy nasiona roślin strączkowych.
Przykładowy dzień na diecie wegetariańskiej z Body Chief:
I śniadanie
Kanapka z pastą fava/z soczewicy i warzywami
II śniadanie
Gruszkowo-jabłkowa tarta na kruchym spodzie
Obiad
Czerwone curry z cieciorką, kokosowym ryżem basmati i kalafiorem
Podwieczorek
Pudding z tapioki z truskawkami i orzechami włoskimi
Kolacja
Wrap z suszonymi pomidorami, mozzarellą i papryką