Spis treści:
Przeczytaj również: Kaloryszność owoców - które owoce mają najwięcej i najmniej kalorii?
Dieta owocowo-warzywna polega przede wszystkim na wyeliminowaniu produktów pochodzenia zwierzęcego i zastąpieniu ich produktami roślinnymi. Często nazywana jest postem owocowo-warzywnym. Polega na spożywaniu warzyw i owoców w różnych formach – gotowanych, surowych, pieczonych. Mogą one pojawiać się w menu jako soki, sałatki, zupy, czy surówki. W przypadku tej diety wskazane jest używanie ziół w celu wzmocnienia smaku. Zalecanymi warzywami są głównie te niskoenergetyczne.
Dozwolone są także owoce, szczególnie te niskoenergetyczne: świeże jabłka, grejpfruty i cytryny. Dobrym pomysłem będą też kiwi i pomarańcze. W przypadku tej diety świetnie sprawdzą się owoce jagodowe ze względu na niską kaloryczność, a jednocześnie wysoką zawartość antyoksydantów. Do najpopularniejszych z nich należą: jagody, borówki, maliny, czy truskawki. Dodatkowo świetnym urozmaiceniem diety mogą okazać się suszone owoce.
Głównym założeniem diety owocowo-warzywnej jest szybka redukcja masy ciała, aby jednak post przyniósł oczekiwane efekty należy się go restrykcyjnie trzymać. Dieta w swoim założeniu powinna składać się z trzech głównych posiłków oraz opcjonalnie, dwóch dodatkowych (II śniadania i podwieczorku).
Przed zastosowaniem tego rodzaju diety należy skonsultować się z lekarzem, ponieważ ten sposób żywienia może się okazać niebezpieczny dla osób mających problemy ze zdrowiem. Powinni jej unikać szczególnie zmagający się z insulinoopornością oraz cukrzycą, ponieważ może u nich dojść do zbyt dużych wahań poziomu glukozy we krwi.
Ważne jest także, by nawet osoby zdrowe nie stosowały tej diety zbyt długo, gdyż może u nich rozwinąć się wiele niedoborów wynikających z ograniczenia podstawowych składników pokarmowych. Dieta w przypadku zbyt długiego stosowania może spowodować zaburzenia w równowadze elektrolitowej, niedożywienie, osłabienie, zawroty głowy, czy nawet zaburzenia miesiączkowania. Po zakończeniu diety należy powrócić do standardowego modelu żywienia i kierować się zasadami zdrowego odżywiania.
W przypadku diety owocowo-warzywnej efekty mogą być bardzo szybkie. Mówi się o utracie masy ciała wynoszącej nawet 5 kg/tydzień. Nie jest to jednak bezpieczne rozwiązanie, a tak duża utrata kilogramów w szybkim czasie może wiązać się ze złym samopoczuciem, zawrotami głowy, głodem czy omdleniami. Często po zakończonej diecie masa ciała wraca do pierwotnej, ze względu na utratę licznej ilości wody, a nie tkanki tłuszczowej, przez co utrata kilogramów nie będzie zbyt trwała. Często zdarza się, że po kilku dniach masa ciała zwiększa się, ze względu na to, że po dłuższym czasie głodówki organizm ze wzmożoną siłą zacznie się domagać pokarmu, którego nie będzie w stanie przyswoić. Ponadto, dieta owocowo-warzywna może prowadzić do utraty masy mięśniowej, zmniejszenia energii, czy osłabienia, które powodują spowolnienie metabolizmu i trudności w utrzymaniu prawidłowej masy ciała. Długotrwałe stosowanie tej diety może także być przyczyną niedoboru witaminy B12, żelaza, wapnia i cynku, co może negatywnie wpłynąć na zdrowie kości i układu odpornościowego.
Sposób żywienia oparty na samych warzywach i owocach dostarcza niewiele kalorii i nie jest w stanie pokryć zapotrzebowania organizmu na energię niezbędną do utrzymania podstawowych funkcji życiowych. Dlatego jej długotrwałe stosowane może być niebezpieczne.
Jedną z największych zalet diety owocowo-warzywnej jest szybki czas przygotowywania posiłków. Wynik to z faktu, że większość produktów spożywamy na surowo. Obróbka termiczna w przypadku tej diety powinna być krótka - tak, aby zachować jak najwięcej wartości odżywczych. Spożywanie warzyw i owoców ma wiele korzyści, ze względu na to, że zawierają one wiele witamin i składników mineralnych. Nie są one w stanie jednak pokryć całodziennego zapotrzebowania na składniki odżywcze ze względu na to, że zawierają znikome ilości białka i tłuszczu. Warto jednak wprowadzić do codziennej diety dużo warzyw i owoców, tak, aby zachować zdrową proporcję pomiędzy wszystkimi składnikami pokarmowymi. Znacznie więcej korzyści przyniesie korzystanie ze zdrowej zbilansowanej diety składającej się z różnych grup produktów niż ograniczanie się tylko i wyłącznie do warzyw i owoców.
Przykładem diet warzywno-owocowych mogą być tak zwane diety sokowe. Optymalny czas trwania takiego rodzaju żywienia to od 3 do 5 dni. Tak samo jak w przypadku diety warzywno-owocowej nie warto stosować tej metody przez dłuższy czas. Diety sokowe możesz odnaleźć w ofercie Body Chief pod nazwami: My Detox i My Clearing. Jeden dzień kuracji składa się z 6 butelek soku dostosowanego do pory dnia, do przygotowania których zostało wykorzystanych ponad 5 kg świeżych warzyw i owoców. Dbamy także o jak najlepsze utrzymanie wartości odżywczych, dlatego produkty te wytwarzane są metodą cold press. Pozwala to na zachowanie jak największej ilości składników odżywczych zawartych w owocach i warzywach. My Detox i My Clearing można stosować wymiennie dla urozmaicenia walorów smakowych detoksu sokowego.
Poniżej przedstawiamy także proste menu diety warzywnej. Do przygotowania takiej diety można użyć wiele rozmaitych warzyw i owoców, które poddane różnemu rodzajowi obróbki będą sprawiały, że dieta nie będzie monotonna.
Jeśli masz dodatkowe pytania zachęcamy do kontaktu z dietetykiem Body Chief pod numerem telefonu +48 601 444 466 lub adresem e-mail [email protected]