Homemade Chocolate Hazelnut Spread on a Background

Świętujemy Międzynarodowy Dzień Nutelli!

Nutella to najbardziej popularny krem z dodatkiem orzechów laskowych i kakao. Ekspresowo zdobył popularność w Europie i podbijał kolejne, zagraniczne rynki. Jego popularność stała się tak duża, że 5 lutego w 2007 roku blogerka Sara Rosso zaproponowała, by w kalendarzu pojawił się dzień, który zjednoczy wszystkich miłośników słodkiego kremu – Międzynarodowy Dzień Nutelli.  

Na Facebooku profil Nutelli zrzesza przeszło 30 milionów osób. Kochają ją dzieci, ale również dorośli. Nie tylko smaruje się nią chleb – Nutella idealnie sprawdza się do pieczenia ciast lub jako dodatek, np. do naleśników. Poza tym, kto z nas nie wyjadał jej łyżeczkami?

Jak zaczęła się historia Nutelli?

W 1946 roku włoski cukiernik Pietro Ferrero opracował recepturę kremu z orzechów laskowych, cukru oraz kakao. W ten sposób rozwiązał problem z zaopatrzeniem w kakao po wojnie. Pięć lat później na bazie tego pomysłu powstała SuperCrema, którą z łatwością można było posmarować kromkę chleba. Dzieło Pietro stało się tak popularne, że we Włoszech wprowadzono nową usługę – smarowanie. Choć brzmi to absurdalnie i niewiarygodne, klienci przychodzili z własnymi kromkami chleba, żeby tylko móc posmarować je kremem. Jednak za powstanie znanej nam Nutelli możemy dziękować synowi Pietro – Michele’owi Ferrero. To jemu udało się udoskonalić recepturę i stworzyć pierwszy na świecie słoik Nutelli. W Polsce zaczęto sprzedawać ją dopiero w 1994 roku.

Kontrowersyjny skład Nutelli

Niestety, za idealnym smakiem tego kremu, kryją się nie tylko orzechy i kakao, ale  przede wszystkim cukier. Ponadto olej palmowy, mleko w proszku oraz wanilina. Europejski Urząd Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) zaalarmował, podając oświadczenie, że olej palmowy spożywany w dużych ilościach jest szkodliwy – szczególnie dla dzieci. W składzie Nutelli jest go około 30%, przez co ludzie zaczęli wątpić w jakość czekoladowo-orzechowego kremu.

Czy istnieje dietetyczna Nutella?

Prawda jest taka, że to olej palmowy odpowiada za konsystencję kremu. Cukier powoduje, że orzechy laskowe i kakao zyskują dobry, słodki smak. Dlatego firma Ferrero zapowiedziała już, że nie przewiduje żadnych zmian w recepturze. Być może, we własnym zakresie, nie uda się nam zrobić produktu, który smakowałby identycznie jak Nutella, ale jej zamiennik również może być smaczny, a co ważniejsze – mniej tłusty i niezdrowy!

Przepisy na domową Nutellę

Całe szczęście wykonanie domowego kremu nie jest wcale aż tak trudne, a przepisów jest naprawdę dużo.

Potrzebujemy:

  • 1 szklanki orzechów laskowych
  • 1,5 łyżki oleju kokosowego
  • 3 łyżki kakao
  • 1/2 łyżki ekstraktu z wanilii
  • 1/3 szklanki mleka kokosowego

Na początku prażymy orzechy na suchej patelni do czasu, w którym skórka zacznie odchodzić. Następnie musimy je dokładnie oczyścić – aby pozbyć się wszystkich skórek. Później blendujemy orzechy. Po otrzymaniu orzechowej miazgi, mieszamy ją z resztą składników. Całość miksujemy do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji (głaska, kremowa masa). Przygotowany krem powinniśmy przechowywać w lodówce.

 Razem świętujmy Międzynarodowy Dzień Nutelli i zapewnijmy sobie odrobinę słodkości! :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *