pexels-photo-710916

Międzynarodowy Dzień Pizzy

Włoska kuchnia jest na drugim miejscu najbardziej lubianych przez Polaków smaków. Nic dziwnego, naprawdę uwielbiamy makarony i w szczególności pizzę. Wystarczy spojrzeć na liczbę restauracji, które swoją ofertę opierają na włoskiej kuchni – mają zdecydowaną przewagę. Dlaczego pizza jest aż tak popularna?

Kilka lat temu Wirtualne Media przedstawiły wyniki badań, które pokazały, że raz w miesiącu przynajmniej 62% Polaków je pizzę. Jest ona nie tylko wizytówką włoskiej kuchni – zdobyła popularność na całym świecie, dzięki czemu dziś możemy świętować Międzynarodowy Dzień Pizzy.

Giuseppe Nocca na tropie pochodzenia słowa „pizza”

Bardzo długo utrzymywała się wersja, że „pizza” po raz pierwszy pojawiła się w Neapolu. Historyk Giuseppe Nocca, specjalista w dziedzinie kultury odżywiania, dotarł do dokumentu z 997 roku, który dowodzi, że źródłem pojawienia się „pizzy” jest Geata, miasteczko w środkowej części Włoch. Skąd więc tak silne powiązanie z Neapolem? Słowo „pizza” pochodzi od łacińskiego „picea”, które oznacza po prostu placek powstały z wody i mąki. Takim plackiem żywili się biedni mieszkańcy Neapola. Sytuacja zmieniła się dopiero w XVII wieku – wówczas do pizzy dodano sos pomidorowy, który do teraz pozostał jej nieodłącznym składnikiem. Wtedy owe danie docenili również zamożniejsi mieszkańcy Włoch. Słynna pizza neapolitańska powstała w 1889 roku. Przyrządził ją Raffaele Esposito na cześć królowej Włoch – Małgorzaty Sabaudzkiej. Składała się z sosu pomidorowego, mozzarelli oraz bazylii. Tak dobrane dodatki miały symbolizować barwy włoskiej flagi – czerwień, biel i zieleń. Do tej pory znajdziemy tę pozycję w menu każdej włoskiej restauracji – Margherita. Zresztą, historia pizzy wiąże się z wieloma ciekawymi historiami.

Najciekawsze fakty dotyczące pizzy

  • W 1989 roku w najpopularniejszej sieci fast food – McDonald – sprzedawano pizzę. Jednak nie zadomowiła się tam na długo. Jej wypiekanie trwało 11 minut, co nie wpisywało się w ideę szybkiej obsługi.
  • W mieście sąsiadującym z Neapolem – Ercolano, otworzono muzeum pizzy. Poznamy tam historię jej powstania oraz specyfikę wypieku w tradycyjnym piecu opalanym drewnem. W muzeum znajduje się również fotogaleria, przedstawiająca gwiazdy, m.in.: Sophia Loren, które próbują neapolitańskiego przysmaku.
  • Najstarsza pizzeria świata znajduje się w Neapolu. Antica Pizzeria Port’Alba, bo tak się nazywa, została otworzona w 1830 roku i otwarta jest do dzisiaj.
  • Pochodzenie pizzy hawajskiej niewiele ma wspólnego z Hawajami. W rzeczywistości tę recepturę opracowali Kanadyjczycy.
  • Włosi i Amerykanie wcale nie przodują w statystykach dotyczących liczby spożywanych pizz. Najwięcej włoskiego specjału jada się w Norwegii oraz w Niemczech.
  • Najdroższą pizzę zjemy w kanadyjskiej restauracji. Za jeden kawałek zapłacimy aż 450$. Co na niej znajdziemy? Kawałki homarów, wędzonego łososia, krewetki, czarne dorsze z Alaski i rosyjski kawior Osetra.

Czy można zrobić dietetyczną pizzę?

Pytanie, które zadaje sobie większość jej miłośników, przebywających na diecie. Trudno zrezygnować na dobre z ulubionej potrawy, natomiast te dostępne w restauracjach często są zbyt kaloryczne, by swobodnie po nie sięgnąć. Niektóre firmy wprowadzają do oferty fit pizzę, natomiast z powodzeniem można wykonać ją samodzielnie.

Potrzebujemy:

  • czterech jajek
  • 12 łyżek otrębów owsianych
  • 4 łyżek naturalnego serka homogenizowanego
  • soli
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 10 plastrów chudej szynki (drobiowej lub z indyka)
  • przecieru pomidorowego
  • łyżeczki słodkiej papryki
  • ziół (bazylia, oregano itp.)
  • dużej cebuli
  • dwóch ząbków czosnku
  • 6 pieczarek
  • pomidora

Jajka mieszamy z serkiem oraz ze szczyptą soli i proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy otręby i ponownie mieszamy. Przygotowaną masę odstawiamy na bok (na przynajmniej 15 minut), aby zdążyła zgęstnieć. W tym czasie kroimy cebulę w kostkę i rozgniatamy czosnek – wrzucamy na patelnię, zalewając łyżką wody i dusimy. Zgęstniałą masę na ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (nie musimy dodawać tłuszczu). Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 200 stopni. Do cebuli oraz czosnku dodajemy szklankę przecieru pomidorowego, paprykę oraz zioła i dusimy przez kilka minut. Następnie smarujemy upieczone ciasto przygotowanym przecierem, na wierzchu kładziemy pokrojone plastry szynki, pieczarek oraz pomidorów. Pieczemy przez kolejne 10 minut.

Wszystkim życzymy smacznego i zdrowego piątku! :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *